Yaşayan Hadis: Raşit Küçük
- GİRİŞ01.06.2016 07:50
- GÜNCELLEME02.06.2016 06:50
Ve geçelim konumuza;
Üsküdar Belediyesi, 28 Mayıs akşamı unutulmaz bir programa imza attı. Bağlarbaşı Kültür Merkezinde saat 21 sularında başlayan ve iki buçuk saat kadar süren bu programda İlim Dünyasının Mümtaz simalarından Profesör Raşit Küçük, Sünnet-i Seniye'ye Adanan bir Ömür üst başlığı ve teması ile sunuldu.
Profesör Dr. Raşit Küçük' e saygı gecesi programı, dört bölümden oluştu:
Birinci bölümde Hoca ile alakalı konuşmalar yapıldı.
İkinci bölümde sevgili Mehmet Can'ın okuduğu, biyografi üzerine Hocanın çocukluk ve eğitim hayatından kesitler, fotoğraflar sunuldu.
Üçüncü bölümde belgesel "tadında" Hoca Hakkı'nda konuşmalar yapıldı.
Dördüncü bölümde ise nefis bir oturumda arkadaşları ve dostları Hoca'yı konuştular.
Konuşmalar bölümünde Üsküdar Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Türkmen eskilerin Efradını Camî, Ağyarını Manî dedikleri bir konuşma yaptı. Bu konuşmayı gerek genel olarak ilim insanlarımız için ve gerekse Raşit Küçük Hoca hakkında o gecenin en mükemmel konuşması olarak nitelersek yanlış olmaz. "...Toplumların, milletlerin, medeniyetlerin en önemli zenginliği yetiştirdiği insanlardır" (...) Bizim inanç ve kültür iklimimizde alimlerin tartışılmaz bir üstünlüğü vardır.
Raşit Küçük Hocamız,
Bir gönül imarcısı,
Bir istikbal mimarı,
Bir medeniyet inşacısı,
Bir ümit aşılayıcısı,
Bir tevazu ve edep abidesi,
Bir sevgi ve saygı insanıdır.
Bir Peygamber (as) aşığı ve Sünnet-i Seniyye ihyacısıdır." Dedi
Bir başka konuşmacı Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez Beydi. Görmez Hoca da kısa ve etkili bir konuşma yaptı, bir de Raşit Beyle alakalı bir sırrımı paylaşacağım dedi ve şunları anlatı."...Bizim Diyanet İşleri Başkanlığımız söz konusu olduğunda uzun süre kabul etmedim ve dedim ki; Raşit Küçük Hoca dünya hayatında iken, O yaşıyorken benim bu makama oturmam doğru olmaz. Ve uzun bir zaman direndim fakat nihayetinde Raşit Hoca'nın kendisi beni ikna etti, ben de kabul ettim..."
O gecenin güzelliğini anlamamız için paylaşılan bu "sır" bile, Efendimizin (as) kutlu rehberliğinde ömürlerini veren bu güzel insanların buluştuğu o ortamı ve programı bizim gibi nadan kişiler yansıtabilir miyiz, dersiniz?
Deneyelim.
Belgesel bölümünde İstanbul Müftümüz Sayın Rahmi Yaran Raşit Küçük Hoca hakkında, çalışma ve hizmetleri konusunda geniş bilgiler verdi.
Hocanın çalışma arkadaşlarından ve eski Milletvekillerimizden İrfan Gündüz Hocanın, ilmi, siyasi ve sosyal çalışmalarından örnekler vererek uzun uzun anlattı. Kanal 7 Grubu sahiplerinden ve Yönetim Kurulu Başkanımız Zekeriya Karaman Bey, Hocanın, Başarılı bir İlim Adamı olduğunu hatırlatıp, başarısının devamını diledi.
Yine Raşit Beyin arkadaşlarından ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dekanı Ahmet Turan Arslan, Şair ve Yazar Ferman Karaçam, Şair Bedri Gencer, öğrencilerinden Fatih Çollak ve gençlik hareketleri liderlerinden Mehmet Güney ağabeyimiz birer konuşmayla Hocayı anlatmaya çalıştılar, çalıştık.
Mehmet Güney Ağabeyi ile diğer bölümde anacağım Sosyolog Profesör Ahmet Emre Bilgili, Raşit Hocanın, sosyal çalışmalarından, vakıf ve dernek faaliyetlerinden, yayın hizmetlerinden, danışmanlıklarından, her alanda bilgisine başvurulan, bilge bir kişi oluşundan ve her alanda insan yetiştirdiğinden bahsettiler. Her iki şahsın da müsaadeleri ile o geceki konuşmalarına burada bir ek yapmak istiyorum: Raşit Küçük Hoca akademik hayatında yetiştirdiği öğrenci sayısı kadar, belki daha fazla sayıda öğrenciyi akademik hayatının dışında yetiştirmiştir.
Hoca'nın Bu özelliği, bizim İlim İnsanlarımızda çok ender görülen önemli bir özelliktir. Hatta bugünkü iktidar içerisinde bile, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda öğrencisi vardır Raşit Küçük Hocanın.
Diğer bölümde, tarihçi ve yazar Coşkun Yılmaz yönetiminde bir oturum yapıldı.
Bu oturuma Ahmet Emre Bilgili, Hacı Mehmet Günay, İsmail Lütfi Çakan ve İlyas Çelebi katıldı.
A. Emre Bilgili, Raşit Hocanın, akademik hayatı dışındaki sosyal, siyasi, kültürel ve hizmet içerikli çalışmalarından, İlyas Çelebi, Raşit Hocanın, bir yönetici olarak Dekanlık döneminden söz etti ve bir Dekan Yardımcısı olarak hoca' dan yöneticilik konusunda çok şey öğrendiğini söyledi.
Hacı Mehmet Günay ise şu anda Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığına gelinceye dek Raşit Küçük'e öğrencisi olarak çok şey borçlu olduğunu ifade etti.
Coşkun Yılmaz, Raşit Küçük Hocanın en önemli çalışmalarından biri olan Riyazü-s Salih'inin yayımlandığı sırada yurt dışında bulunan Rahmetli Mahmut Esat Coşan Hocanın bu çalışmayı çok takdir ettiğini ve bu çalışmayı yapan; Raşit Küçük, Yaşar Kandemir ve İsmail Lütfi Çakan Hocalara imzalatarak Hocaefendi' ye kendisinin gönderdiğini söyledi.
Gecenin en veciz konuşmasını MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Profesör Ali Köse yaptı. Köse, Raşit Küçüğün koltuğuna oturduğu esprisi ile birlikte O'nu, herkesin, hayrından ve şerrinden emin olunan bir şahsiyet olarak tanımladı ve bir hediye takdim etti.
Gecenin en çok beğenilen ve alkış alan konuşmasını ise Raşit Küçük Hoca ile birlikte uzun yıllar aynı odayı paylaşan meslektaşı İsmail Lütfi Çakan Hoca yaptı.
Çakan, yıllarca aynı odada hizmet vermiş olmanın rahatlığı ile örneklerle çalışmalarını ve dostluklarını anlattı ve Hocanın çok yönlülüğü ile ilgili en isabetli yorumları yaptı, ayrıca, Raşit Küçük Hoca için Militan Hoca tabirini kullandı. Bu ifade hem tebessümlere hem de alkışlara sebep oldu.
Bitirirken şunları da ekleyeyim; Raşit Küçük Hoca, gıyabında anlatıldığında büyüyen yakınına, yanına gelince küçülenlerin aksine O yanına yaklaşıldıkça büyüyen, özü sözü bir olan, samimiyeti asla tartışılmayacak örnek bir şahsiyettir.
Kırk bir yıldır, kendisinin, akademik hayat dışında öğrencisi olmakla şeref duydum sürekli.
Hoca ile ilgili bir Hatırat çalışması için uzun zamandır kollarımı sıvadım, eğer Hocanın müsait zamanını bulursam İnşallah çalışmamız ilerleyecek.
Kendisine hürmetlerimi sunuyor, Rabbımızdan uzun ve hayırlı bir ömür diliyorum.
Ferman Karaçam - Haber 7
fermankaracam@gmail.com
fermankaracam@twitter.com
twitter.com/fermankaracam
facebook.com/fermankaracam
instagram.com/fermankaracam
Yorumlar1