Bize dönecek silaha ücretsiz mermi verdik
- GİRİŞ14.05.2024 15:17
- GÜNCELLEME16.05.2024 09:16
İnsanoğlu teknolojinin gelişimi ile beraber sürekli olarak kendisi gibi düşünen mantık yürüten bir yapay zeka üretme peşinde…
YAPAY ZEKA TARİHİNDE DÖNÜM NOKTALARI: ALAN TURİNG'DEN GÜNÜMÜZE
İlk yapay zeka hakkındaki makale 1950 yılında Alan Turing tarafından 'Computing Machinery and Intelligence' başlığıyla yayınlanırken; 1958 yılında Erzurum’da yapay zeka konferansı da düzenlenmişti… Ord. Prof. Dr. Cahit Arf da 'Makine düşünebilir mi ve nasıl düşünebilir?' başlıklı bir makale kaleme almıştı…
Bilim ve teknoloji dünyasının peşine düştüğü bir arayışta en büyük adım ise son 10 yıl içerisinde gerçekleşti.
2015 yılında ise yapay zekanın risklerinden en çok korkanlar, onu inşa ederek kendilerine ait olmasına karar verince süreç hızlandı.
MİLYARDERLERİN ARENASI: YAPAY ZEKA SAVAŞLARININ PERDE ARKASI
Elon Musk, Larry Page, Sam Altman, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Demis Hassabis, Eliezer Yudkowsky, Mustafa Süleyman ve Profesör Geoffrey Hinton gibi isimler arasında ego, korku ve para ile başlayan savaş yapay zekanın fitilini ateşledi. O yüzdendir ki her gün bu konuda yeni bir şeyler görüyor ve duyuyoruz.
Çünkü savaş kızışıyor ve gittikçe daha da sertleşecek.
Nedeni mi?
Onu anlatmadan önce ChatGPT’nin yani OpenAI’ın lansmanını yaptığı ChatCPT4o’ya biraz değinmek gerekiyor.
CHATCPT4O: İLETİŞİMDE YENİ DEVRİM
OpenAI ChatGPT-4'ten sonra yeni amiral gemisi olan yapay zeka modelini çok iyi düzenlemiş iletişim stratejisi ile duyurdu. Buraya bir parantez açmak gerekiyor çünkü savaş bu iletişim alanında da sürüyor. OpenAI, Google’dan sadece bir gün önce Google’ın duyuracağı benzer gelişmeleri önceden duyurarak neredeyse tüm dünyada konuşularak konuyu domine etmeyi başardı.
Tüm dünya dün geceden beri tek bir şeyi konuşuyor: ChatGPT-4o.
Yani Omni… Her şey anlamına geliyor.
Çünkü yapay zeka artık görebiliyor, duyabiliyor ve konuşabiliyor.
Evet, aynen Spike Jonze'nin 'HER' filmde olduğu gibi… Gerçekten denediğinizde benzer bir his vermiyor değil…
Önümüzdeki birkaç hafta sonra yayınlanacak asistan modu ile iyiden iyiye bilim kurgu filmleri gerçek olacak…
Yeni yapay zeka modelinin özellikleri kısaca şöyle: ChatGPT-4o'nun en önemli özelliği neredeyse anlık olarak mantık yürüterek konuşabilmesi…
Yapay zeka olduğunu söylemeseniz birçok kişi ahizenin diğer tarafında gerçek bir insan var zannedebilir.
Dün gece yapılan sunumda en dikkat çeken anlardan birisi ise GPT-4o ile sohbet sırasında yapay zekanın hiçbir yönlendirme ve komut olmadan kullanıcının giydiği tişörtün üzerindeki yazıyı fark ederek sohbet konusu açması oldu.
Bu özellikleri ile ChatPGT 4o’nun geleceği çok farklı şekillendireceği aşikar ama dün gece yapılan lansmanda bu teknoloji bombardımanının yanında bir şey oldukça fazla dikkatimi çekti: ÜCRETSİZ kelimesi…
YAPAY ZEKA VE VERİ REKABETİ: ÜCRETSİZ TEKNOLOJİNİN ARDINDAKİ GERÇEK
Kimilerine göre dünyayı değiştiren ve dünyanın en gelişmiş teknolojisi herkese ücretsiz sunuluyor…
Peki gerçek öyle mi?
Yazının başında savaşın kızışacağını söylemiştim…
Nedeni tam da bu ‘ÜCRETSİZ’ kelimesinde gizli…
Yapay zekanın gelişimi için veri gerekiyor. Hani diyorduk ya veri geleceğin petrolü olacak diye.
İşte o günleri yaşıyoruz…
GELECEĞİN PETROLÜ: VERİ
Kabaca elde ne kadar veri varsa modelinizi o kadar geliştirme şansınız var. İnternete yazdıklarınız, çizdikleriniz, paylaşımlarınız, sosyal medya hesaplarına ve akım videolarına verdiğiniz bilgiler ve görüntüler… Durum paylaşımlarınız ve hatta yazışmalarınız… Ve aylardır ChatGPT ile yaptığınız sohbetler…
İşte tüm bunlar yapay zekayı bugüne getirebildi ancak savaşı kazanmak isteyenlerin mermiye yani veriye ihtiyacı var.
Çünkü inşa etmek istedikleri yapay zekanın bir adım ötesi…. AGİ ve sonrasında ASİ… Genel yapay zeka ve Süper yapay zeka…
Genel yapay zeka için trilyonlarca sentetik ve yeni veri girişi lazım. GPT-4o insanların görüntülerini ve seslerini hatta çevresini dinleyerek bu verileri ÜCRETSİZ olarak toplayacak.
Çünkü dün gece lansmanı yapılan ChatPGT-4o’nun ÜCRETSİZ sunulmasının başka bir açıklaması olamaz…
Peki petrol için milyonlarca insanı canından eden savaşları başlatanlar geleceğin petrolü için neler yapar düşünmek bile istemiyorum….
Son olarak her ne kadar teknolojik gelişmeler heyecanlandırsa da kontrolsüzce geliştiren her şey insanlığa zarar dönüşür…. Kural koyucuların bir an önce bu konuda kapsamlı bir regülasyona adımı atması şart görünüyor…"
Yorumlar16