Siyasetin futbola çökme örneği

  • GİRİŞ13.10.2024 10:15
  • GÜNCELLEME13.10.2024 12:13

Kitleleri aynı gaye ve hedef uğruna birleştirme veya ayrıştırma aparatı olarak futbol, endüstriyelleşen yapısıyla artık sadece bir spor dalı değil. Sahadaki futbolcu sayısından çok arka planda aktörü olan bir yapıya doğru ilerliyor. Sermaye gruplarının şirketleştirdiği, mafyanın gölgesinde gezdiği, bahis/kumar sektörünün girdabına çekmeye çalıştığı futbolla ilgili sıklıkla ilişkilendirilen bir diğer kurum ise siyaset.

Futbola siyaset karışmasın” argümanı pek meşhurdur. Genellikle futbol kulüplerinde veya futbolun idari yapısında söz sahibi olmuş oligarşik yapıların uzantılarından duyarız bu sözü. Siyaset futbola karışırsa çarka çomak sokulur çünkü.

Mesela, yıllarca karpuz tarlası gibi zeminlerde Afrika standartlarındaki stadyumlarda oynanan müsabakaların, Avrupai standartlara yükseltilen devasa futbol komplekslerine taşıyan AK Parti iktidarı hep bu gerekçeyle eleştirildi. Tribün olaylarını bitirmek üzere kanun çıkarılmasına, bu argümanla karşı çıkıldı. Ülkemiz futbolunu yüksek standartlara çıkarmak için hassas “altyapı” dokunuşları yapan ve sadece müspet anlamda futbola yaklaşan hükümete belirli çevreler hep kara çaldı. Öyle ki, Gezi kalkışmasında birçok takımın taraftar grupları eş zamanlı olarak Taksim’e yığıldı.

Bu sebeple futbol-siyaset ilişkisi zihinlere hep olumsuz olarak kodlandı.

Futbolun siyasete karışma-karışmama tartışmaları bir kenara, siyasetin futbola “çökme” girişiminin inanılmaz örneğine şahit oluyoruz bugünlerde.

“Futbol siyasete karışmasın” diye slogan atan güdümlü yorumcuları, medya kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını bu gündemde pek göremiyoruz fakat başkent Ankara’da CHP siyasetinin futbola yaklaşımının hoyrat bir örneği yaşanıyor.

ETİMESGUT BELEDİYESPOR KRİZİNİN PERDE ARKASI

Başrolde; 2024 yerel seçimlerinde Etimesgut Belediyesi’nin yönetimini ele geçiren CHP’li tiyatrocu Erdal Beşikçioğlu ile Etimesgut Belediyespor var.

Etimesgut Belediyespor, profesyonel liglerin en sonuncusu olan 3. Lig’de.

Futbol, basketbol, voleybol gibi branşlarda yer alıyor. Spor okulları, futbol okulları var.

Stadyumunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın devasa görseli bulunuyor.

Bu kulübün son basın bildirimleri ve sosyal medya paylaşımları ciddi aksiyonlar taşıyor.

Belediye ismini taşıyan kulübün otobüsüne el konuluyor.. Personellerine el çektiriliyor.. Logosuna bile müdahale ediliyor..

Her şey, CHP’li Beşikçioğlu’nun, Etimesgut Belediyespor Başkanı Metin Akyüz’ü tırpanlamasıyla başladı.

Seçimden bir ay sonra kulüp başkanı olan Metin Akyüz, aynı zamanda Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısıydı. Spor İşleri Müdürlüğü dahil birçok birimin başında o vardı.

Metin Akyüz, ABB Başkanı Mansur Yavaş’a yakın bir isimdi. Etimesgut Belediyespor maçlarının oynandığı stada devasa Mansur Yavaş fotoğrafını asan kişiydi.

Akyüz ile Beşikçioğlu arasında anlaşmazlık vardı. Akyüz’ün belediyedeki yetkileri bir bir elinden alınıyordu. Bu gerilim, temmuz ayında Akyüz’ün hem belediyedeki hem de kulüpteki görevlerinden istifasıyla sonuçlandı.

Etimesgut Belediyespor Kulüp Başkanı Ümit Ozan oldu.

Kulübün idari yapısı eski dönemde olduğu gibi aynen devam etti. Mansur Yavaş’ın eski danışmanı Abidin Doğan, Etimesgut Belediyespor Başkanvekili yapıldı.

Yavaş’ın miting anonsçusu, kulübün basın sözcüsü oldu.

Yani Beşikçioğlu etkisi yine görülmüyordu.

Ve dananın kuyruğu 22 Ağustos’ta koptu.

22 Ağustos 2024’te CHP’li Beşikçioğlu, Etimesgut Belediyespor yönetimini ziyaret etti.

Ziyarette ne görüşüldüğü açıklanmadı fakat sonrasında belediyeden kulübe darbe üstüne darbe geldi.

Öncelikle belediye, kulübe tahsis edilen hizmetlerini geri çekme kararı aldı. 27 Ağustos’ta kulüp bünyesindeki belediye personelleri geri çekildi. Aynı gün, kulüp otobüsünün önü belediye zabıtalarıyla kesildi. Etimesgut Belediyesi zabıtaları, Etimesgut Belediyespor otobüsüne el koydu. Fıkra gibi..

Etimesgut Belediyespor yönetimi direnmeyi seçti.

Belediyenin geri çektiği kulüp personellerinin yerine yenileri getirildi. Mali kaynak ise kursiyer aidatları 1.500 TL yapılarak oluşturuldu.

Kulüp aracına belediyenin el koyması kararı ise yargıya taşındı.

ARMAYA BİLE MÜDAHALE

Erdal Beşikçioğlu durmadı.

Etimesgut Belediyesi, Etimesgut Belediyespor’a 10 Ekim’de ihtar gönderdi.

Kulübün isim ve logosunun Etimesgut Belediyesi’in isim ve logosunu kullanmaması gerektiği bildirildi.

Yönetim yine direndi.

Kulüp, 12 Ekim’de duyuru yayınlayarak isim ve logo değişikliğine gidildiğini açıkladı.

Takımın ismi “Etimesgutspor” oldu.

Logonun henüz tasarlanmadığı kaydedildi.

Yani ülkemizde siyaset eliyle bir takımın ismi ve arması değiştirilmiş oldu.

HER ŞEY YANDAŞ ATAMAK İÇİN Mİ?

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın’a göre CHP’li Beşikçioğlu, bu hamleleri, kulüp yönetimini değiştirerek kendine yakın isimleri atamak istediği için yapıyor.

Yani siyaset spora karışmak bir yana, çökmeye çalışıyor.

Çökemeyince de “çökertme” politikası uyguluyor.

Taze siyasetçi Erdal Beşikçioğlu’nun Etimesgut Belediyespor kalesine gönderdiği şutlar gol olacak mı, kulüp batacak mı yoksa idareciler teslim bayrağını çekecek mi, göreceğiz.

Fakat, belediyelerde kadrolaşma ve torpilli atamaların akıl almaz emsallerini sergileyen CHP anlayışının futbola kadar sıçrayan bu hoyratlığını spor otoriteleri mutlaka kayda geçirmelidir.

AK Parti iktidarının modern stadyum, kavga-küfürsüz tribün gibi hamlelerine itiraz edip “spora siyaset karışmasın” diyenler..

Spora CHP’nin bulaşması durumunda kriz ve kaosun “Meksika dalgası” yapacağını görmüş olsa gerek.

Futbol üzerindeki gücünü pekiştirmek için kamu olanaklarını kullanmanın futbol ve siyaset raconunda hangi sözle adlandırılacağını ise Etimesgut Belediyespor tribünleri herhalde maçlarında yansıtacaktır.

 

Faruk Arslan / Haber7

 

Yorumlar13

  • Bozkurt 2 saat önce Şikayet Et
    Ne kadar gavur varsa ermeni alevi rum hepsiniz sanatçı yapmislar
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    Hani liyakat filandı. Dizi oyuncusu belediye den ne anlar?
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Cabbar 2 saat önce Şikayet Et
    Futbola siyaset kariştırmak kimin işi belli.. Bundan önceki federasyon başkanının futbolla ne ilgisi vardı. Bu kişi önceden neredeydi federasyon başkanlığına nasıl ve kimler atadı.. İnsanlar aptal değil..
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Spor 3 saat önce Şikayet Et
    İçine her türlü atığın karıştığı MEZBELE sektordur
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Vesselam 3 saat önce Şikayet Et
    Bu Adamı Belediye başkanı yaptıya bu halk daha nediyecen bırakın onların parasını yesin savursun ben helal olsun derim.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat