Arap ülkelerinin Hamas'sız Gazze planı
- GİRİŞ19.02.2025 08:20
- GÜNCELLEME20.02.2025 08:52
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Gazze'deki Filistinlilerin Ürdün ve Mısır'a yerleştirilmesi ve bölgenin ABD tarafından "devralınmasına" yönelik planı tepkiyle karşılandı.
Ürdün Kralı 2. Abdullah, Beyaz Saray'da Trump'la görüştü; ardından da Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı olduğunu söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Gazze'ye barış getirmek için ABD'yle çalışmaya hazır olduklarını fakat Filistinlilerin topraklarından sürülmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Mark Rubio ise, ilk Orta Doğu turunda Trump'ın "Gazze'yi Orta Doğu'nun Rivierası'na dönüştürmeye" yönelik tepki çeken planını satmaya çalıştı.
MISIR'IN PLANI MASAYA YATIRILACAK
Arap ülkeleri ise, Trump'ın Filistinlileri Gazze'den sürme planını engellemek için harekete geçti.
Bazı Arap siteleri, Gazze planına paralel olarak Hamas'ın "ateşkesin ikinci aşamasında Gazze'nin yönetiminde yer almayacağını" söylediğini yazdı ama ben buna açıkçası pek inanmadım.
Bu haberleri okuyup "yalan" olduğunu düşündüğüm gün, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Gazze'nin geleceği için Hamas'ın "kendinden feragat etmesi gerektiğini" belirtti.
Sonra, "Nereden çıktı bu Hamas'sız Gazze planı." deyip detaylı araştırmaya koyuldum.
Arap ülkelerinin, iki ayrı zirve düzenleyip Gazze için Trump'ın planına alternatif planlar üzerine çalıştığı bilgisine ulaştım.
Buna göre Arap ülkeleri, 20 Şubat'ta Riyad'da, 27 Şubat'ta ise Kahire'de düzenlenecek zirvelerle alternatif bir plan masaya sunacak.
Bu noktada en dikkat çeken ve tek ön plana çıkan Mısır'ın projesi.
Mısır'ın planına göre, Gazze'nin yönetiminde Hamas yer almayacak. Kurulacak bir Filistin Komitesi, Gazze'nin inşasını takip edecek; bu süreçte hiçbir Filistinli Gazze'den çıkarılmayacak. Gazze yeniden yapılandırılırken, Filistinlilerin yaşayabileceği 20 bölge oluşturulacak. Gazze'nin yeniden inşasının finansmanı Körfez ülkeleri tarafından karşılanacak. Proje, Mısırlı ve uluslararası şirketler tarafından yürütülecek. İnşaatlarda Filistinliler çalışacak. Yaklaşık 5 yılda Gazze'nin yeniden inşası tamamlanacak. Bu süreçte, Gazze-Mısır sınırına, tünellerin inşa edilmesini engellemek için tampon bölge ve fiziksel bariyerler kurulacak.
20 Şubat ve 27 Şubat'ta yapılacak iki zirvede de benim anladığım kadarıyla, Hamas'tan Gazze'nin yönetimini bırakması istenecek. Arap ülkeleri burada, Filistinlileri Gazze'den çıkarmadan ama ABD ve İsrail'i de memnun etmenin peşinde. Arap ülkelerinin Mısır'ın bu planıyla hayalinde, 5 yıl içinde inşası tamamlanmış ve Hamas'tan arındırılmış bir Gazze var.
Belki Hamas, Gazze'nin yönetiminden el çekmek isterse Trump'ın Filistinlileri yerlerinden etme planı boşa çıkarabilir ama bu sefer Hamas kendi direniş amacına ihanet etmiş olur. Böyle bir şey olacağını da düşünmüyorum zaten.
Tabii bu iki zirvenin ardından planda revizeler olabilir; basına yansıyanlar şu an bu şekilde.
TRUMP İKNA EDİLEBİLİR Mİ?
Eğer zirvelerden nihai bir plan çıkarsa, süreci, Trump'la iyi ilişkilere sahip Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın öncülük etmesi bekleniyor. Arap ülkeleri, basına yansıyan mevcut planın uygulanması için Trump'ı ikna edebileceklerini düşünüyor.
Kısacası; Gazze'nin geleceğinde yine bir belirsizlik ve güç mücadelesi olacak anlaşılan, ilerleyen dönemde bu meseleyi daha çok konuşacağız.
Sağlıcakla kalın.
Yorumlar39