Gençlerin turnuvasında şampiyon İspanya

  • GİRİŞ15.07.2024 09:23
  • GÜNCELLEME23.07.2024 10:19

Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf… 31 gün, 10 farklı stat, 6 grupta 24 takım ve toplam 51 maç…

Almanya’nın ev sahipliği yaptığı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası, İspanya ile İngiltere arasında Berlin Olimpiyat Stadı’nda oynanan ve İspanyolların 2-1 kazanarak şampiyonluğa ulaştığı maçla birlikte sona erdi.

1964, 2008 ve 2012'den sonra 2024’te de final oynayan ve kupaya uzanan İspanyollar önemli bir başarıya imza atarken İngiltere’nin 58 yıllık kupa hasreti yine sürdü.

İspanya, turnuvada oynadığı 7 maçın tamamını da kazanarak şampiyonluğa ulaşırken, İngiltere ise Euro 2020’den sonra Euro 2024’te de finalde kaybetti. İngilizler koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılında yapılan organizasyonun finalinde İtalya’ya penaltı atışları sonunda kaybetmişlerdi. İngiltere Teknik Direktörü Gareth Southgate Avrupa şampiyonaları tarihinde  iki kez final kaybeden ilk teknik direktör oldu.

İspanya’da Nico Williams, 22. doğum gününden iki gün sonra, 1968'de İtalyan Pietro Anastasi'den sonra bir Avrupa Şampiyonası finalinde gol atan en genç ikinci oyuncu. İspanyol futbolcu İngiltere maçının en değerli oyuncusu seçilirken, Williams’a gol pasını veren Lamine Yamal ise 4 asistle turnuvanın asist kralı oldu.

Almanya Bundesliga’da Leipzig forması giyen ve 3 golle turnuvanın en golcü isimleri arasında yer alan Dani Olmo, 89. Dakikada İngiltere hücumunda çizgiden kafayla çıkardığı topla İspanya’ya kupayı getiren isimlerin başında geldi.

Genç yıldızlar

Euro2024’ün belki de hafızalarda kalacak en önemli özelliği genç yıldız adaylarının çokça boy gösterdiği ve performanslarıyla ön plana çıktığı bir turnuva olmasıydı. Şampiyonaya katılım sağlayan ülkelerin oyuncuları arasında 23 yaş ve altı toplam 89 isim vardı. A Milli Takımımızın 24 takım arasında en genç ikinci takım olarak boy gösterdiği şampiyonaya, Belçika, İngiltere ve Hollanda 23 yaş altı 7’şer isimle en fazla genç yıldız gönderen ülkeler oldular.  Milli takımımız ise, EURO 2024'te 6 genç isimle yer aldı.

Genç yıldızlar arasında benim favori ilk 5’im ise şu isimlerden oluştu.

Lamine Yamal (17), Nico Williams (22), Jude Bellingham (21), Palmer (22), Arda Güler (19)

Lamine Yamal…

Listemin ilk sırasına yazdığım İspanyol futbolcu Lamine Yamal, bir dünya kupası ya da Avrupa Şampiyonası finalinde oynayan en genç futbolcu rekorunu kırdı.

Final maçına 17. doğum gününden bir gün sonra çıkan Yamal, şampiyona tarihinde finalde oynayan en genç futbolcu rekorunu kırdı.

13 Temmuz 2007 doğumlu Yamal, EURO 2016 finalinde Fransa'ya karşı Portekiz formasıyla 18 yaş 328 günlük iken sahaya çıkan Renato Sanchez'e ait rekorun yeni sahibi oldu.

Yamal, kupayı kazandıkları maçtan sonra organizasyonun “en iyi genç” futbolcusu seçilerek performansını taçlandırdı. 

Diğer En’ler

35 yaşındaki Fransız hakem François Letexier, Avrupa şampiyonaları tarihinde final maçı yöneten en genç hakem olarak tarihe geçti.

Gürcistan kalecisi Mamardshvili 29 kurtartışla turnuvanın en iyi kaleci performanslarından birini gösterirken milli kalecimiz Mert Günok ise 15 kurtarışla listede beşinci sırada yer aldı.

2 asistle en çok asist yapan futbolcular arasında yer alan Arda Güler ve gerek oynadığı futbol gerekse mücadeleci yapısıyla Ferdi Kadıoğlu da bana göre çeyrek final oynayan milli takımımız adına turnuvanın en dikkat çeken isimlerinden oldular.

Türk taraftarlar maç günü etkinlikleri, yürüyüşleri ve galip geldiğimiz maçlardan sonraki kutlamaları ile Almanya’yı Türkiye’ye çevirmeyi başardılar.
 

Hollanda taraftarları ise renkli görüntüleri ile yine her zamanki gibi bir büyük organizasyona daha renk katmayı başardılar. Ancak milli takımları bir kez daha hayal kırıklığı ile ülkelerinin yolunu tuttu.

Bence turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri bizimle aynı grupta yer alan Gürcistan’ın katıldığı ilk Avrupa şampiyonasında gruptan çıkmasıydı. Turnuvaya milli takımımız karşısında aldığı 3-1’lik yenilgi ile başlayan Gürcüler daha sonra Çekya ile berabere kaldıktan sonra son maçlarında Cristiano Ronaldo’lu Portekiz’i 2-0 yenerek son 16 takım arasına kaldılar.

Son olarak Euro 2024’te bizim için asla unutulmayacak olaylardan biri UEFA’nın Merih Demiral’a “Bozkurt” işareti yaptığı gerekçesiyle verdiği 2 maçlık skandal men cezası oldu. Futbolun gerçeklikleriyle asla bağdaşmayan ve tamamen siyasi olan bu karar UEFA adına büyük bir utanç olarak Euro2024’e gölge düşürdü.

Yorumlar2

  • Rutruso 3 ay önce Şikayet Et
    Az akıl olsa kupa bizimdi
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Şah 3 ay önce Şikayet Et
    Bizim yönetim olsun. Teknik ekip olsun yetersilıkten elveda dedi yani bir takimin oyuncuları ama iyi Piyasa yapsın diye olmadık işler yaptılar yani forveler bankta mangal yapti o italyan emir kulu çekirğe misali takimi buraya getirdi Ondan teknik direktör başkandan başkan ham it ten yönetici olmaz
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat