Yasama ne kadar güçlü olursa demokrasi o kadar tahkim olur
- GİRİŞ01.10.2022 17:19
- GÜNCELLEME03.10.2022 09:30
Meclis açıldı. 27'nci Dönem, 6 Yasama Dönemi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açış konuşmasıyla faaliyetlerine başladı.
Meclis'de bugün Genel Kurul'da hazır bulunan milletvekillerinin artık son dönemi. Önümüzde 2023'te hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliği genel seçimleri var. Ve şu anki vekillerin çoğu 2023'teki Meclis'te olmayacak.
VEKİLLER SON GÖREVLERİNİ SAVSAKLAMASIN
Seçimler öncesi Meclis'in önünde çok önemli görevler var... Sosyal Medya Yasa'sı gibi.
Meclis'te grubu bulunan partilerin milletin beklentilerine yönelik önemli adımlar atması bekleniyor.
Kritik düzenlemeler Meclis'in gündeminde.
Yaklaşık 8 ay sonra gidilecek olan seçim öncesi vekillerin, "bir daha seçilmeyeceksem..." diyerek Meclis faaliyetlerini savsaklamasını hiç kabul edemeyiz. Şimdiden hatırlatmak isteriz.
DEMOKRATİK REFORMLARIN MERKEZİ MECLİS
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te yaptığı konuşmada bir kaç kez, Meclis'in "gazi" ünvanını hatırlatması çok önemliydi. "Demokrasi"ye karşı gerçekleştirilen darbe ve saldırılara karşı en son 15 Temmuz'da verdiği mücadeleye atıf yapması dikkat çekiciydi. Çünkü, dışarıdan ve içeriden bazılarının Meclis'in demokrasi mücadelesi vermediği yönündeki eleştirileri de 15 Temmuz'daki kurumsal duruşu ile boşa çıkmıştı.
Türkiye'deki demokratik dönüşümün lokomotifi Meclis olmuştur. Bu yönüyle de övgüyü hak eden Meclis'in demokratik reform ve yönetim reformu konusundaki katkılarına Erdoğan özel atıf yaptı.
"YASAMA VE YÜRÜTME EL ELE SİSTEMİN EKSİKLERİNİ TAMAMLAYACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Ekonomik Modeli"ne özel başlık açtığı Meclis konuşmasında bizim dikkatimizi çeken en önemli kısım ise, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli"nin aksayan yönlerinin Meclis yoluyla tamamlanmasına yönelik sözleriydi.
Erdoğan, yasama ve yürütme olarak birlikte, "Sistemin eksiklerini tamamlayacağız, güçlü yönlerini tahkim edeceklerini" söyledi.
"Milletin ihtiyaçlarına ve beklentilerine dönük kendilerini sürekli yenileyecekleri sözünü de veren Erdoğan, "Tamamlayıcı reformları Meclis ile birlikte hayata geçireceğiz" dedi. Bunun "Yasama ve yürütmenin öncelikli konusu" olduğunu hatırlattı. Bu sözler bize, Erdoğan'ın sadece Cumhurbaşkanlığı seçimini önemsemediğini düşündürdü. Yasamaya yaptığı atıfla Meclis'te Cumhur İttifakı'nın güçlü olması gerektiğine de atfı yapmış oldu.
HEDEF YENİ VE SİVİL ANAYASA
Yeni sivil, kapsayıcı, vizyoner ve sade bir anayasa hedefini Meclis açılış konuşmasında tekrarlayan Erdoğan, bunu başaramamanın içlerinde bir uhde olarak kaldığını söyledi.
Anayasa için yaptıkları samimi çağrıların, muhalefetten yeteri kadar destek görmediğinden yakındı. "İlk çağrımız komisyonlarda tıkandı. İkincisine ise somut hiç bir katkı verilmedi" diyerek muhalefete sitem etti.
Yeni anayasa çabasının, "Darbe dönemlerinin son izini silmek" olduğunu söyledi.
Bunu da gelecek nesillere borçları olduğunu vurguladı.
MEZHEP, MEŞREP, KILIK KIYAFET SORUN OLMAKTAN ÇIKTI
Türkiye'nin son 20 yılına bakıldığında milletin önündeki engelleri birer birer ortadan kaldıran bir AK Parti yönetimi olduğu görülür. Bu durumu tekrar hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezhep, meşrep, giyim kuşam konusundaki tüm sıkıntıların giderildiğine işaret etti, sorunlardan önemli biri olan teröre atıf yapıp, "Bir gece ansızın gelebiliriz" cümlesinin, "terörü olduğu yerde yok etme stratejisinin" mottosu olduğunu hatırlattı.
YASA ERKLERDEN BİRİNCİL OLANIDIR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yıllık hizmet ve eserlerini de Meclis'te anlattı.
Özellikle 2018 Haziran ayından bu yana dünyadaki küresel ekonomik kriz ve Türkiye'ye yönelik saldırılarla mücadeleye de işaret etti.
Erdoğan yapacaklarından önce yaptıklarını anlattı. Ve yeni vizyonlarını da Meclis açış konuşmasında paylaştı.
Yeni yasama yılı Meclis'e ve milletimize hayırlı olsun.
Yasama'nın, 3'lü erkte en az yürütme ve yargı kadar önemli olduğunu hatta en önemlisi olduğunu hatırlatarak, bitirelim.
Meclis ne kadar güçlü olursa, demokrasi o kadar tahkim olur.
Yanılıyor muyum?
Yorumlar22