ABD Gazze'yi bırakıp Rusya ve Çin ile mücadelesine nasıl dönecek?

  • GİRİŞ22.06.2024 09:28
  • GÜNCELLEME24.06.2024 08:42

"Hamas bir fikirdir, siyasi partidir. İnsanların kalplerine kök salmıştır. Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyorlar."

Bu sözlerin sahibi Gazze'de soykırım gerçekleşen İsrail'in katil ordusunun sözcüsü Daniel Hagari. Netanyahu ve Biden'ın aksine Hagari, hafta içerisinde çok çarpıcı bir itirafta bulunarak "Hamas'ı yok etme fikri halkın gözüne kum atmaktır" dedi.

TEL AVİV YENİDEN SAVAŞI YAYMA TELAŞINDA

Hagari'nin açıklamalarına elbette Netanyahu'dan sert tepki geldi. İsrail ordusunun, Hamas'ın askeri ve idari olarak yok edilmesi hedefine ulaşmakla yükümlü olduğunu savundu katil başbakan.

Savaş kabinesinin dağıldığı, birçok şehirde gösterilerin devam ettiği bir süreçte İsrail Başbakanı Netanyahu, her ne kadar başına buyruk davranmakta ısrarcı olsa da kendisini bekleyen acı sona doğru adım adım ilerlemekte. Sadece kendisi değil, yanındakileri de bu sona sürüklemekte.

Hagari'nin itirafı askeri cephede yaşanan kırılmayı gözler önüne seriyor. Keza askerlerin desteklediği eski savunma bakanı Lapid'in de Netanyahu'nun yanında ayrılması, orduda huzursuzluğu artıran bir başka faktör oldu. Rehabilitasyon için hastanelere yatırılan askerlerin sayısı 100 bine yaklaşıyor. Bunca desteğe rağmen rehineler konusunda ilerleme de sağlanamadı.

İsrail cephesinde "Gazze'de bu kadar kan döktüğümüz yeter" diyebilecek bir zihniyet yok. Yeter ki rehineleri alalım diyorlar. Ancak siyaseten yaşanan farklılıklar, askerlerdeki rahatsızlık, toplumsal rahatsızlık, evrensel rahatsızlık Tel Aviv yönetimini yeni bir çıkış aramaya itiyor. Hizbullah ve Lübnan ile gerilim gibi..

Yine geçtiğimiz günlerde tanık olduğumuz bir başka hadise Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının İsrail limanında askeri noktalarda vesaire yaptığı uçuş ve vermeye çalıştığı gözdağıydı. "Sizi istediğimiz zaman vururuz" dedi Hizbullah. Hatta sadece İsrail'i değil, katliamlara destek verdiği gerekçesiyle Kıbrıs Rum Kesimine de bir tehdit geldi.

Savaşın yayılmasının İsrail'in işine geleceği muhakkak. Lübnan'ı da içine çekecek bir ateş destek kaybeden İsrail'in yeniden ABD tarafından öncelenmesine de yol açacak. Batı ülkeleri mazlum pozisyonuna sokacakları İsrail'i -halklarına rağmen- açıktan cesur bir şekilde desteklemeyi sürdürecekler  muhtemelen..

ABD İSRAİL'İ BAŞINDAN ATIP RUSYA VE ÇİN'E ODAKLANABİLİR Mİ?

ABD savaşın yayılmasından rahatsız. Tüm Patriot hava savunma sistemleri siparişlerini durdurdular. Motivasyonları Rusya ve Çin. Ukrayna'ya odaklanıyorlar. Bütün üretim Ukrayna'nın ihtiyaçlarına göre planlanıyor. Bunu gören Netanyahu da hemen çıkıp "ABD bize silah vermezse yenileceğiz" diyor.

Yani Beyaz Saray endişeyle İsrail'in keyfine göre bir pozisyon almak zorunda.. Washington'ın küresel lider imajını yerle bir eden İsrail'in bu anlamda durmaya niyeti yok gibi gözüküyor. Yani Tel Aviv, ABD'ye kendisinden başka hiçbir şeye odaklanma imkanı tanımıyor.

Oysa ABD hem Ukrayna hem Yemen hem de Gazze'de ciddi bir kayıp yaşadı askeri teçhizat anlamında. Ukrayna'ya teslim edilen yüzlerce binlerce savunma sistemi yok edildi Rusya tarafından. Suudi Arabistan'a Yemen savaşı için verilen askeri teçhizatlar yine husiler tarafından yok edildi. Hamas aynı şekilde Gazze'den attığı roketlerle ABD patriotlarını işlevsizleştirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlatması muhtemelen taarruzu öncesi ABD'nin ciddi bir hava savunma krizi bulunuyor kısacası. Üstelik tek dertleri de NATO'nun burada alacağı başarı ya da mağlubiyet değil. Çin ile rekabeti de kızışıyor ABD'nin..

PUTİN ZİYARETLERLE DOĞU CEPHESİNDEKİ SAFLARI SIKLAŞTIRIYOR!

Çin hava ve kara araçları ile inşaat araç gereçleri üretiminde ABD'ye ciddi fark atmış durumda. ABD'de yaşanan ekonomik ve sosyal refah gerilemeye karşılık Çin hem üretimi hem de halkının refahını yükseltiyor.

Asya kıtası şu an ne kadar sakin gibi görünse de (diğer coğrafyalara nazaran) Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kuzey Kore ziyareti ve stratejik ittifak anlaşması imzalanması, ardından ABD'nin yanına çekmeye gayret ettiği Vietnam'ı ziyaret etmesi, Hanoi yönetiminin Doğu Cephesinde kalmasına ortam oluşturma ya da tarafsız kalmaya ikna etme çabası.. Gelişmeler Doğu kanadının güvenliğini temin edip batıdaki fiili mücadeleye odaklanılacağını gösteriyor sanki.

Yorumlar11

  • Fatih 4 gün önce Şikayet Et
    7500 kardeş: Kudüs ve 'Mescidi Aksa' Gazze topraklarında değil. Gazze önemsiz değil, fakat kutsal toprak diyecek kadarda değil... bir gün 'Mescidi Aksa' tekrar müslümanların hakimiyetine gecmesini diliyoruz ve zalimlerin yaptıklarının yanında kalmamasını...
    Cevapla
  • Fatih 4 gün önce Şikayet Et
    '7Ekim' perişan etti çoluk çocuk insanları. Evet düşman öncesindede sürekli zarar veriyordu ve belkide pusuda idi. Fakat '7Ekim'i planlayıp, sonrada İslam aleminden müdahele ümit etmek, ne kadar doğru idi... Arakandada silahlı müslüman gruplar kendi aklınca hareket ederek, müşrik zalimlerin müslümanları sürmesine sebep olmadımı?
    Cevapla
  • 7500. 5 gün önce Şikayet Et
    Müslümanlar utanın utanın, kutsal toprakları savunmak silahsız Filistinlilerin işi değil. Kudüs kırmızı çizgimiz diyen dünya liderleri neredesiniz. Korkudan küçük dillerini yutmuşlar. Ne yazık.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Memo 4 gün önce Şikayet Et
    Arab dünyasında batının kurdukları devletletden ne umuyorsun. Batının petrol dolarla ayakta kalıyorlar ne beklersin
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    Müslüman meselesi değilki, güç meselesi . Güçün var veya yok ona göre Batı emperyalistler savaşır. Tek inançla olsaydı herşey daha basit olurdu bu dünyada.
  • Kamil 5 gün önce Şikayet Et
    Duracak , Ateşkes ilan edilecek diye safsatalar ortaya atılıyor . Hiç durur mu ? Eline 100 yılda bir olabilecek bir fırsat geçmiş ; İslam alemi müdahale etmiyor . ABD ve Batı Hegemonyasının tam desteğini alıyorlar , Lübnan'ı da ele geçirmek için uygun konjonktür oluştu , Neden dursun , Neden ateşkes yapsın ?
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Candan 5 gün önce Şikayet Et
    Abd rahatsız olmaz asıl oyun kurucu o.haberi doğru verelim.ortadoğuyu tam etkisi altına almadan yeni cephe açmaz.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat