Hükümetsiz başkentler

  • GİRİŞ26.08.2024 15:45
  • GÜNCELLEME28.08.2024 09:01

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran’da yapıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron yenildi. Apar topar erken seçim kararı alındı. 30 Haziran’daki seçimlerde Macron yine yenildi. Başbakan istifa etti. Ülkede hükümet oluşturulamadı. Meclis’te çoğunluğu sağlayamasa da en çok oyu alan partiye hükümeti kurma görevi verilmedi. İstifa etmiş hükümet ve eski bakanlar şu an Fransa’yı yönetiyor. Cumhurbaşkanı Macron ne yapıyor? 335 bin Euroya satın aldığı teknesiyle Saint-Tropez’de tatilde.. Nasılsa kimse kendisine “otoriter lider”, sistemine de “otoriter rejim” demiyor..

Paris’te 48 gündür hükümet yok.

*

Belçika’da 9 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından hükümeti kurma görevi verilen Yeni Flaman İttifakı lideri Bart De Wever, yürüttüğü müzakerelerde netice alamadı. İstifasını kime sundu? Kral Philippe’ye.. NATO merkezinin yer aldığı bu Batı Avrupa ülkesinde ana otorite krallık. Ülkenin resmi ismi de Belçika Krallığı.. Kral şu an hükümeti kurma vazifesini kime vereceği hususunda değerlendirmelerde bulunuyor. Nasılsa kimse “Bu çağda krallık mı olur”, “Bu nasıl demokrasi” demiyor.. 

Brüksel’de 78 gündür hükümet yok.

2019’daki seçimlerden sonra hükümetin 605 gün sonra kurulabildiğini hatırlatalım. 2010’da ise 541 gün hükümetsiz kaldı bu ülke..

*

Bulgaristan’da 3 yılda 6 defa erken seçim yapıldı. Yarım senede bir hükümet kurulup dağılıyor. Son olarak 6 Haziran 2023’te kurulan hükümet 6 Mart 2024’te dağıldı. 

Sofya’da 173 gündür hükümet yok.

*

Hollanda’da 22 Kasım 2023’teki erken seçimden sonra 223 gün hükümet kurulamadı. Aylar süren tartışmalar, pazarlıklar sonucu bir koalisyon hükümeti ancak geçtiğimiz ay oluşturulabildi. Amsterdam'da daha önceki hükümet ise 299 günde kurulabilmişti. 

***

Dün Malazgirt Zaferi dolayısıyla Ahlat’ta toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin gündemine bu nazarla bir kez daha bakılmalı. Parmakla gösterilen ülkelerde dahi aylar boyunca en büyük gündem hükümetin nasıl şekilleneceği olurken, Türkiye’de böyle bir mesele olmadığı gibi; geçmiş bin yıldan yola çıkılarak Malazgirt zaferi ışığında yeni bin yılın tasavvuru ortaya konuluyor. Türkiye Yüzyılı paradigması ile asırlık plan, proje ve hedeflere odaklanılıyor.

Üstün siyasi akılla ülkemize kazandırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, Başkan Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın Türkiye’nin yeni yüz yılını şekillendirecek en kritik adımı olduğunu bu fırsatla bir kez daha tekrar edebiliriz.

*

Selçuklu ecdadımızın güçlü merkezi sistem ve güçlü orduyla 953 yıl önce bugün, “iç çekişmelerle boğuşan” Bizans İmparatorluğu’nu dize getirdiği Malazgirt Zaferi’nin coşkusuyla;

Nice ‘Malazgirt’lere, nice ‘Niğbolu’lara, nice ‘İşkodra’lara, nice ‘İnebahtı’lara, nice ‘Çaldıran’lara, nice ‘Mohaç’lara...

 

Yorumlar2

  • Ramazan 2 ay önce Şikayet Et
    emin adımlarla türk birliği ve İslam birliği bir bütün olarak hayata geçirilir inşallah.
    Cevapla
  • ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Sayın yazar bu eleştirdiğiniz ülkeler demekki sistemi KANUNları o kadar oturtmuşlarki,hükümetin olmaması yada geç kurulması düzeni bozmuyor.Bizde yirmi iki yıldır güçlü bir hükümet olduğu halde,ne düzen,ne kanun,nede ekonomi var.Birde bu açıdan bakın isterseniz.Daha gerçekçi olur.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat