Raşit Küçük Hoca ile hayat hikayesini konuştuk - 10

  • GİRİŞ09.03.2025 09:24
  • GÜNCELLEME10.03.2025 08:59

“Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli ilim insanlarımızdan Prof. Dr. Raşit Küçük Hoca, Hadis konusu başta olmak üzere çok yönlü bir alim olarak birçok alana damgasını vurmuş, mebzul miktarda insan yetiştirmiştir.

Bugün ülkemizi yöneten en üst düzeydeki şahısların gerek yetişmesinde, gerekse onlara danışmanlık yaparak yönetme başarılarında önemli pay sahibidir. Hocanın hayat hikayesine dair kendisi ile yaptığımız konuşmalarımızı yani hayat hikayesini burada her pazar sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Hoca ile yaptığımız bu konuşmalarımızı, “Raşit Küçük, Hatırımda Kalanlar” adı ile Hayat Yayınları kitap olarak yayımladı.

İnşallah bu vesile ile kitap gündeme gelir ve umuyor, diliyoruz ki, Hocamızın; Türkiye'nin en ücra köylerinden birinden başlayan, başarılarla dolu hayat hikayesi genç nesillerimize yol gösterici olsun.
 
AKSEKİ’NİN HAVASI SUYU VE HELE TOPRAĞI ÇOK DEĞERLİDİR

FK: Hocam atlamış olduğumu sanmayın, aslında ben, Akseki’yi de konuşmanızı istiyorum fakat Akseki, Antalya’nın içinde olsun diye düşünmüştüm, ne dersiniz?

RK: Hiç bir şey fark etmez, Ferman Bey; hatırladığım kadarı ile anlatacağım tabi ki, orada ya da burada olmuş fark etmez.

FK: Buyurun Hocam

RK: Akseki’nin eski adı Marla’ymış. Orada Marulya diye bir krallık varmış, adı ondan kalmış. Sonra Akseki, taşları böyle beyaz ve seki seki, kademe kademe yükseldiği için ilçemize Akseki denilmiş.

Akseki’de Bağcılık vardır ama bu bağlar öyle gelir getirici tarzda değildir. Herkesin ihtiyacını karşılayacak miktarda yerler. Onunla uğraşmak için gençlerin olması lâzım. Akseki’nin diğer köyleri de böyle. Verimi yüksek bir yerdir. Toprak az, verimi çoktur. Fakat o tatmin etmiyor ve insanların geçimini temin edemiyor. Akseki’nin havası, suyu çok güzeldir. Toprağı çok güzeldir. Hatta Adana ziraattan gelip tetkikler yapan ziraatçi profesör arkadaşlarımızın dediğine göre, Akseki toprağı, diğer verimsiz toprakların ıslahı için kullanılabilecek toprak cinsiymiş. Bu kadar iyi...

İklimi sert sayılır Akseki’nin. Kendisi 1050 metre filan yükseklikte denizden. Benim köyüm de 650 metre yükseklikte bir köy. Biz biraz Manavgat Irmağı’na doğruyuz, Manavgat Irmağı’nın bir kolu benim köyümün topraklarından çıkar. Dumanlı Su derler.

FK: Gerçekten dumanlı mı?

RK: Hakikaten bir dağın sırtından soğuk olarak çıktığı ve duman çıkarır gibi bir görüntü verdiği için Dumanlı Su diyorlar. Yaklaşmak da mümkün değil. Gidilmesi mümkün olan bir yer değil. Son derece sarp bir kayanın sırtından çıkıyor. Kimse gitmez oralara. Yakınlarında ancak geyikler dolaşır. Irmağın karşı tarafında Altın Beşik diye bir su daha vardır. Aslında bir yeraltı mağarası. Yani oraya girildi, gezildi ve Türkiye’nin önemli mağaralarından biri olduğu tescil edildi. Mağaranın içi yeraltı gölü. Kademe kademe oralar gezildi. Televizyonda da gösterdiler. Fakat suyu, yazın Ağustos ayında kesilir.
Son derece sarp dağlar arasından geçen bir ırmaktır Manavgat Irmağı. Fakat suyu harika ve içilecek bir sudur. Baraj da yapıldı önüne. Ayrıca İsrail'e satılacak bir su olarak konuşuldu bir ara. Ama şimdi Manavgat Irmağı’nın suyu Kıbrıs'a götürüldü.

MANAVGAT IRMAĞINDA BALIK TUTARDIM

FK: Oldukça iyi hatırlıyorsunuz o günleri.

RK: Tabi tabi, benim o ırmakta çok fazla hatıralarım vardır.
Hatta balık tutardım o ırmakta.

Çok güzel alabalığı vardır Manavgat Irmağı’nın. Çok tuttum. Olta ile tutardım.

Köyden, bahçelerin kenarlarından solucan toplar giderdik. Solucanla iyi balık tutulur. O hareket ettikçe, balık gelir. Fakat alabalık, tutulması son derece zor bir balıktır. Güneş doğmadan tutacaksın veya güneş battıktan sonra... Güneş olmayacak, yoksa pek görülmez. Balığın altı, sarı altın rengidir. Yükseklerin alabalığı böyledir. Doğu Beyazıt’ta da biliyorum böyle balıkların olduğunu. Erzurum’da da bazı yerlerde vardı.

Irmak, Manavgat’a doğru sakinleşir, denize sıfırlanır. Deniz kabarınca ırmak kenarındaki evleri su basar, deniz med zamanı öyle bir kabarır ki yukarıya doğru Akdeniz gelir ve evin alt katını sürekli su basardı. Rahmetli halamgilin evi böyleydi.

(Devam Edecek)

Ferman Karaçam / Haber7
YouTube     : youtube.com/c/Ferman Karaçam
Twitter        : twitter.com/fermankaracam  
Instagram   : instagram.com/fermankaracam
Facebook   : facebook.com/karacamferman
E-mail         : fermankaracam@gmail.com
Web Sitesi : fermankaracam.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat