Türkiye Yüzyılında Olimpiyatlardaki 100. yılımız

  • GİRİŞ23.07.2024 09:02
  • GÜNCELLEME30.07.2024 22:51

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz Cuma günü Fransa’nın başkenti Paris’te TSİ 22.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak.

1916'da I. Dünya Savaşı, 1940 ve 1944'te ise II. Dünya Savaşı yüzünden gerçekleştirilemeyen oyunlar da hesaba katıldığında 33. Yaz Olimpiyatları 1900 ve 1924'ten sonra 3. kez Fransa'da düzenlenecek. Paris 2024'te, olimpik programda yer alan 28 branşa ek olarak breakdans, sportif tırmanış, kaykay ve dalga sörfü de yer alacak. 17 gün sürecek müsabakalarda 10 bin 500 sporcu madalya mücadelesi verecek.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Olimpiyat Oyunları’ndaki yüzüncü yılında, “Team Türkiye” adı verilen kafilemiz 18 spor dalında 54 kadın, 48 erkek olmak üzere toplam 102 sporcu ile Paris 2024’te ülkemizi temsil edecek. Böylece Londra 2012’den sonra ikinci kez kafilemizdeki kadın sporcu sayımız erkek sporcularımızdan daha yüksek olacak.



OLİMPİYATLARDAKİ 100. YILIMIZ

Tarih 16 Ocak 1924. Yürürlüğe giren 171 sayılı Bakanlar Kurulu kararı kararında şu ifadelere yer veriliyordu:

“Türk gençlerinin spor karşılaşmaları yoluyla Avrupa sporcuları ile sıkı ilişkide bulunmaları ve spor faaliyetlerinin bilimsel kurallara uygun düzenlenmesi konusunda Avrupalı uzmanlardan yararlanılması zorunluluktur. 1924 Mayıs ayında Paris’te yapılacak Olimpiyat yarışmalarına Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı da davet edilmiştir. Bu yarışmalara katılmakta Türkiye için yarar vardır. Memleketimizde sporun gelişmesi ve yaygınlaşması, bu gibi uluslararası yarışmalara katılmakla mümkün olacaktır.”

4 Mayıs-27 Temmuz 1924 tarihleri arasında düzenlenen Paris 1924 VII. Olimpiyat Oyunları’na gruplar halinde giderek katılan Türk sporcular 19 futbolcu, 11 atlet, 5 güreşci, 3 bisikletçi, 2 halterci ve 1 eskrimciden oluşuyordu. Ne yazık ki genç Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden ilk olimpiyat kafilemiz çeşitli dereceler elde etse de madalya kazanamadan yurda dönecekti.

Türk sporcuları katıldıkları yarışmalarda başarılı olamadılar belki ama grekoromen stil 75 kg güreşçimiz Tayyar Yalaz, İspanyol ve Fransız rakiplerini yendikten sonra Finli rakibiyle yaptığı üçüncü güreşinde kolundan sakatlanmasına ve güreşmemesi yolundaki ısrarlara rağmen, tek koluyla güreşe devam etti. Son maçında sıkletinin şampiyonu Finli Vesterlund’a 2-1 yenildi. Bu yenilgisine rağmen elenmedi ama kolundaki ciddi sakatlık nedeniyle doktorlar kesinlikle güreşmesine izin vermeyince güreşlerden çekilmek zorunda kaldı ve dereceye giremedi. Ama Tayyar Yalaz’ın bu azmi sonraki olimpiyat oyunlarında Türk güreşinin madalya lokomotifi olmasının da işaret fişeğiydi. Öyle ki 100 yıllık olimpiyat tarihimizde kazandığımız 104 olimpiyat madalyasının 66’sı yani neredeyse yüzde 70’i güreşten gelecekti. Ve hatta olimpiyat oyunları tarihinde kazandığımız ilk madalya 1936 Berlin Olimpiyatları’nda milli güreşçimiz Ahmet Kireççi’nin bronz madalyası ile gelirken yine aynı organizasyonda bir başka güreşçimiz Yaşar Erkan kazandığı birincilik ilke ülkemize ilk olimpiyat altın madalyasını kazandıracaktı.



OLİMPİYAT TARİHİMİZİN İLK’LERİ ve EN’LERİ

  • İLK OLİMPİYAT MADALYAMIZ

1936 Berlin, 79 kiloda yarışan güreşçimiz Ahmet Kireççi tarafından kazanılan bronz madalya

  • İLK ALTIN MADALYAMIZ

1936 Berlin, 61 kilo güreşçisi Yaşar Erkan tarafından kazanılmıştır.

  • OLİMPİYATLARA KATILAN İLK KADIN SPORCU

1936 Berlin, Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni, Eskrim

  • MADALYA KAZANAN İLK KADIN SPORCU

1992 Barselona, Judo, Hülya Şenyurt, bronz madalya

  • ALTIN MADALYA KAZANAN İLK KADIN SPORCU

2004 Atina, Halter, Nurcan Taylan. Dünya ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı.

  • EN BAŞARILI OLDUĞUMUZ OLİMPİYAT

1960 Roma, Toplam 55 sporcuyla katıldığımız ve en çok altın madalya kazandığımız Roma Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye 7 altın, 2 de gümüş madalya elde etti. Ülke sıralamasına da en büyük başarımız olan 6’ncılık derecesini elde ettik.

  • TOPLAMDA EN ÇOK MADALYA KAZANDIĞIMIZ OLİMPİYAT

2020 Tokyo: 13 madalya

  • EN FAZLA SPORCU GÖNDERDİĞİMİZ OLİMPİYAT

2012 Londra: 112 sporcu

  • EN BAŞARILI BRANŞ

Güreş. 29 altın, 18 gümüş, 19 bronz. Toplam 66 madalya

  • EN BAŞARILI SPORCULARIMIZ

Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu. Milli haltercilerimiz 3’er olimpiyat altın madalyası ile bu alanda en fazla altın madalya kazanan Türk sporcular.

  • EN GENÇ OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ

Taner Sağır (19 Yaş), 2004 Atina Olimpiyat Oyunları altın madalya, Halter.

  • EN GENÇ OLİMPİYAT MADALYASI KAZANAN SPORCUMUZ

Atagün Yalçınkaya (17 Yaş), 2004 Atina Olimpiyat Oyunları gümüş madalya, Boks.

2024’TEN BEKLENTİLER

Sporcu kimliğinin yanı sıra spora olan ilgisi ve desteği ile son 20 yılda Türk sporunun yatırımlar ve alt yapı anlamında çağ atlamasında büyük pay sahibi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği vizyon, pandemi nedeniyle 2021 yılında gerçekleştirilen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında meyvesini vermeye başladı. Türkiye toplamda kazandığı 13 madalya ile olimpiyatlar tarihimizdeki en fazla madalya sayısına ulaştı. Busenaz Sürmeneli’nin boksta, Mete Gazoz’un ise okçulukta olimpiyat şampiyonu olması, lokomotif branşlarımız güreş ve halterin dışında altın madalya aldığımız ve tüm dünyaya Türkiye’nin gücünü kanıtladığımız branşlar oldular. Tesisleşme anlamında dünyada adından söz ettiren ve olimpiyatlara hazırlık merkezleri ile altyapı konusunda ciddi yatırımlar yapan Türkiye, bu nedenle 2024 beklentilerimizi daha da yükselttiğimiz bir organizasyonda boy gösterecek.

Olimpiyatlardaki madalya depomuz güreş yine en büyük umudumuz. Dr. Şeref Eroğlu’nun federasyon başkanlığında büyük bir ivme yakalayan güreşte tek üzüntümüz yaşadığı talihsiz sürecin ardından olimpiyatlara katılamayacak olan kariyerinde biröok Avrupa ve dünya şampiyonluğunun yanı sıra olimpiyat madalyası da bulunan Rıza Kayaalp. Milli sporcumuz 2024 Paris’te yer alamayacak. Ancak başta olimpiyat altın madalyalı güreşçimiz Taha Akgül ile kadınlarda Dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçimiz Buse Tosun Çavuşoğlu ve ilklerin kadını Yasemin Adar en büyük madalya umutlarımız.

2020 Tokyo’da 1 altın ve 1 gümüş madalya kazanarak Türkiye’y sevince boğan milli kadın boksörlerimiz Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu da yine 2024 Paris’in favorilerinden. Bu kez iki altın madalya ile kadın boksunda duble yapmamız sürpriz olmayacaktır. Yine hem erkeklerde hem kadınlarda diğer sporcularımız madalyalarla ülkemize dönebilirler. Bu da boks adına Türk spor tarihinin önemli bir aşaması olur.

Son olimpiyat şampiyonumuz Mete Gazoz ve okçuluk milli takımımız hem bireyselde hem takım olarak yine en büyük şampiyonluk adaylarından.

16 sporcuyla temsil edildiğimiz atletizm branşında ise kadınlarda üç adım atlamada Tuğba Danışmaz, cirit atmada Eda Tuğsuz ile erkeklerde 2016 Rio’nun bronz madalyalı ismi Yasmani Copello ile genç yıldızımız sırıkla atlamadaki gururumuz Ersu Şaşma, Türkiye’ye olimpiyatlar tarihinin dördüncü madalyasını kazandırmak için piste çıkacaklar.

Dünya tekvandosunda her daim söz sahibi olan Türkiye adına yarışacak kadın ve erkek sporcularımız ile, son dönemde elde ettikleri başarılarla dikkati çeken jimnastikçilerimiz ve judocularımız da kazanacakları madalyalarla ülkemizi gururlandıracaklardır.

Takım olarak kota alabildiğimiz tek branş olan kadın voleybolunda ise kazanacağımız madalya büyük yankı uyandıracaktır. Milletler Ligi şampiyonluğuna ulaşarak tüm Türkiye’yi sevince boğan A Milli Kadın Voleybol Takımımız yani namı diğer Filenin Sultanları olimpiyatlarda da madalyanın favorilerinden.

Bu arada önemli bir teşekkür de olimpik sporcularımızı yetiştiren antrenörlere, federasyonlara, ailelerine ve tabi ki kulüplerine. Olimpiyat kotası alan 102 sporcumuzun 27'si Fenerbahçe Spor Kulübünün sporcusu. En fazla sporcu sayısıyla Türk sporuna büyük katkı sunan Fenerbahçe Spor Kulübünün bu anlamdaki katkısı takdire şayan.  Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulübü, ENKA Spor Kulübü ve ASKİ de olimpiyatlara en çok sporcu kazandıran kulüplerimiz olarak dikkati çekiyorlar.

Son tahlilde spor dünyasının zirvesi olan tüm dünyanın merakla beklediği olimpiyat oyunlarının başlamasına saatler kaldı. Kafilelerimiz yavaş yavaş Paris’e gidiyorlar. Başarı dileklerimiz ve dualarımız, milli futbolcularımız için kullandığımız Bizim Çocuklar tanımını belki de daha çok hak eden olimpik sporcularımız için. Başarılar…

Yorumlar2

  • Mehmet KARA 1 ay önce Şikayet Et
    Müslüman Türk'ün kadınlarını soyup teşhir eden hiçbir şeyle iftihar etmiyorum, tam aksine utanç duyuyorum. Dindar kabul edilen bir iktidar döneminde milletin gözünde açık saçıklığı meşrulaştıranlara da ayrıca öfke duyuyorum....
    Cevapla
  • Cemal K. 1 ay önce Şikayet Et
    Sporcularımızın çıkacağı saatler önceden tv de yayınlanırsa kaçırmadan izleme imkanımız olur. Tüm olimpiyatları izleyemeyiz sonuçta.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat