6 milyon kişi tamam, sıra 20 milyonda!

  • GİRİŞ20.12.2021 09:13
  • GÜNCELLEME20.12.2021 09:43

Tam kurtulmak üzereyken yoksa yine başa mı sarıyoruz!

Alfa, Beta, Delta, Gamma, derken şimdi de Omicron varyantı ile başımız dertte.

Kötü haber şu ki aşılar bu varyantta diğer varyantlarda gösterdikleri bağışıklığı gösteremiyorlar.

Yeni varyant Avrupa’da resmen kabusa dönüştü. İngiltere’de günlük vaka sayısı 90 bini aşarken Başkent Londra’da olağanüstü hal ilan edildi. Hollanda'da ise artan vakalar nedeniyle zorunlu olmayan tüm işletmelerin ocak ayı ortasına kadar kapatılmasına karar verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Türkiye’de de 6 kişide tespit edildiğini açıkladı.

Omicron’un diğer varyantlara oranla 6 kat daha hızlı yayıldığını hesaba kattığımızda maalesef Türkiye’de de bu varyantın yakın zamanda hakim olması şaşırtıcı olmayacaktır.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İLE OYNAMAYALIM!

Bu noktada herkesin üzerine düşen bir görev olduğunu tekrar hatırlatmam gerek. Lütfen temizlik kurallarına bu defa daha fazla dikkat edelim. Zira sadece sizin veya çevrenizin sağlığı değil ülkenin de geleceği etkilenebilir.

Çünkü unutmamamız gereken bir gerçek var ki Ekonomi ile ilgili ciddi gelişmelerin yaşandığı bu günlerde Türkiye’nin bir daha kapanma kararı alma lüksü yok.

EKONOMİDE SANCILI GÜNLER

Konu ekonomiye gelmişken birkaç tespitte bulunmadan edemeyeceğim.

Kurdaki oynaklık, enflasyon, piyasayı kilitleyen stokçular ve zamlar… Ortada bir sorun olduğu açık. Ama bunu sadece hükümetin faiz karları ile ilişkilendirmek de yanlış olur.

İnsan ne yaparsa kendine yapar.

Şöyle bir kafamızı kaldırıp çevremizdekilere bakabilsek aslında arızayı hemen tespit edeceğiz. Görüştüğüm iş adamları ve ekonomistler aynı şeyi söylüyor.

Vatandaş elindeki son kuruşa kadar tüm parasını döviz ve altına çeviriyor. Zaman zaman döviz bürolarının önünde oluşan kuyruklardan bunu siz de fark etmişsinizdir. Vatandaşın bunu yapmasının bence en büyük sebebi iletişim kanallarının kapalı olması.

Anlam vermekte zorlandığım bir durum ve bence en büyük sorunlardan biri de bu…

  • Neden vatandaşa güven verecek söylemler sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılıyor?
  • Neden kurdaki anlamsız manipülatif hareketler tespit edilir edilmez vatandaş uyarılmaz?
  • Neden kimseye yarın dövizde karşılaşabileceği sert düşüşlerden dolayı uğrayabileceği zarardan bahsedilmez?
  • Neden Merkez Bankası sadece döviz satarak kur ile mücadele yöntemi seçer?
  • Neden kimse “bu vatan bizim, ne yapıyorsunuz dostlar, aldığınız her dolar bu vatana sıkılmış bir kurşunla eşdeğer” demez?
  • Neden? Neden? Neden?

STOKÇULAR İÇİN CAYDIRICI CEZALAR ŞART

Bir diğer eksiğimiz ise stokçuluk ile mücadele yöntemimiz. Arabadan yağa birçok kalemde bu aralar stokçuluk haberleri görmeye başladık. Ticaret Bakanlığı her ne kadar tespit ettiği bazı stokçular için cezai işlem uygulandığını duyursa da, vatandaş stokçuluğa caydırıcı cezalar getirilmesi gerektiğinde hemfikir. Bence de kesinlikle öyle olmalı…

Mesela stokçuluk yaptığı tespit edilen araç firmalarına bir araç parası ceza kesmek yerine, neden lisansları iptal edilip ticaret yapmaları yasaklanmaz?

Asıl vahim olan ise hükümetin büyük bir risk alarak faiz oranlarını düşürdüğü ve esnafın yatırım için kullanmasını istediği kredilerin dolar ve Euro’ya dönüşmesi…

Sayın Maliye Bakanı da geçtiğimiz günlerde bu konudaki şikayetini dile getirdi. Ama sanırım şikayet etmek yetmez veya “geriye dönük hesaplar incelenecek” demek yetmez. Bu konuda da ciddi yaptırımların olması gerektiği ortada…

Konuşması gerekenlerin susmayı tercih ettiği bu günlerde biz konuşalım dostlar…

ASGARİ ÜCRET VE YENİ BEKLENTİ

Asgari ücrette yüzde 50.5'lik zam yapılması ve işverenden alınan iki kalem verginin alınmayacak olması toplumun neredeyse tüm kesimleri tarafından beğenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine elini taşın altına koyarak beklentileri boşa çıkarmadı.

Evet, asgari ücretli biraz rahat nefes alacak. Peki asgari ücretin üzerinde maaş alanların durumu ne olacak? Bu noktada kafalar çok karışık. Haklı olarak çalışanlar yüzde 50,5 olmasa de ciddi bir beklentiye girmiş durumda. Özellikle yaptığı işte uzman olan, ciddi tecrübe sahibi birçok çalışan da maaşının asgari ücrete bu kadar yaklaşmış olmasından şikâyetçi.

Asgari ücret belirlenirken işveren için yapılması gereken ne varsa yapıldı ve eli ciddi anlamda rahatlatıldı.

Bence şimdi sıra işverende…

Kalın sağlıcakla…

ibrahim.gunay@haber7.com

Twitter: ibrahimgny7

Yorumlar1

  • BURAK 2 yıl önce Şikayet Et
    İbrahim bey çok doğru tespitte bulunmuş. Asgari üstü alanlar ne olacak?
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat