Bir başkadır benim memleketim!

  • GİRİŞ27.06.2024 13:42
  • GÜNCELLEME05.07.2024 16:16

Portekiz maçının aksine daha derli toplu bir 11’le maça çıkan Montella bu tercihinin karşılığını ilk 20 dakikada sahada aldı. Millilerimiz özellikle sol kanattan Ferdi Kadıoğlu’nun etkili bindirmeleriyle rakip yarı alanda hücum anlamında zenginlik sağlarken Ferdi’nin Kenan Yıldız’la uyumu dikkat çekiciydi. 

20’nci dakikada Çekler adına Barak ikinci sarıdan kırmızı kart görünce oyununun inisiyatifi tamamen bize geçti ancak hücumda istediğimiz etkiyi gösteremeyince bal yapmayan arı misali rakip yarı sahada top çevirip durduk. Üstelik ilk yarının etkili pozisyonuna da Arda’nın orta sahada kaptırdığı topta hızla kontratağa çıkan Çekler imza attı. Jurasek’in hızla ceza sahamıza girdiği ve kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda Mert Günok gole izin vermedi. 

Hızlı başladığımız ikinci yarıda Hakan Çalhanoğlu’nun golüyle 1-0 öne geçtik, hemen arkasında Barış Alper’in sağdan taşıyıp ceza sahası içinde kaleye paralel gönderdiği topta inanılmaz bir golü kaçırdık ancak savunmadaki bir anlık konsantrasyon eksikliğimiz ile Çek’ler ummadıkları bir gol buldular. Gol sonrası Çek’ler daha fazla kalemize gelmek için yüklendiler, biz de kontra atak fırsatları bulduk ve son bölümlerde oyuna giren Cenk Tosun’un golüyle Çekya’yı 2-1 yenerek grup ikincisi olup son 16 turuna yükseldik. Barış Alper Yılmaz 12 km koşu mesafesi özellikle ikinci yarıda sağ kanattan yaptığı etkili bindirmelerle UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi. Ama en az Barış kadar bunu hak ettiğini düşündüğüm bir diğer isim Ferdi Kadıoğlu’ydu. Maç boyunca hem hücumda hem savunmada müthiş bir enerji sarf eden, oyunun sıkıştığı anlarda topla driplinge çıkarak Çekya direncini kıran Ferdi, galibiyetin mimarlarından biriydi. Tribünlerin sevgilisi milli yıldızımız, gözbebeğimiz Arda Güler ise fiziksel ve mental açıdan hazır bir görüntü sergilemedi. Bunda tabi ki Portekiz maçı sonrası özellikle sosyal medyada “gazeteci” görünümlü trollerin manipülasyonlarıyla yaşananların da etkili olduğunu düşünüyorum. Henüz 19 yaşında genç bir futbolcunun bundan etkilenmemesi düşünülemez. Montella’nın ikinci tur maçları öncesi bu konu üzerinde epey kafa yorması ve Arda’yı metal ve fiziksel olarak toparlaması gerekiyor. 


Şimdi rakibimiz hazırlık maçlarında farklı mağlup olduğumuz son dönemin iyi takımlarından Avusturya. 2 Temmuz’da Leipzig’de oynayacağımız turu geçmemiz halinde Türkiye’nin yolu açık ancak kazandığımız Gürcistan ve Çekya maçları ile büyük hayal kırıklığına uğradığımız Portekiz maçı dahil ders almamız gereken çok eksiğimiz var. Önceki yazılarımda da vurguladığım gibi savunma hattımız çok kırılgan. Buna bir de sakat ve cezalılar nedeniyle sürekli değişkenlik gösteren oyuncu grubu eklenince her maç bizim için önemli bir sınava dönüşüyor. Kamuoyunda çokça eleştirilse de bana göre milli takımımızın en etkili ve verimli futbolcusu olan Hakan Çalhanoğlu’nun sarı kart cezası nedeniyle Avusturya karşısında oynayamayacak olması da en büyük handikaplarımızdan biri olacak. İtalyan teknik adam Montella’nın Hakan’ın yokluğunda ortaya saha kurgusunu nasıl yapacağı ve kimlere görev vereceğini şimdiden merak ediyorum. 

Bayramın ikinci günü geldiğimiz Almanya’da UEFA’ya akredite bir gazeteci olarak milli takımımızın tüm maçlarını medya tribününde Avrupalı meslektaşlarımızla birlikte takip ettik. Yaptığımız sohbetlerde ve konuşmalarda ilk tur maçlarının ardından Euro 2024 adına göze çarpan en önemli konular olarak, Arda Güler’in Gürcistan maçındaki golünü,  taraftarlarımızın Dortmund ve Hamburg’daki müthiş maç önü yürüyüşlerini ve Hakan Çalhanoğlu’nun performansını belirttiklerini söyleyebilirim. 

Son bir not olarak, Çekya maçı öncesinde Hamburg’u kırmızı beyaza boyayan, maç sonrası ise Türkiye’deki gibi araç konvoyları oluşturarak bayraklarımızla şehir turu atan gurbetçilerimize vatandaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Milli takımımızın en büyük itici gücü artık sınırlarımızı aşan dünyanın her yerindeki Türkler oldu. Dün yol boyunca Azerbaycan ve Filistin bayrakları ile kutlamalara katılan duyarlı ve necip milletimizin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Ersin Şiyhan Haber7 

*Anadolu Ajansı Spor Haberleri Direktörü

Yorumlar4

  • Vejdo 3 ay önce Şikayet Et
    Milli takımın oyunu tam bir rezalet ama maçtan sonra Memleketim şarkısı çalması her tarafını kıpkırmızı Türk bayrakları ile dalgalanması hoşuma gitti
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • poyrazi 3 ay önce Şikayet Et
    Milli takımımızı canı gönülden tebrik ediyorum maç sonrası mehter marşı ve milli marşımız okunmalıydı memleketim şarkısı ayten alpman tarafından dile getirilen bir şarkı veya marş geçenler ayten alpmanın hayatta olan eşi açıklama yapıyordu bu marşın veya şarkının yahudi şarkısı olduğunu açıkladı yazık oldu
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • cenk 3 ay önce Şikayet Et
    milli takım hak ettiği zaferi elde etti..zaten takım oyunu hep kazandırır..milliler başdan sona takım oyunu oynadılar..hakanın golu harikaydı..milli takıma başarılar diliyorum.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Cenk Yakın 3 ay önce Şikayet Et
    Mehter marşlarımıza ne oldu da çalınmıyor stadda,,, yasak mı yoksa...
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat