Yunanistan, Türkiye'ye karşı "saldırı" pozisyonuna geçiyor

  • GİRİŞ19.01.2025 09:09
  • GÜNCELLEME21.01.2025 09:12

Türkiye'den tehdit gördüğü iddiasıyla yıllardır Türk sahilleri karşısındaki Ege adalarını uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde silahlandıran Yunanistan, şimdi de büyük savaş gemilerine uzun menzilli füzeler yerleştirmeyi planlıyor.

Yunan Deniz Kuvvetleri'nin 2037 hedeflerine göre, "savunma ve caydırıcı amaçlı silahlanmanın" yerini "gerektiğinde saldırı amaçlı silahlanma" alacak.

Bu yeni yaklaşımla Atina "savunmadan saldırıya" geçerek Akdeniz'deki nüfuzunu da artırmayı hedefliyor. Uzun menzilli füzeler ve yeni denizaltılar, bu stratejinin merkezinde yer alıyor.

Türkiye'ye karşı artık "çok daha agresif" olacağı ifade edilen Yunanistan'ın en büyük hedefi Mavi Vatan'ı parçalamak.

Yunanistan Savunma Bakanlığı, Yunan donanmasına daha fazla silah ve gemi alarak Türkiye'yi savunmaya çekmek ve dolayısıyla Akdeniz'de daha fazla nüfus kazanmak istiyor.

Bu kapsamda, Fransa'ya sipariş edilen 3 adet Belharra tipi fırkateyn ve önümüzdeki dönemde satın alınması beklenen 2 ila 4 adet yeni denizaltı başta olmak üzere, büyük savaş gemilerine 1000 ila 1600 kilometre menzile kadar ulaşan füze sistemlerinin takılması planlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Ta Nea gazetesi, İsrail'e sipariş edilen 32 kilometre menzilli Spike NLOS ve 300 kilometre menzilli PULS füze sistemlerinin büyük bölümünün Ege adalarına konuşlandıracağını yazmıştı.

Son olarak Kathimerini gazetesi ise, Türkiye'nin Mavi Vatan doktriniyle, bir çatışma halinde, Yunan kuvvetlerini Ege'nin batısında sıkıştırmayı amaçladığını, buna karşı alınabilecek tedbirin, operasyon alanını sadece Ege'nin batısı ile sınırlı tutmayarak Doğu Akdeniz'i de kapsayacak şekilde genişletmek olduğunu yazdı. Böylece, Türkiye'nin Antalya ya da Hatay körfezleri gibi noktaları da korumak zorunda kalacağı ifade edildi.

Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı stratejiler geliştirdiğini ortaya koyan gazete, bu bağlamda, Fransız yapımı seyir füzelerinin menzilinin 1.400 kilometre, ABD yapımı Tomahawk füzelerinin ise 1.600 kilometre bir alanı olduğunu hatırlattı. Böylelikle Yunan donanması, bu füzelerle Suriye'de ve Kıbrıs yönünde görev yapan Türk gemilerini de hedef alabilecek.

Atina, Türk donanmasının büyümesini de yakından takip ediyor. Yunan basını, Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynler, uçaksavarlar, helikopter ve uçak taşıyıcılar, korvetler ve denizaltılar olmak üzere toplamda 35 gemisinin olduğunu ifade etmişti. Bu rakama, 2030-2035 yılları arasında 45 yeni geminin ekleneceğini vurgulanmıştı.

Aynı askeri araçlar baz alındığında, Yunan donanmasında bu rakam sadece 22. Yunanistan da 2030-2035 yılları arasında donanmaya 21 ila 30 yeni gemi eklemeyi planlıyor.

Yunanistan, her ne yaparsa yapsın, silahlanmada Türkiye'nin arkasında kalmaya devam edecek.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat