Kamışlı’daki toplantı “Bütünleşik Suriye” fikrini baltalar mı?

  • GİRİŞ28.04.2025 08:56
  • GÜNCELLEME29.04.2025 11:29

Suriye’de işler karışabilir mi?  Ya da Türkiye’deki bahar havası Suriye’de kışa döner mi?

Endişemizin nedeni belli. PYD/YPG/PKK’nın (SDG) Suriye’de yeni yönetimle imzaladığı muhtıranın arkasında durup durmayacağı konusunda endişeler var.

En son Kamışlı’daki toplantı ile yeniden “Suriye’de federasyon tartışması” başlayınca bölgesel barışın tehlikeye girip girmediği gündem oldu.

FEDERASYON SURİYE’DE BÜTÜNLÜĞÜ TEHDİT ETMEZ Mİ?

SDG ile Şara Hükümeti arasında imzalanan 8 maddelik muhtıra ile “Bütünleşik Suriye” için önemli bir eşik aşılmıştı. Sadece bir yıllık süreç içerisinde SDG, yeni Şam yönetimi ile entegrasyonunu tamamlayacaktı.

Karşılıklı jestlerle devam eden süreç Kamışlı’daki toplantı ile başka bir yöne evrilir mi soruları sorulmaya başlandı.

***

Kürt Ulusal Kongresi” adı altında yapılan toplantıdaki “ademi merkeziyetçilik” tartışmasını kayıtlara geçirmek gerek.

Hem, SDG ele başı Mazlum Abdi’nin yaptığı konuşmada, hem diğer önde gelen isimlerin açıklamalarında ısrarlı bir şekilde “ademi merkeziyetçilik” vurgusunun öne çıkması dikkat çekici.

Yine aynı konuşmalarda, “Suriye’nin bütünlüğü”ne yapılan vurgu da kayda değer.

Örneğin toplantının gerekçesini anlatırken Mazlum Abdi, "Suriye'nin birliği için" ifadesini kullanıyor.

Ama hemen ardından, Suriye’de "Tüm bileşenleri içeren yeni bir ademi merkeziyetçi anayasa" çağrısı yaptı.

"Herkesi kucaklayan ademi merkeziyetçi demokratik bir Suriye inşa edebilmek için tüm Suriyeli bileşenlerin anayasadaki haklarını almalarını destekliyoruz" dedi.

Ademi merkeziyetçilik demek, kısaca, Suriye’de devletin merkezinin gücünün azaltılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi demek.

Hal böyle olunca, tartışma tam burada başlıyor.

Ya da federalizm diye kurulan cümlelerden sonra başlıyor.

MAALESEF IRAK’TAKİ FEDERAL YAPI KÖTÜ BİR ÖRNEK

Irak örneği ortadayken… Suriye’ye de SDG üzerinden önerilen “federalizm” belki doğrudan hemen şimdi bir ayrılık ve küçük devletçikler olarak karşımıza çıkmasa da Irak’taki gibi gevşek ve aynı zamanda siyasi ve ekonomik gerginliğin hat safhada olduğu bir yönetimin oluşması anlamına geliyor.

Böyle bir siyasi ortamı kullanan “Kandil/Sincar hattı”nda PKK’nın nasıl güç devşirdiği de akıllardan çıkmıyor.

***

Kamışlı’da toplanın grupların “Kürtlerin hakları” konusundaki taleplerine ilişkin Şam yönetiminin zaten başından bu yana taahhütleri var.

Esad rejiminin tanımadığı tüm hakların verilmesinden tutun da iç savaş boyunca yerinden yurdundan edilen başta Kürtler olmak üzere herkesin geri dönüşüne imkan oluşturacak sözler de kayıtlara geçmiş durumda.

Hal böyleyken Kamışlı’dan yükselen seslerin Suriye’de yeni bir çatışma ve iç savaş ortamının oluşma ihtimalini akla getiriyor.

MAZLUM ABDİ, “ÖCALAN’IN ÇAĞRISI BİZİ DE ETKİLER”

Buna mukabil, “Terörsüz Türkiye” bağlamında gelişen süreçte PKK ele başı Abdullah Öcalan’ın “Kongrenizi toplayın silahları bırakın kendinizi lağvedin” çağrısı Suriye’de de karşılık buluyor.

SDG ele başı Mazlum Abdi, Öcalan'ın çağrısına tam destek verdiklerini belirtmesi önemli.

Ayrıca, “Türkiye'deki barışın Suriye'nin kuzeydoğusundaki istikrarı da etkileyeceğini” söylemesi meselenin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını göstergesi.

FİDAN, “DEAŞ NASIL DENKLEM DIŞI KALDIYSA PKK DA SİSTEM DIŞI KALACAK”

Toparlayalım.

Kamışlı’da düzenlenen toplantıda “federalizm” talep edildi. Buna mukabil Şara hükümeti, “Bütünleşik Suriye” açısından bunun kabul edilemez olduğu açıklandı. Katar’da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “DEAŞ, Suriye’de nasıl denklemden çıktıysa PKK da sistemden çıkacak. Ya barış içerisinde, sulh içerisinde çıkacak ya da başka türlü çıkacak” diyerek Türkiye’nin kırmızı çizgisini bir kez daha ilan etti.

SİLAH BIRAKILMAZSA MEŞRU HEDEF OLURLAR

PKK’nın tasfiye edildiği, silahların toplandığı ve barışın inşa edildi bir ortamda “demokratik hak ve talepler” en üst seviyede tartılabilir.

Onun ötesinde, “silah elde olduğu müddetçe”, Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ifadesiyle “Meşru hedef sayılır” ve gereği yapılır.

Bakalım, birkaç gün içinde PKK’nın tasfiyesine ilişkin kararlar Suriye’deki kolu YPG/PYD (SDG) üzerinden nasıl bir etki yapacak.

Takipteyiz.

Hasan Öztürk  / Haber7

Yorumlar39

  • Osimhen 18 saat önce Şikayet Et
    Bence Türkiye'yi oyaliyolar hala silah bırakmadılar,Suriye ordusuna da katilmadilar şimdi de Federasyon vs
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Yavuz Sultan Selim 19 saat önce Şikayet Et
    Bunları kamışlıya gömmek lazım !..
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • MaKuS 20 saat önce Şikayet Et
    Tam dibimizde , Türkiye birkaç saniye kadife eldivenini çıkarsa oralar tertemiz olur .
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Levent 15 20 saat önce Şikayet Et
    Suriye 'de kurulacak ve göstermelik olarak silahların küçük bir bölümünü teslim ederek ortamı yumuşatmak isteyecek pkkpyd yapılanmasına göz yummak, ihanetin daniskası olur!
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • TRABZONLU 22 saat önce Şikayet Et
    Bunları biz mahalleden tanırız, tek başlarına gezerken, güçsüz kalmışken yalakalık yapar, az biraz palazlanınca ya da sen ensesinden tokatlamayınca uzaklaşınca hemen düşman olur, üste çıkmaya çalışır tehdit eder... ensesinden şamarı eksik etmeyeceksin...
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Yörük GURD 12 saat önce Şikayet Et
    Aynen gardaş.
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat