Kira gelirinde ince hesaplar
- GİRİŞ23.02.2015 11:32
- GÜNCELLEME23.02.2015 11:32
Neleri gider olarak indirebileceğinizi iyi bilmeniz size büyük vergi avantajı sağlayabilir, hatta vergi bile ödemeyebilirsiniz. İki yöntemden hangisini seçeceğiniz tamamen gerçek giderlerinizin ne olduğuna bağlı olarak değişir.
Götürü Gider
Bu yöntemi seçtiğinizde hiç gideriniz olmasa bile yıllık gelirinizden yüzde 25 gider düşebiliyorsunuz. Kira geliri olupta masrafı olmayan ya da az gideri olanlar bu yöntemi tercih edebilir. Bu yöntemi seçtiğinizde 2 yıldan önce dönemezsiniz.
Gerçek Gider
Gerçek gider yönteminde ise kiraya verdiğiniz gayrimenkule ait masrafları indirim konusu yapabilirsiniz. Aydınlatma,ısıtma,su ve asansör giderleri, varsa sigorta gideri, ödenen emlak vergileri, bakım ve onarımı için yapılan harcamalar gider olarak indirilebilir.
Kendi kiracı olan ev sahipleri
Sahibi olduğu konutu kiraya verip kendiside bir başka konutta kiracı olanlar elde ettikleri kira gelirinden, ödedikleri kirayı indirim konusu yapabilirler.
Amortismanlar,
Kiraya verilen gayrimenkulün yüzde 2 oranına denk gelen tutar gerçek gider yöntemi seçilmesi durumunda indirim konusu yapılabilir.. Biliniyorsa gayrimenkulün maliyetinden yüzde 2 amortisman indirlir. Maliyet bilinmiyorsa emlak vergi değeri üzerinden hesap yapılır. Örneğin 300.000-TL’ye satın aldığınız konutu kiraya verilmesi durumunda (300.000*2/100) 6.000-TL’yi amortisman olarak elde ettiğiniz bu konuttan düşebilirsiniz bu da ciddi bir avantaj sağlar.
İlk 5 yıl içinde yüzde 5 vergi avantajı
Konut olarak satın aldığınız ve kiraya verdiğiniz gayrimenkul için iktisap yani satın alma tarihinden itibaren 5 yıl süre ile, satın alma bedelinin yüzde 5’i kira gelirinden düşülebilir. Bu indirimden yararlanmak için gerçek gider yöntemini seçmeniz gerekir. Ayrıca işyerleri için uygulanmaz sadece konutlar için geçerli bir indirimdir. Kira gelirinden fazla olan tutar indirim konusu yapılamaz.
Banka kredisi kullanmanın avantajı
Faiz ödemenin ne avantajı olabilir demeyin.Özellikle yatırım amacıyla banka krredisi kullanılarak satın alınan gayrimenkuller kiraya verildiklerinde elde edilen kira gelirinden ödenen kredi faizi gider olarak düşülüyor. İlk yıllar bankanın yüksek aldığı faiz oranı bu noktada vergi avantajı sağlayabilir.
Yurt dışında ödenen kiralar
Türkiye’de yerleşik olmayan ( çalışma veya oturma izni alarak altı aydan fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil),yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.
Örneğin; Gerçek gider yönteminiz seçen Ahmet bey 2014 yılında 20.000-TL konut kira geliri olup 5.000-TL masrafı bulunmaktadır. Gerçek gider olarak indiribileceği tutar 5.000-TL tutarındaki toplam giderin vergiye tabi gelire isabet eden kısmı kadardır.
20.000-3.300(istisna oranı)=16.700-TL 5000*16.700/20.000=4.175-TL gider olarak indirilir.
Giderlerin fazla olması ile çıkan zarar 5 yıl boyunca indirim konusu yapılabilir. Ancak bu durumun 2 istisnası var. Kendi konutunu kiraya verip kirada oturanların ödedikleri kira fazlalığı ile kiraya verilen bir adet konuta ait yüzde 5 iktisap bedeli fazlalığı gider olarak dikkate alınmaz.
Şahıs sigortaları için ödenen primler, beyan edilen gelirin yüzde 15’ine ve yıllık olarak asgari ücretin tutarını aşmayan kısmı kadarı indirilir. (2014 yılı gelirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı 13.230-TL’dir) Bireysel emeklilik ödemeleri indirim konusuna girmez.
Gelirin yüzde 10’unu aşmayan eğitim ve sağlık harcamaları, sınırlı bağış ve yardımlar indirim konusu yapılabilir.
Hatice Kolçak
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol