Türkiye üç adımla örgütü masaya oturttu
- GİRİŞ12.03.2025 07:41
- GÜNCELLEME13.03.2025 07:43
Türkiye, bugün gelinen noktanın taşlarını 2016 yılında döşemeye başladı. Suriye ve Irak'taki seri harekatlarla terör örgütü köşeye sıkıştırıldı. YPG/SDG'nin Kandil ile bağlantısı kesildi. ABD, uzun vadeli desteğini çekince örgüt Şam'la anlaşmak zorunda kaldı.
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG/SDG'nin Şam yönetimi ile masaya oturtulma sürecini Türkiye ilmek ilmek işledi.
BİRİNCİ ADIM: IRAK'TA TERÖRE KİLİT VURULDU
Önceki gün Şam'da imzaların atılması ile Suriye'nin toprak bütünlüğü için önemli bir eşik aşılırken, 45 yıldır sürdürdüğü terörle mücadelesinden hiç vazgeçmeyen ve bu uğurda binlerce askerini, vatandaşını şehit veren Türkiye, bugün gelinen noktanın taşlarını 2016 yılında döşemeye başladı. Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı ile 2016 yılında başlayan süreç, 2019 yılında Irak'ta Pençe serisi operasyonları ile devam etti. Geçtiğimiz yıl Irak'ta teröre kilit vuran Türkiye, ikinci adım için harekete geçti.
İKİNCİ ADIM: YPG/SDG'NİN KANDİL İLE BAĞI KESİLDİ
TSK operasyonlarına devam ederken, diplomasi devreye girdi ve Bağdat yönetimiyle yürütülen görüşmeler neticesinde sınır komşusu olan Irak ve Suriye arasında teröre set çekilmesi sağlandı. Terör örgütü PKK'nın Irak topraklarındaki varlığının sona erdirilmesini hedefleyen önemli adımlar atıldı. Irak'ın PKK'yı "yasaklı bir örgüt" olarak tanıması ve faaliyetlerini yasaklama kararı almasının ardından Bağdat yönetimi, Suriye sınırına beton duvar örerek iki ülke arasındaki teröristlerin geçişlerini engellemeye başladı. Türkiye'nin harekAtları ile köşeye sıkışan YPG/SDG'nin en büyük destekçisi Kandil ile iletişimi de kesildi. Irak bağlantısı koparılınca ABD ve Suriye içindeki destekçileri ile yola devam etmeye çalışan terör örgütü, son dönemde Arap aşiretlerinden aldığı desteği de kaybetti.
ÜÇÜNCÜ ADIM: ÖRGÜTÜN ELİNDEN "DEAŞ" KOZU ALINDI
Terör örgütü YPG/SDG'nin elindeki "DEAŞ hapishanelerinin güvenliğini sağlıyoruz." kozu da Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleştirilen Beşli Güvenlik Zirvesi'yle ortadan kaldırıldı. DEAŞ ile mücadelede koordinasyon için ortak operasyon merkezi kurulması konusunda mutabık kalınmasının ardından Ankara'nın bu konuda Suriye yönetimine istihbarat desteği vereceği de öğrenildi. Terör örgütü, Batılı ülkeler nezdinde en çok bu konuda meşru zemin buluyordu. Atılan adımla bu durum ortadan kaldırıldı.
ABD BÖLGEDE KALMAMA EĞİLİMİNDE
SDG'nin masaya oturmasının en büyük nedenlerinden biri de ikinci Trump dönemiyle ABD'nin terör örgütüne yönelik değişen tavrı. Yeni Trump yönetimiyle ABD artık bölgede pek kalmak istemiyor. Bu sebepten ötürü de SDG, Suriye yönetimi ile masaya oturdu.
ANKARA, UYGULAMAYA BAKACAK
Ankara ise, şu anda anlaşmadan memnun; ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Şam'la SDG arasında yapılan anlaşmanın sahada uygulanıp uygulanmadığını yakından izleyecek.
Terör örgütü gerçekten sözünü tutacak mı? Silahlar nasıl bırakılacak? Orduya nasıl entegre olacaklar? Homojen bir dağılma mı olacak? Orduda emir komuta zinciri nasıl kurulacak? ABD silahlarını alacak mı yoksa bunlar kalacak mı?
Bunların hepsi izlenecek.
Yorumlar1