Netanyahu'nun çaresizliği Gazze'de ateşkes ilanına sebep olur mu?

  • GİRİŞ08.06.2024 09:00
  • GÜNCELLEME10.06.2024 10:12

"Netanyahu'nun kendi siyasi varlığını korumak için savaşı uzattığı sonucuna varmak için her türlü neden var."

İtiraf niteliğindeki bu açıklamanın sahibi ABD Başkanı Joe Biden..

GAZZE'DE HEZİMETE UĞRADILAR!

İsrail Gazze'de yenildi. ABD ile bir olup yenildi hem de.. Bu gerçeği İsrailliler de kabul ediyor her ne kadar Netanyahu ve avanesi etmese de..

Hamas'ı askeri olarak bitirmeyi hedefliyorlardı, başaramadılar. Rehinelerin serbest kalmasını sağlayamadılar.. Anlaşmaya mahkum oldular.. Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının neredeyse 2 katı şiddetindeki bir bombardımana rağmen yenildiler üstelik.

Tüm dünyada soykırımcı olarak anılarak yenildiler. Haaretz gazetesinin yorumuna dikkatiniz çekmek istiyorum. "Geri sayım başladı ve İsrail'in nihai çöküşü an meselesi." diyorlar.

Ekonomileri yerle bir oldu.. Orduları güçten düştü.. Öyle ki yasa kapsamında askerlik zorunluluğu bulunmayan ultra Ortadoks Yahudileri askere almayı görüşüyorlar şu sıralar.. Amerika'nın desteğine muhtaçlar.. "ABD olmasa Gazze'de hiçbir şey yapamazdık" diyorlar.

Bunu bilen Biden da Tel Aviv yönetimine yönelik kullandığı retoriği sertleştirdi. Ateşkes anlaşmasını Netanyahu'nun kucağına bıraktı.

"İsrail bence beni dinliyor" dedi. Üzerine bir de 24 Temmuz'da kongrede konuşma yapması için çağırdı soykırım ortağını Amerika'ya.. Belki de son kez destek vermek için.. Çünkü Netanyahu'nun günleri sayılı gözüküyor..

İSRAİL'DE HALK UYANDI!

İsrail'in katil Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim'den önce yolsuzlukla, diktatörlükle suçlanıyordu.. Gelecek ay ifadesi alınacak. Ancak o artık hem iç hem de dış zorluklarla karşı karşıya..
İsrail halkı, Netanyahu'nun yargı reformu girişimine karşı başlattığı mücadeleyi 7 Ekim olunca bir kenara bırakmış, katil başbakanlarının arkasında toplanmışlardı.. Ancak aynı halk, artık İsrail ordusunun Hamas üzerinde baskı kuramadığını gördü. Netanyahu'nun zafer söylemlerinin içi boş gürültüden ibaret olduğunu fark etti.

NETANYAHU DA KENDİSİ İÇİN SONUN YAKLAŞTIĞININ FARKINDA!

ABD ile kriz, Kabinede kriz, Halkla kriz.. Peki İsrail'de hükümet dağılacak mı?
Bir tarafta Gazze'nin yok edilmesini, nefes alan canlı bile kalmamasını arzu eden aşırılık yanlısı hükümet ortakları var Netanyahu'nun.. Ben Gvir gibi, Smotrich gibi.. Diğer tarafta ise sağ eğilimli olmasına rağmen nispeten ılımlı sayılabilecek Gantz gibi Eisenkot gibi koalisyon partnerlerinin, Gazze'den çıkış stratejisinin açıklanması için Netanyahu'ya cumartesi akşamına dek verdiği zaman dolmak üzere.
Yani koalisyonu kurduğu isimler bir kısmı Gazze'den çıkmazsa, diğeri ise Gazze'den çıkarsa hükümeti dağıtmakla tehdit ediyor Netanyahu'yu.. Ancak bu ateşkes anlaşmasının önünde engel oluşturmuyor. Esir mutabakatına muhalefet kesiminden de destek gelecek olması Netanyahu'nun çevresinde güvenli bir alan sağlayabilir.
Fakat asıl belirsizlik, Netanyahu'nun kendi destekçilerinden ne kadar güç alacağı.. Çünkü Hamas ile anlaşmayı gerçekleştirdiği anda hükümetsiz kalacak. Bu da ülkede siyasi değişim ihtimalini arttırıyor.

KOLTUK GANTZ'A MI KALACAK?

Benny Gantz, anketlere göre Netanyahu'nun önüne geçmeyi başardı.. Başbakanlık rolüne daha uygun bir isim olarak gösteriliyor. Orta kesimin sesi olarak kabul ediliyor. Aşırı sağcı bakanlara karşı denge unsuru olarak gösteriliyor.
Biden'ın Netanyahu'ya yönelik "kendi menfaatlerini ülkesinin menfaatlerinin önüne koyuyor" bir kez daha hatırlayalım bu noktada. Gantz birkaç ay önce Netanyahu'nun karşı çıkmasına rağmen Washington'ı ziyaret etmiş, Biden, Başkan Yardımcısı Harris, Dışişleri Bakanı Blinken, Ortadoğu mikseri McGurk gibi isimlerle bir araya gelmişti.
Bu ziyaret oldukça kritik iken bir de seçim süreci olduğunu unutmayalım ABD'de. Biden'ın rakibi olan Trump'ın da Netanyahu'yla çalışmaktan pek hoşlanmadığını, Gantz ile çalışmanın iyi olduğunu düşündüğünü belirtmiş olması önemli.

FİLİSTİN'İN GELECEĞİ NE OLACAK?

Tüm bu ihtimaller, Gazze'de bir ateşkesin ilan edilme ihtimalini güçlendiriyor. Netanyahu, bu karmaşık süreçten yeni bir savaşla çıkmayı deneyebilir. Muhtemel yangın yeri Lübnan gibi gözüküyor. Ülkenin kuzeyinde gerilim hat safhaya ulaşmış durumda. Diğer taraftan, Lübnan'da çıkabilecek bir savaşın Netanyahu'nun arkasında gücü tutmaya devam etmesini sağlayacak mı, bu da artık soru işareti..

İki devletli çözüme gelirsek.. Ne Gazze'nin geleceği ne de iki devletli çözüm için henüz gerçekçi bir plan ortaya konulmuş değil. Mahmud Abbas dönemi adım adım sona ererken, ABD'nin de İsrail'in de hesabı, kendisine uyacak bir yeni yönetimle yola devam etmek.

Abbas gibi Gazze bombalanırken dahi İsrail'in güvenliğine atıfta bulunacak bir isim ne Gazze'deki kanı durdurabilir ne de Filistin'in geleceğine olumlu yansır. Washington şimdiden sinyallerini veriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın "Eğer Filistin Yönetimi çöker ve Batı Şeria’da istikrarsızlık yayılırsa, bu sadece Filistinliler için değil, İsrail için de büyük bir güvenlik sorunu olur.” ifadelerinde olduğu gibi.

H. Akif Küçükal / Haber7

Yorumlar14

  • Kompataro 2 ay önce Şikayet Et
    Netenyahu 40.bin müslüman öldürüyor çaresiz olan yine netenyahu oluyor ha..hay senin aklına
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • bbbbbbbbb 2 ay önce Şikayet Et
    sonun geldi israil ve avaneleri
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    İsrail i hiç bilmeyen cehalet yazısı olmuş...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • UFUK 2 ay önce Şikayet Et
    A dan Z ye dogru sözler. Anlamadiysan asil cahil kim belli.
  • Muratty 2 ay önce Şikayet Et
    Gazzeyi elde tutmak elde kor tutmaktır. Belki çok çetin günler olacak. Açlık yokluk ölüm çok olacak. Zafer kazandığını sananlar rüyadan uyanacaklar. Gazze dışarıdan bakana cehennem içinde yaşayan 2 milyona cennettir. Ne fosfor bombası ne açlık inanmış yürekleri sindiremedi. Dahada biledi. İnanmışsanız galibsiniz. Dışarıdan bakınca kazandığını sananlar, hadi girin sokaklara tanksiz topsuz
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Muratty 2 ay önce Şikayet Et
    Ayakta bina taş üstüne taş bırakmadı. 50 bin sivili katletti. Gazzeyi yaşanmaz hale getirdi. Ama hamas halen dimdik ayakta. Gazzeyi Hamasa ragmen yönetmeye kalkanların projeleri tutmaz. Şimdi halkın tamamı Hamas oldu. Ölürler fakat teslim olmazlar. Büyük pencereden bakınca İsrail ve ABD kaybetti. Dünya halklarının nefreti tek kazanımları.
    Cevapla Toplam 12 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat