Karabağ azat olduktan sonra Azerbaycan’a gelen dirlik

  • GİRİŞ17.06.2022 08:09
  • GÜNCELLEME17.06.2022 08:09

BAKÜ

Bu köşeyi takip edenler, Azerbaycan’ın öz toprağa Karabağ’ı özgürleştirmek için verdiği mücadeleyi ve sonrasındaki büyük zaferi nasıl bir coşku ile takip ettiğimizi bileceklerdir.

Savaştan sonra yine yolumuz Bakü’ye, Azerbaycan’a düştü. Siz bu satırları okuduğunuz saatlerde muhtemelen Azatlık Meydanı’ndan yola çıkıp Şehitlik’e selam verip, Karabağ’a ve elbet Kafkasların kadim şehri Şuşa’ya ulaşmış olacağız.

Şuşa, Dağlık Karabağ’ın kilididir. Şuşa, Azerbaycan’ın kültür başkentidir!

O yüzdendir ki Paşinyan işgal günlerinde, Çıdır Düzün’de yanına aldığı Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile raks etmiş, böylece sadece Azerbaycan Türklerinin değil bizlerin de tepkisini çekmişti.

O yüzdendir ki Azerbaycan kesin zaferini Şuşa’yı azat ettikten sonra ilan etmiş ve o gün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “N’oldu Paşinyan” diye seslenerek, Çıdır Düzü’ndeki raksa gönderme yapmıştı.

O günden sonra Karabağ’ın ihya ve imarı devam ediyor.

Aynı zamanda Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri mesafe alıyor. Özellikle Laçin koridoru ve Zengezur koridoru konusunda varılan mutabakat her geçen gün ağır da olsa uygulamaya konuluyor.

Laçin koridoru Hankendi ile Ermenistan’ı yani Dağlık Karabağ’daki Ermenilerle Ermenistan’ı birbirine balarken, Zengezur koridoru da inşallah Nahçıvan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak.

O koridora hem demiryolu hem kara yolu yapılacak. Böylece sadece Azerbaycan özerk Nahçıvan toprağına karadan bağlanmış olmayacak Türk dünyası, Türkiye ile de buluşacak.

Bu arada Türkiye -Ermenistan ilişkilerinin, yavaş da olsa normalleşmesinden de memnun olduğumuzu burada zikredelim.

***

“Şuşa’da tarihi binalarımızı yıktılar, yaktılar. Türk izlerini sildiler. Onları yeniden imar ediyoruz. Şuşa’da yeniden ezan sesi duyacağız” demişti Aliyev, 2020’nin Kasım ayında. Şimdi Şuşa’da ezan sesi duyuluyor. Ama şehrin imarı uzun sürecek. Çünkü Ermeniler yakıp yıkıp çekip gittiler. Sadece Şuşa mı? Hayır, Fuzuli de Gubatlı’da, Ağdam’da, Zengilan’da da aynısını yaptılar.

Ama Şuşa’nın anlamı çok daha farklı. Dedik ya kültür başkenti Azerbaycan’ın. Aynı zamanda Dağlık Karabağ’ın merkezi Hankendi’nin kapısı. Aynı zamanda coğrafyası nedeniyle azat edilmesi en zor şehir.

Bizim için bir anlamı daha var Şuşa’nın. Şuşa Har-ı Bülbül’ün vatanı.

Sadece Şuşa’nın Çıdır Ovası’nda yetişen Har-ı Bülbül şiirlere de konu olmuştu. Bu köşede o şiirleri de paylaşmıştık sizlerle.

Şimdi Karabağ zaferinin destanı yazılıyor Bakü›de. Onlardan bir tanesini şair ve siyasetçi Sabir Rüstemhanlı yazdı bile.

KARABAĞ ZAFERİ, AZERBAYCAN’A DİRLİK GETİRDİ

44 gün süren “Karabağ’ı özgürleştirme harekâtı” Azerbaycan’a birlik ve dirlik getirmiş.

Daha önce yıllarca geldiğim bu topraklarda 1’inci Karabağ Savaşı’nın travması yaşanıyordu. Her bulunduğumuz mecrada Ermeni mezalimi ve işgali anlatılıyor. Öfke, hüzün ve çaresizlik etrafından dönen tartışmalar yaşanıyordu.

Bugünse, tam tersi, Azerbaycan’ın kutlu zaferi etrafında, mutluluk ve özgüven tartışmalarına şahitlik ediyoruz.

Oysa savaştan hemen önce Azerbaycan siyasetindeki değişimin ülkeye ne kazandırıp ne kaybettireceği tartışılıyordu.

O tartışmalar sona ermiş, İlham Aliyev liderliğinde ittifak edilmiş.

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri iki devlet adamının özenli ilişki biçimi ve onların adımlarına ayak uyduran bürokratlar ve siyasetçiler sayesinde olağan üstü günler geçiriyor.

Karabağ’ın özgürleştirilmesi sırasında Türkiye’nin aldığı rolün Azerbaycan’da her kesim tarafından layıkıyla bilindiğini görüyoruz.

Aynı tutum, medyada da söz konusu. Anadolu Yayıncıları Derneği’nin organize ettiği Anadolu’dan Karabağ’a isimli panel bundan 5 yıl önce düzenlenen Kerkük’ten Karabağ’a paneline de bir atıftır.

5 yıl önce o panelde konuşurken, “Karabağ’ın yeniden özgürleşme hayalini kurmuş” ama açıkçası o hayalin nasıl gerçekleşeceği konusunda bir fikir beyan edememiştik.

Ama bugün Azerbaycan ve Türkiye’nin güçlü siyasi liderlerinin kararlılığı ve Azerbaycan Türklerinin kahramanlığı ile Karabağ özgür.

***

Özgürleşmiş Karabağ’ın özgürleşmiş Zengezur koridoru açıldığında daha önce söz verdiğimiz gibi inşallah arabamızla İstanbul’dan çıkıp Nahçıvan’a uğrayıp Bakü’de İçeri Şeher’deki Kaynana’da çay içeceğiz. Masamızda ceviz, incir, erik reçeli de olacak. Tıpkı bu yazıyı yazdığımız Yeni Çağ Medya grubunun çalışma ofisinde masamızda olduğu gibi.

Yorumlar14

  • Ankara Kazan 2 yıl önce Şikayet Et
    YAŞASIN TÜRK DEVLETLERİ... YAŞASIN TÜRK MİLLETLERİ... AZERBAYCAN TÜRKİYE KAZAKİSTAN KIRGIISTAN ÖZBEKISTAN TÜRKMENISTAN KKTC MACARISTAN MOGOLISTAN NAHCIVAN DOGU TURKISTAN GÜNEY AZERBAYCAN YAKUTISTAN BUSKURTISTAN VE DIĞERLERi... NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz de mayıs ayın da Can Azerbaycan ı ziyaret ettik. Çok istememize rağmen Şuşa ya gidemedik. Özel izin gerekiyordu. İnşallah başka zamana. Bakü bizim gözümüzde Tür Dünyasının Dubai si olma yolunda ilerliyor. Azerbaycan maddi yönden zengin bir ülke, lakin bu zenginlik halka yansımıyor diye düşünüyorum. Halkın refahı biraz yükselirse, geleceği parlak Can Azerbaycan Türk Dünyasının en kalkınmış ülkesi olur.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ismailbey 2 yıl önce Şikayet Et
    türk ve islam dünyasına selam olsun birlik beraberliğimiz daim olsun
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • bülent duman 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Fesli Deli Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    EvvelALLAH, bunlar daha başlangıç. Daha yeni başladık. Ya ALLAH Bismillah ALLAH 'u Ekber.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat