Bahçeden cehenneme: 'Tadamon'

  • GİRİŞ19.01.2025 09:14
  • GÜNCELLEME19.01.2025 10:19

Sizi bugün Tadamon mahallesine götürmek istiyorum…

Bilen bilir burası acı, kan ve gözyaşının yoğurduğu; elim ve hazin bir katliama şahitlik etmiş bir Suriye mahallesi…

Yıllar sonra insanlık tarihinin kara bir lekesi olarak tarihin tozlu raflarında yer alacak bir utanç vesikasına ismini veren bu mahalle, Şam kentinin el-Midan beldesinde yer alıyor.

BİR ZAMANLAR MEYVE BAHÇESİYDİ

Suriye iç savaşında aktif rol oynayan Tadamon Mahallesi eli kanlı Esed rejiminin katliamına ismini vermeden önce 1960'lara kadar büyük ölçüde meyve bahçeleriyle kaplıydı.

Ancak, bölge 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgal etmesinin ardından bölgeden kaçan Suriyeliler tarafından mesken edilmeye başlandı.
Suriye iç savaşı sırasında ise bu mahallenin büyük bir bölümünün Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında savaşan muhalifler tarafından ele geçirildiğini biliyoruz.

HER GÜN İNSAN KEMİKLERİNE RASTLANIYOR

Savaş öncesi nüfusu 250 bine varan bu mahalle sakinlerinin ekseriyetinin iç savaş sırasında can havliyle bölgeden göç etmesi üzerine bölge nüfusu 2018’e kadar 65 bine inmişti.

İşte mahalle sakinlerinin can havliyle evini yurdunu terk etmesine sebebiyet veren bu hadiseden bahsedeceğiz bugün... Tadamon katliamı…

2013 yılında 280'den fazla kişinin Suriye Askeri İstihbarat personeli tarafından infaz edildiği Tadamon katliamına sahne olan bu mahallede her gün insan kemiklerine rastlanıyor.

BİR DE İNFAZI KAYDETTİ

Katliam, 16 Nisan 2013 tarihinde Suriye rejimine bağlı askerlerin Tadamon mahallesindeki Osman Camii yakınlarında 41 kişiyi ıssız bir sokağın ortasında önceden hazırlanmış bir çukura atarak infaz etmesiyle başladı.

Kurbanları teker teker kurşuna dizmeyi bitiren rejim güçleri, çukurun dibine daha önceden yerleştirilmiş olan lastikleri yakarak kurbanların cesetlerini ateşe verdi. Bütün katliam bir gün içinde gerçekleşti ve askerler cinayetlerin ayrıntılarını eksiksiz olarak videoya çekti.

İnfazlar sırasında kurbanların gözleri ya koli bandı ya da plastik sargı ile bağlanmış, elleri ise genellikle elektrik kablolarını toplamak ve sabitlemek için kullanılan plastik bir kemerle sıkıca bağlanmıştı.

“KAÇ KİŞİYİ ÖLDÜRDÜĞÜMÜ BİLMİYORUM”

Bu katliamın peşine düşen bir grup araştırmacı, kan dondurucu cinayeti gerçekleştirip kayda aldıran isme; Esed rejiminin istihbarat görevlisi Emced Yusuf’a ulaşmıştı.

Emced Yusuf, “İntikam aldım, sana yalan söylemiyorum. İntikam aldım, öldürdüm. Çok öldürdüm, çok. Kaç kişiyi öldürdüğümü bilmiyorum” diyerek gerçekleştirdiği katliamdan en ufak bir pişmanlık duymadığını belirten açıklamalarda bulunmuştu.

Ekim 2023'te ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Tadamon katliamının faili Emced Yusuf’a ve ailesine ABD'ye giriş yasağı getirildiğini duyurmuştu.

TOPLU MEZARLAR… GASP EDİLMİŞ EVLER

Düne kadar rejimin askeri üssünde çalışan Emced Yusuf’un bugün nerde olduğu bilinmiyor.

Bugün ise bir zamanlar Şam yakınlarındaki küçük bir mahalleye; Tadamon'a dönen bölge sakinleri toplu mezarlar ve gasp edilmiş evler buluyor.

Hülasa; Tadamon'da çocuklar insan çenesi ile köpek çenesi arasındaki farkı artık biliyorlar.
 
Fatih Yoncalık / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat