Konut Kira artışı nasıl yapılmalı
- GİRİŞ09.03.2015 13:43
- GÜNCELLEME09.03.2015 14:09
Kafasını karıştıran ise yaptığı araştırmalarda iki farklı sonuca rastlaması. Maalesef kira artışının neye göre yapılacağı bazı kaynaklarda hatalı olarak yayınlanıyor. Bu da insanların kafalarını karıştırabiliyor.
Yeni düzenleme
Konut kira artışının neye göre ve nasıl yapılacağı 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde belirlendi. Yeni düzenlemeye göre kira sözleşmelerinin yenileneceği dönemde uygulanacak artış bir önceki kira yılında Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) belirlediği Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenecek.
ÜFE’yi geçmeyecek diyen yeni kanun kira hesabının yıllık ortalamaya göremi yoksa bir önceki yılın aynı ayındaki değişikliğe göremi yapılacağını kısacası nasıl hesaplanacağını açık olarak belirtmemiş. İşte kafa karışıklığı burada oluşuyor.
TÜİK verileri açıklıyor
TÜİK her ay Tüketici Fiyat Endeksini ve Yurt İçi Üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) yayınlıyor. Kira artışlarında Yİ-ÜFE yi dikkate almak gerekiyor. Borçlar Kanununda tanımlanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) olarak her ay açıklanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu; bir önceki aya göre, bir önceki yılın Aralık ayına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre ve on iki aylık ortalamalara göre farklı Yİ-ÜFE rakamları açıklıyor.
Bu konuda TÜİK belirleyeci değil
TÜİK, kira artışının nasıl yapılacağı konusunda bir açıklama yapıyor ve diyor ki; Önceki yılın aynı ayına göre Yİ-ÜFE yüzde değişiminin esas alınması ile kira artışı hesaplanır.Bu açıklamayı dikkate alanlar bir önceki senenin aynı ayındaki değişikliğe göre kira artışı yapıyor. Ancak TÜİK bu konuda yetkili bir merci değil.
Yargıtayın verdiği karar belirleyeci
Konut kira artışının nasıl yapılacağı konusunda Yargıtay kararları mevcut. Yargıtayın verdiği karar “Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” ifadeleri kira artışının ne şekilde yapılacağını net bir şekilde belirlemiş oluyor ve bu konuyu açıklığa kavuşturuyor.
Arada büyük fark var
En son açıklanan TÜİK Şubat verilerine göre bir hesap yaparsak aradaki uçurumu görebilirsiniz.
TÜİK Şubat ayı Yİ-ÜFE oranları,
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 ve on iki aylık ortalamalara göre % 8,79 artış gösterdi.
Yargıtay kararlarına göre yukarıdaki veriler dikkate alınarak yapılması gereken kira artış oranı yüzde 8,79’dur. Yüzde 3,10 artışı dikkate alanlar hatalı hesap yapmaktadır.
Hatice Kolçak
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol