İspanyol modeli kazandırıyor!

  • GİRİŞ15.07.2024 09:10
  • GÜNCELLEME30.07.2024 22:51

İspanya 4.kez Avrupa Şampiyonu oldu. Hem de turnuvada her maçını kazanıp, neredeyse zorlanmadan ve güçlü oyununu rakiplerine kabul ettirerek.

Son zamanların en hak edilmiş şampiyonluğunu izledik.

De La Fuante, İspanya alt yaş kategorilerinde bu kuşak ile önemli başarılar yakaladı. Milli takımın başına geçtiğinde aslında  çoğu oyuncunun gelişiminde etkisi vardı.

Ne oynadığını bilen, dünya şampiyonlarını sıra sıra geçerek finale en zor yoldan geldi İspanya.

İtalya, Almanya, Fransa ve finalde İngiltere. Kura şanssızlığı diye yorumlanabilecek bu taşlı yolu, takılmadan, sendelemeden geçmek çok büyük iştir.

Yamal ve Williams, finalden hemen önce doğum günü kutlamasındayken, final ile birlikte yeni yaşlarına en büyük ödül ile adım attılar.

Turnuvanın oyuncusu seçilen Rodri, ikinci yarı oyunda olmamasına rağmen İspanya'nın güçlü oyunu İngiltere'yi maçın dışına itti.

İngilizler, yine yeniden bir finali daha kaybetmenin derin üzüntüsüyle evine dönüyor. Turnuva boyunca tartışılan tatsız oyun, kısa süre haricinde finalde aynen devam etti. Günümüz futbolunda bir yöne bağlı oynamak artık kupa kazanmaya yetmiyor. Hücumu savunma yaparken, savunmayı da hücumda planlayan, topsuz oyunu en iyi şekilde oynarken topa en iyi davranan takımlar şampiyon oluyor. Turnuvanın gol krallarından Olmo'nun son dakikalarda çizgiden çıkardığı top bunun göstergesi.

Futbol kültürünü kıyasladığımızda da 2000'li yılların başında İspanyolların, milli takım ve kulüp bazında oynadığı her finali de kazanmış olması bizi önemli bir sonuca götürüyor; İspanyollar sporun birçok branşında doğru sistemi, kazanma ruhuyla birleştirip kendilerine özgü modeli hayata geçiriyor.

Iniesta gidiyor, Pedri geliyor. Xavi bırakıyor, Gavi çıkıyor. Busquets emekliye ayrılırken kademesinde Rodri bekliyor.

Futboldaki dönüşümü, kişiye bağlı olmayan sistemi, Real Madrid ve Barcelona karışımı olmadan ilk kez kazanan İspanya, tüm dünyanın takdirini kazandı.

Genç yıldızların parlamakla kalmayıp kritik rol oynadığı ilk turnuva olarak tarihe geçen Euro 2024 bize diyor ki; gençlere güvenin. Onlara yetenek alanı oluşturup doğru yapılarda büyümelerine izin verin. Gençler, dünyanın geleceği. Onları anlayıp, şans verip, değerlendiren ülkelerin daha çok sayıda kupa kazanacağı turnuvalar izlemek dileğiyle...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat