Votka Rusya'da iktidarı devirir mi?
- GİRİŞ06.01.2025 10:30
- GÜNCELLEME11.01.2025 10:31
Rusya Maliye Bakanlığı, 2025 itibarıyla votkaya yüzde 17 zam yapılacağını duyurdu. 1 Ocak'tan itibaren bir şişe votkanın fiyatı 50 ruble artarak, 299 rubleden 349 rubleye yükseldi. Dünya genelindeki votkanın yüzde 30'unu üreten ve en büyük votka üreticilerinden biri olarak kabul edilen Rusya'da vatandaşlar tepkili. Peki votka Rusya'da iktidarı devirir mi?
Yeni yıl itibarıyla Rusya'daki votka fiyatları yüzde 17 zamlı. Son zamla birlikte Rusya'da altı ayda votkaya yüzde 23,4 zam geldi.
Rusya'da tüketiciler, tereyağı, patates gibi temel gıda maddelerindeki yüksek maliyetlere ayak uydurmaya çalışırken votkaya da gelen bu son zam, "finansal darbe" olarak görülüyor.
Fiyat artışı sadece votka ile de sınırlı değil: Brendi ve konyak da yüzde 17 zamlandı. Bir paket sigaranın fiyatı da yüzde 5 zamlanarak, 135 rubleye çıktı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden ve Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan neredeyse 3 yıl sonra, Rus ekonomisi zorlu bir 2025'e doğru ilerliyor. İstatistiklere göre bu yıl da en çok satışı yapılan içki votka.
Vatandaşlar, içki fiyatlarında yapılan artışın Ukrayna'da devam eden çatışmayla bağlantılı olduğu görüşünde.
VOTKANIN RUS KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ
Dünyanın en soğuk coğrafyalarından biri olan Rusya; sadece çetin kışlarıyla değil, votkasıyla da bilinir. Bu sert içki, yüzyıllar boyunca Rus halkının hayatında derin bir yer edindi. Votka, Rusya için sadece bir alkollü içecek değil; ulusal kimlik, tarih ve ekonominin ayrılmaz bir parçası.
Rusya'da votkanın tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Cenovalı tüccarların 1386'da Rusya'ya tanıttığı bu içki, çok geçmeden yerel damıtma teknikleriyle özelleşti. 16. yüzyılda ise Çar IV. Ivan, votkanın üretim ve satışını devlet tekeline alarak bu içkiyi ekonomik bir güç haline getirdi.
Votka, düğünlerden yeni yıl kutlamalarına, anma törenlerinden dost buluşmalarına kadar her türlü etkinlikte votka sofraları süsleyen bir simge. Misafirperverliğin sembolü olarak görülen bu içki, "rus ruleti" olarak bilinen kadeh kaldırma törenlerinde de önemli bir rol oynuyor.
VOTKA RUSYA'DA İKTİDAR DEVİRİR Mİ?
Birinci Dünya Savaşı sırasında kişi başı votka tüketimi 8 litreden 14 litreye çıktı. Votka tekelinin belki de tek iyi tarafı, devlet kasasına fazladan bir 800 milyon ruble, yani o zamanki bütçenin üçte biri oranında büyük miktarda para girmesi oldu.
Ama Çar II. Nikolay, uygulamayı daha sıkılaştırmaya kalkarak alkole tam yasak getirince gelirler azaldı, devlet para bastı, enflasyon yükseldi, memnuniyetsizlik arttı.
Sonucunda da Çarlık çöktü, 1917 Devrimi ile komünistler iktidara geldi.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde bütçe gelirinin dörtte birini votka satışı oluşturuyordu. Devlet tekeli, Rus vatandaşlarının daha az içmesini sağlayamadı. Mihail Gorbaçov'un iktidara gelir gelmez başlattığı ünlü içki karşıtı kampanya da hüsran ile sonuçlandı.
SSCB'nin Afganistan'a müdahalesi döneminde, yani 1981'de, içki ve sigara satışlarında artışa gidildi.
Gorbaçov'un "alkolizme karşı mücadele" adını verdiği bu savaş, gerçek bir bozgunla sonuçlandı.
Tek nedeni bu değil ama 1991'de de SSCB çöktü.
Gorbaçov'un içki ile ilgili reformların ardından halk arasında dolaşan bazı şarkılar, türküler, espriler var.
İşte onlardan biri:
"Votka 7 ve 8 oldu,
Biz yine de içiyoruz,
Vazgeçmeyeceğiz,
İlyiç'e (Lenin) söyleyin,
10'u da kaldırırız,
Ama 25 olursa,
O zaman yine devrim!"
Ne demiş Mihail Baytalskiy: "Rusya'da votkaya savaş açmak yel değirmenleriyle savaşmaktan farklı değil!"
Tarih boyunca içki politikalarının yanlış yönetilmesi, hem liderlerin itibarını sarsmış hem de toplumsal huzursuzluklara yol açtı.
"Votka iktidar devirir mi?" sorusu bir espri gibi görünse de altında ciddi tarihsel gerçekler yatıyor aslında.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol