Rusya-Ukrayna savaşında 'Barış Kapısı'nı aralayacak formül Türkiye'nin elinde
- GİRİŞ13.10.2022 09:31
- GÜNCELLEME14.10.2022 09:28
Bugün dünya tarihi açısından kritik bir gün. Dünyanın gözü kulağı Kazakistan'ın Başkenti Astana'da. Çünkü bugün, "Türkiye'nin arabuluculuğunda masaya oturmayı konuşabiliriz" diyen Rusya lideri Putin ile, "Savaşın bitmesini en çok biz istiyoruz" diyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da bir araya geliyor.
KAZAKİSTAN İLE HER GEÇEN GÜN ARTAN İŞBİRLİĞİ
Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'ne (AİGK) katılmak için dün akşam üzeri Astana'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ayağının tozu ile, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı Ak Orda'da yapılan görüşmenin hemen ardından bu kez Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stretejik İşbirliği Konseyi Döndüncü Toplantısı yapıldı.
Toplantı sonrası Erdoğan'a bir sürpriz de vardı. Tokayev, Kazakistan Yüksek Devlet Nişanı takdim etti.
500 BİN ASKERLE SAVAŞA GİRMEYE HAZIRLANAN LUKAŞENKO İLE GÖRÜŞME
Bugünse Cumhurbaşkanı Erdoğan, AİGK'daki konuşmasının ardından, önce Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşecek. Bu görüşme de son derece önemli. Zira özellikle son günlerde 500 bin askeri silah altına aldığı açıklanan ve her an Rusya'nın yanında Ukrayna'ya savaş ilan edeceği söylenen Belarus'un devlet başkanı ile Erdoğan, bir araya gelecek.
Dünyanın gözü kulağı bu görüşmeden çıkacak sonuçlara kilitlenmiş durumda.
Ama daha da önemlisi Türkiye saatiyle, 13.30 sularında gerçekleşecek olan Erdoğan-Putin zirvesi.
İKİ ÜLKENİN DE SAVAŞI SÜRDÜRME KAPASİTESİ VE KARARLILIĞI VAR
Zirve öncesi "Savaşın bitme olasılığı ve barış kapısının açılma ihtimali" tartışılıyor elbette. Size buradaki izlenimlerim sonucu kanaatlerimi aktarmak isterim.
* Rusya-Ukrayna savaşı öyle kolay kolay bitecek gibi görünmüyor. Çünkü iki lider de istediği pozisyonu tam elde edemedi. Yine iki lider ya da iki ülke de savaşı sürdürebilme kapasitesine sahip.
* Ukrayna 22 Şubat 2022 tarihinden önceki pozisyona dönülmesi kaydıyla masaya oturabileceğini ima ediyor. Rusya ise, şu anki pozisyonu korumakta ısrarlı.
Yani;
* Ukrayna, "Kırımı konuşabiliriz. Ama diğer topraklarımızdan çekilirseniz masaya otururuz" pozisyonunda.
- Rusya ise, Kırım'ı hiç konuşmadan, son referandum ile ilhak ettiği Ukrayna'nın doğusundaki toprakları da elinde tutup masaya oturmak istiyor.
AMERİKA VE İNGİLTERE SAVAŞIN DEVAMINI İSTİYOR
Amerika ve İngiltere, Ukrayna'nın sonuna kadar arkasında duruyor. Avrupa Kıtası ise enerji krizi nedeniyle, hele bir de kışın yaklaşmasıyla büyük bir panik içerisinde.
Rusya, Çin'i yanına çekmek istedi ama tam başaramadı. Çin, dünya ekonomik müesses nizamından faydalanıyor ve hala güçleniyor. Bu pozisyonunu kaybetmek istemiyor. Rusya'nın yanında tam olarak yer almıyor.
İşte böyle bir tabloda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin bugün Astana'da bir araya geliyor.
Savaş kolay kolay sona ermeyecekse. Sürecekse... Ve tarafların bu savaşı sürdürebilme kapasiteleri hala varsa...
O halde, "Barış kapısı" nasıl açılacak?
BARIŞ KAPISI'NI GEÇİCİ ATEŞKES KARARI AÇABİLİR
Barış kapısının aralanma ihtimalinin ihtimali nedir diye sorduğumuz sorunun cevabını önemli bir güvenlik bürokratıyla yaptığımız sohbetin satır aralarında buldum. "Geçici ateşkes... Ya da adı konuşmamış ateşkes!"
O zaman bugün gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesinin sonunda bir ateşkes umudu doğarsa "Barış kapısı" aralanmış olur.
Aralanan kapının ardına kadar açılması uzun zaman alacak. Ama Türkiye'nin uzun zamandır "kolaylaştırıcı" diplomasisi ve arabuluculuğu tıpkı Tahıl Koridoru'nun açılması ve işletilmesindeki başarısı gibi sonunda başarıya ulaşma ihtimali her geçen gün artıyor.
Zor olacak. Ama Türkiye bunu başarmak istiyor. Çünkü, yıkımlardan, ölümlerden ve savaş nedeniyle yaşanan siyasi ve ekonomik sorunların dünyayı daha da kötüleştirdiğini görüyor.
Bugün sadece bizim değil dünyanın gözü kulağı burada, Astana'da.
Bakalım neler olacak?
Astana'dan dönüş yolunda görüşeceğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği ipuçları da gelecek yazının konusu olsun.
Kalın sağlıcakla.
Yorumlar7