Bugün sabır günü… Bugün yardıma koşma günü
- GİRİŞ07.02.2023 12:37
- GÜNCELLEME08.02.2023 09:11
Cumhuriyetin 100’ncü yılında, 100 yılın felaketini yaşıyoruz. Türkiye’nin güney doğusunda “çöktük” maalesef. Büyük bir sınavın tam ortasındayız.
İki büyük depremi bir günde yaşadık. Şimdi enkazda kalanlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Kurtulanlarımızın barınma ve ihtiyaçlarını gidermek için çırpınıyoruz. Ölülerimizi toprağa vermek için uğraşıyoruz.
***
Deprem bölgesinden, özellikle ilçe ve beldeler ile köylerden her an yardım çağrısı alıyoruz. “Ekmek” diyorlar. “Su” diyorlar. “Çadır” diyorlar. “Battaniye” diyorlar. “Bebek bezi” diyorlar.
Yollar çöktü. Köprüler çöktü. Otoban kaydı. Karadan ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Hava kapandı. Helikopterlerimizi uçurmakta zorlanıyoruz.
***
Geceyi, enkaz altındaki yakınlarını yalnız bırakmak istemeyenler o enkazın başında geçirdi. Spor salonları, camiler, düğün salonları, devlet binaları insanlarımızla doldu.
***
Depremin büyüklüğü sadece şiddeti değil. Etkilediği alan da çok büyük. Gaziantep’e, Şanlıurfa’ya, Kahramanmaraş’a, Malatya’ya, Adana’ya, Hatay’a, Diyarbakır’a, Adıyaman’a, Osmaniye’ye odaklandık. İllere ulaştık ulaşmasına ama, ilçelerimize, beldelerimize, köylerimize ulaşmakta güçlük çekiyoruz.
15 milyon insanımız depremden etkilendi. Binlerce ölümüz var; on binlerce yaralımız.
Canımız yanıyor. Acımız büyük. Birlikte, hep birlikte yaralarımızı sarmak için seferberiz.
***
Devlet kurumlarıyla orada. Yardım kuruluşlarımız gönüllüleriyle orada. AFAD, UMKE, JÖKE, JAK orada. Azerbaycan’dan, Japonya’dan gelen ekipler orada. Macaristan’dan, Japonya’dan, İngiltere’den ekipler yolda.
***
1999 Gölcük depreminden sonra, afet dönemlerinde daha iyi organize olmak için “merkezileşme” yolunda adımlar attık. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nı (AFAD) kurduk.
AFAD, afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olarak örgütlendi. Şemsiye bir kurum olarak, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı ile gerektiğinde tüm bakanlıklarla, sivil toplum kuruluşlarını da bünyesine alarak faaliyetini sürdürüyor.
İki gündür AFAD’da açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2012 ila 2016 yılları arasında AFAD Başkanlığı yaptı ve şu anki yapının mimarı.
Tek elden organizasyon böylesi afet dönemlerinde çok önemli. Önceki yaz yaşadığımız Akdeniz ve Ege yangınlarında da… Karadeniz’deki sel felaketlerinde de gördük. Organizasyonun koordinasyonu müdahalenin başarısında başat aktör.
Van’da, İzmir’de depremlerde de gördük, bunu.
Fakat bu kez çok farklı.
Çok geniş, çok büyük bir alanda… Çok büyük çok yıkıcı bir depremle mücadele ediyoruz.
Günler alacak mücadele. 72 saat dolmadan enkaz altındaki sağ olan vatandaşlarımıza ulaşmak birincil hedef. İkincisi ise kurtulanların tahliye, barınma, yeme-içme ve güvenlik.
Sonrası malum. Yara sarmak için enkazların kaldırılması. Binaların yeniden inşa süreci.
Oraya daha çok var.
Şimdi odaklandığımız bir can daha kurtarabilmek.
***
Bugünler elbet geçecek. Yaralar sarılacak. Sonrasında ise neler yapılabilir diye düşünülünce. Önümüzde birçok örnek var.
Bize göre, bölgede bazı ilçelerin yerleri değiştirilecek. Merkezileştirilen afet koordinasyonunda, yerele daha fazla yatırım yapılacak.
İnşaat yönetmeliği yeniden düzenlenecek. Depreme dayanıklı bina yapmak kadar, bölgenin topografyası yeniden çıkartılacak.
GÜN BUGÜNDÜR
Türkiye 100’ncü yılının 100 yılın felaketini yaşıyor.
Dünya mazlumlarının derdiyle dertlenen bu büyük millet, büyük bir felaket nedeniyle büyük acı çekiyor.
Bugün bizim yardıma ihtiyacımız var.
Gün bugündür.
Bugün Türkiye’nin güneyine parası olan parasıyla… malı olan malıyla… hiçbir şeyi olmayan dualarıyla yardım etmeli!
Bugünler de geçecek…
Ama, acımız uzun süre dipdiri kalacak.
Allah yar ve yardımcımız olsun.
Yorumlar5