KKTC'nin tanınması için gayret edilecek, Azerbaycan'daki emekler ziyan olmayacak

  • GİRİŞ13.06.2023 08:11
  • GÜNCELLEME14.06.2023 09:59

Bir devlet geleneğine 5 yıl aradan sonra yeniden şahitlik ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı seyahati gerçekleşti.

Erdoğan dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) ziyaret etti. Ardından da aynı gün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye ulaştı.

Cumhurbaşkanı'nın bu devlet geleneği haline gelen ziyaretini ikinci kez takip eden gazetecilerden biri de biziz. 

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalanan uçağımızdaki heyeti uzun bir aradan sonra ilk kez bu kadar "mutlu" ve "rahatlamış" gördüğümü söylemek isterim. Siyasetçisinden, bürokratına, danışmanı uçakta gördüğüm tüm yüzlerde derin bir "rahatlama" gördüm.

"Sizi uzun aradan sonra ilk kez bu kadar rahatlamış gördüm" dediğim neredeyse tüm isimler, "Koskoca bir seçim geçirdik normal değil mi; hem de iki turlu" diyerek cevap verdi. 

Diğer bir husus, neredeyse kabinenin tamamı değişmiş olmasına rağmen, simalar hep tanıdıktı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın ise her seyahatte olduğu gibi davrandı.  Sadece bir farkla... Kalın artık daha görünür olmayacağını ifade eden cümleler kurdu.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan önce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile buluştu. Sonra ortak basın toplantısı yapıldı. Erdoğan, KKTC'ye daha güçlü destek verileceğini işaretlerini verdi.

Başkan Erdoğan: Doğru yorumlar! Hayırlı olsun

***

KKTC ziyaretinden anladığım, Türkiye'nin Mavi Vatan tezleriyle birlikte Kıbrıs Türklerinin hakları konusundaki ısrarı daha da pekişecek. KKTC'nin tanınırlığı ve uluslararası organizasyonlarda daha da görünür olması içi Türkiye bu dönemde daha fazla çaba harcayacak.

AZERBAYCAN'DA EMEKLER HEBA OLMASIN

Uçağımız Bakü'ye indiğinde, doğrucu Gülistan Saray'ında gittik. Gülistan Sarayı bir sergi salonu ve çoğunlukla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kullanılıyor.

Çok güzel bir konser eşliğinde çok nezih bir akşam yemeği yedik hep birlikte. Gecenin en güzel sürprizini Sanatçı Azerin yaptı. Çırpınırdın Karadeniz türküsünün sözlerini değiştirdi.

Ayrıntıları haber7.com'daki haberden öğrenebilirsiniz.

Azerin mest etti! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev ayakta alkışladı

Ben size Türkiye -Azerbaycan ilişkilerine yönelik iki kritik meseleden söz etmek istiyorum.

Bunlardan ilki, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiç bu kadar güçlü olmadığının altını çizdikten sonra bu ilişkilerin "yetkin olmayan" bir takım bürokrat nedeniyle heba olma ihtimalidir. Bir tehlikeye işaret ediyorum.

Daha açık ifadeyle, Ünal Çeviköz gibi isimlerin Bakü Büyükelçiliği yaptığı dönemlerdeki ilişkilerden şu anda eser yok. Bu konuda çok büyük fedakarlıklarla uzun süre emek veren isimsiz kahramanlar var. O kahramanlardan biri de bir önceki Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral. Vatan Savaşı'nda Karabağ'ın özgürleştirilmesinde büyük emeği de var. Onun emeklerinin boşa gitme ihtimalini gördüğümü söyleyeyim yetsin.

İkinci husus, FETÖ belası Azerbaycan'da hala ciddi bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Her ne kadar eskisi kadar açıktan bir faaliyet yürütmüyorlarsa da hala çok faaller.

AZERBAYCAN'DA NEDEN BİR TÜRK ÜNİVERSİTESİ YOK? YÖK'E SORMAK İSTERİZ

Bir başka husus ise Türkiye ile Azerbaycan artık sadece kimlik kartı ile bile karşılıklı seyahatin yapılabildiği iki ülke olmasına rağmen, (ki biz de pasaport değil kimlikle geldik) burada bir Türk üniversitesinin olmayışı çok garip! 

Amerikalıların üniversitesi var. Fransızların var. Ama ne hikmetse Türkiye'nin bir üniversitesi yok.

Aslında önümüzde güzel örnekler var. Örneğin Ahmet Yesevi Üniversitesi gibi. Kazakistan ile yapılan ikili anlaşma çerçevesinden kurulan üniversite çok büyük hizmetler yapıyor. Öğrenciler yetişiyor, akademya güçleniyor.

Neden peki Bakü'de ya da Gence'de bir Türk Üniversitesi kurulmuyor? YÖK'ün bu konuda neden bir çalışması yok? Ya da var da bizim mi haberimiz yok?

En kısa sürede "insan yetiştirecek" güçlü, nitelikli bir Türk üniversitesinin Azerbaycan'da açılmasını bekliyoruz.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönecek.

Gelenek bir kez daha yerine getirilecek.

KKTC ve Azerbaycan ile olan ilişkilerimiz her geçen gün daha da artacak.

Türkiye ile Azerbaycan artık sadece kimlik kartı ile bile karşılıklı seyahatin yapılabildiği iki ülke olmasına rağmen, (ki biz de pasaport değil kimlikle geldik) burada bir Türk üniversitesinin olmayışı çok garip!

Amerikalıların üniversitesi var. Fransızların var. Ama ne hikmetse Türkiye'nin bir üniversitesi yok.

Neden peki Bakü'de ya da Gence'de bir Türk Üniversitesi kurulmuyor? YÖK'ün bu konuda neden bir çalışması yok? Ya da var da bizim mi haberimiz yok" diye sormuştuk YÖK'ten gelen açıklama bizi umutlandırdı.

İŞTE O AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Bakü'de Azerbaycan-Türk Üniversitesi kurulmasına ilişkin, "Gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından Azerbaycan-Türk Üniversitesini, Türkiye'nin en saygın üniversiteleri ile afiliasyon (eşleştirme) sağlamak suretiyle hayata geçireceğiz." ifadesini kullandı.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ve Azerbaycan ziyaretine eşlik ederek, Azerbaycan'da kurulması planlanan üniversiteyle ilgili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde, iki ülkeden akademisyenler ve uzmanların üniversitenin kurulmasına ilişkin yasal ve teknik konularda çalışmalar yürütmesinde mutabık kalındı.

ÖNEMLİ BİR MESAFE KAT EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önderliğinde Azerbaycan'da bir üniversite kurulmasına yönelik çalışmalarda önemli mesafe katettiklerini belirten Özvar, şunları kaydetti:

"Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile her alanda gelişen ilişkilerimizi yükseköğretimde de en üst seviyeye taşımayı amaçlıyoruz. Gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından Azerbaycan-Türk Üniversitesini, Türkiye'nin en saygın üniversiteleri ile afiliasyon (eşleştirme) sağlamak suretiyle hayata geçireceğiz."

Türk üniversitelerinde yaklaşık 35 bin Azerbaycanlı öğrencinin öğrenim gördüğünü ve 300 Azerbaycanlı öğretim elemanının görev yaptığını belirten Özvar, Azerbaycan'da geçen yıl gerçekleştirilen üniversite sınavında tam puan alarak birinci olan Nigar Ağazade'nin de tıp eğitimi için Ankara Üniversitesini tercih ettiğini hatırlattı.

Üniversitenin faaliyete geçmesiyle Türk gençlerinin de Azerbaycan'da öğrenim görebileceğini ifade eden Özvar, söz konusu üniversitenin iki ülke arasındaki tarihi, kültürel ve toplumsal ilişkilerin güçlendirilmesine ve yükseköğretim alanında sürdürülen daimi işbirliğinin daha ileri taşınmasına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Yorumlar34

  • Fahrettin Paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    BM'nin haksız kararına rağmen Azerbaycan KKTC'yi bir devlet olarak tanıyorum diyemez mi? Bunun zamanı artık gelmiştir.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Olur bööle şeyler 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyebilir de karşısındakinin ikna kabiliyeti düşük demek ki...
    Toplam 1 beğeni
  • Muallim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet yesevi ve manas üniversiteleri var da artısı nedir.Ziraat,fen,matematik,spor ve güzel sanatlar konusunda bizi ikiye .üçe katlarlar.Mühendislik keza.Tıp Rusyada eğitim alıyorlar.Üniversite değil,Türk kültürü ve siyaset konusunda Lisans üstü eğitim yapan 'Graduate school' açılması amaça hizmet eder.
    Cevapla
  • axa 1 yıl önce Şikayet Et
    iki ülke birleşsin.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Ortak AR_GE üniversiteleri ile,Türk dili,Siyaseti ve Tarihi üzerine bir üniversite açalım.Sınırlar kalksın.Mevcut orduların haricinde+ 200 bin kişilik bir ortak ordu kuralım.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ÖNCE VATAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir analiz yapmışınız çeşke bu konuyu bire bir hazır oradayken cumhur başakanımızla paylaşsaydınız bu çok önemli bir konu aslında bu konu biran evvel çözülmesi gerekiyor.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat