Yunanistan’ın Ege’deki provokasyonları kurulan asıl tuzağı görmemize engel olmasın
- GİRİŞ20.10.2022 09:41
- GÜNCELLEME22.10.2022 10:03
Türkiye ile Yunanistan arasındaki “Ege krizi” nasıl sonuçlanır? Sorunun cevabıyla ilgili devletin en üst düzey sorumlularının ne düşündüğüne ilişkin izlenim ve kanaatimi yazının sonunda paylaşacağım…
Ama önce, durum tespiti.
KİM NE DİYOR, HANGİ POZİSYONDA?
İki hafta önce Prag’da Avrupalı liderlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında şunları söyledi;
“Beyefendi (Yunan Başbakanı Miçotakis) konuşmadan çok rahatsız olmuş. Rahatsız olduğu için de – aslında bu tür yemek adabına terstir, kimden izin aldı, nasıl yaptı bilmiyorum, herhalde başkandan almıştır izni – orada çıktı, bir konuşma yaptı. Kendisine bizim biraz ağır gelecek ifadeler kullandığımızı söyledi, aslında ağır bir şey de yoktu ve olması gereken yerde değiller, hala bunların biliyorsunuz bütün politikaları yalan üzerine kuruludur."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı basın toplantısında kendisine “Bir gece ansızın gelebiliriz derken Yunanistan'a saldırabiliriz mi demek istiyorsunuz” diye soru yönelten Yunanlı gazeteciye,"Yani konuyu anlamışsın aslında. Bu sadece Yunanistan için geçerli değil, bizi rahatsız eden, bize saldıran hangi ülke olursa olsun onlara karşı bizim cevabımız ‘Bir gece ansızın gelebiliriz.’ Bunu böyle bilmeleri lazım, böyle anlamaları lazım. Şu an itibariyle siz anladığınıza göre herhalde onlar da anlamıştır" diyerek cevap verdi.
Prag’daki akşam yemeğinde yaşananlara ilişkin bir iki gün önce New York Times’da da bir haber yayınlandı. Haberde şunlar söylendi: “Yemekte kürsüye çıkan Yunan Başbakan Miçotakis salondaki Avrupalı liderlere sesleniyordu. Yunan Başbakan'ın Türkiye'yi hedef alan cümleler kurması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis'in sözünü kesti ve yüksek sesle itiraz etti.”
TÜRKİYE DİPLOMASİNİN HER TÜRLÜ ENSTRÜMANINI KULLANIYOR
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki gün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı görüşmeye ilişkin konuşurken şunları söyledi;
"Yunanistan'ın kendi başına güç elde etme ihtimali yok. Bunu ancak ya AB ya da ABD’deki lobiye dayanarak yapabilir. Adalara askeri ekipman gönderilmesi anlaşmalara aykırıdır. Her türlü sonucu olur, karşılıksız kalmaz"
Yunanistan'a çağrımız şu; biz diyalogdan kaçmıyoruz. Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı. Gelin konuşalım, size bir fayda sağlamaz. Sadece Yunan halkına zararı oldu. Türkiye aleyhine ne gibi lobiler yapıldığını görüyoruz.”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, ”Ateş Serbest-2022” tatbikatında Ege sorunu ile ilgili konuştu. Akar,
Tatbikatın yapıldığı sahanın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun kapısını açan önemli zaferlerden Sakarya Meydan Savaşı’nın yapıldığı alanda gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Ve şöyle dedi, “(Ege’de) Hiç bir şekilde bir oldu bittiye, herhangi bir şekilde istenmeyen bir duruma izin vermeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Türkiye olarak bizler daima sorumlu, sağduyulu ve sabırlı bir politika izliyoruz”
Akar, Ege’ye üçüncü tarafların karıştırılmaması gerektiğini de belirterek, “Karşılıklı iki komşu, iki müttefik olarak konuşup, görüşüp samimi diyalogla problemlerimizin, sorunlarımızın çözülebileceğine hala inanıyoruz” diyerek Yunanistan’ı AB ve Amerika’yı sorunun bir parçası haline getirmemesi konusunda uyardı.
“EGE’DEKİ GERGİNLİK DEĞİL, ASIL MESELE MİÇOTAKİS’İN ÖZEL GÜNDEMİ”
Peki devletin tepesinde bu meseleye nasıl bakılıyor?
En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Astana ziyaretini takip eden gazetecilerden biri de bizdik. O seyahatte gördüğüm, duyduğum ve edindiğim izlenimler şu şekilde:
* Ege’de Yunanistan ile dalaşmamız yeni bir sorun değil. 40 yıllık sorun bir sorun. Kıta sahanlığı, fır hattı, silahlandırılmaması gereken ada ve statüsü belli olmayan adalar meselesi yönetilebilir bir sorun. Devletin tepesi ona pek takılmıyor.
* Asıl mesele Miçotakis’in özel gündemi. Daha önceki Yunan Başbakanlarının yapmadığı bir şeyi yapıyor. Türkiye’nin bir süre öncesine kadar ne kadar arasının bozuk olduğu ülke varsa onlarla ilişki geliştirdi. Ekonomik ve askeri anlaşmalar yaptı.
* Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirliklerine, Mısır’dan Fransa’ya kadar bu ülkelerle askeri anlaşmalar, ortak tatbikatlar yapıyor.
* Türkiye’yi çepeçevre sarmaya çalışıyor.
Bu durum ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a da doğrudan iletildi.
* Türkiye Cumhuriyeti, Amerikalı muhataplarına, “Bu adama (Miçotakis) söyleyin biz ne yaptığının gayet farkındayız “ dedi.
* Devletin bir süredir Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail ile normalleşme süreci geliştirmesinin bir nedeni de Miçotakis’in bizi çepe çevre sarma ihtimalini yok etmek.
* Oluşan bloğu bozmak için dış politikada önemli adımlar atılıyor.
* Şu anda Yunan tarafının Ege deki krizi derinleştirme çabası, Miçotakis eliyle kurulmaya çalışılan bu büyük oyunu kamuoyuna anlatarak bozabiliriz.
* Aksi taktirde ortam geriliyor söyleye söyleye bir çatışma riski sonunda olur..!
Son cümlenin gerçekleşmesini hiç birimiz istemeyiz ama göz göre göre bir çatışmaya gidiyoruz.
Bizden söylemesi!
Yorumlar36