Bayramda çalışan işçilere ilave ödeme şartı
- GİRİŞ07.04.2024 12:59
- GÜNCELLEME27.04.2024 12:59
Milli bayram ve genel tatil günlerinde işçilerin dinlenmeye hakları vardır; işçileri bu günlerde çalıştırmak zorunlu değildir. Ancak, bu kural İş Kanunu'nda kesin bir hüküm değildir.
İşçilerin bu özel günlerde çalıştırılabilmesi için ya iş sözleşmelerinde ya da ayrıca yazılı olarak alınan onayları gereklidir. Bu onay olmadan çalıştırılan işçiye, işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkına sahiptir.
İş Kanunu'nun 44. maddesinde "Milli bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılmasına ilişkin kararlar toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleriyle belirlenir. Sözleşmelerde böyle bir hüküm bulunmaması durumunda, işçinin yazılı onayı gereklidir." hükmü bulunmaktadır.
İşçinin çalışmamayı tercih ettiği bu özel günlerde çalıştırılması yasal değildir. Eğer iş sözleşmesinde bu günlerde çalışma şartı varsa, işçi bu koşulları kabul etmiş sayılır.
İş Kanunu'nun 47. maddesi ise "Bu Kanun kapsamındaki işyerlerinde çalışan işçilere, milli bayram ve genel tatil günleri için çalışmamaları durumunda, ücretleri eksiksiz olarak ödenir. Tatil günlerinde çalışılırsa, çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir." hükmünü içermektedir.
İşçi, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalışmazsa o günün tam ücretini alır; ancak çalışırsa ek bir günlük ücret de alır. Kanun, çalışma süresine dair bir sınırlama getirmemektedir.
Bu nedenle, bir saat veya yedi buçuk saat çalışılsa bile, karşılığında bir günlük ücret ödenir. Resmi tatil günlerindeki çalışma normal çalışma saatlerinin dışında olduğu için fazla mesai olarak değerlendirilmez.
Ancak, haftalık çalışma süresi aşıldıysa, fazla mesai ücreti ödenmelidir. Fazla mesai ücreti, normal ücretin %50 artışıyla hesaplandığı için, bu daha yüksek bir meblağa denk gelir; dolayısıyla, işçiye ya resmi tatil çalışması ya da fazla mesai yapması için daha yüksek olan ödeme yapılır.
İş Kanunu'nda milli bayram ve genel tatil günleri için serbest zaman uygulaması öngörülmemiştir. Bu nedenle, bu günlerde çalışan işçilere mutlaka ek bir günlük ücret ödenmelidir.
Ramazan Bayramı arife günü saat 13:00'ten itibaren başlar ve bu durum özel bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. İş Kanunu'nda arife günleri için özel bir hüküm yoktur, ancak uygulama genellikle saat 13:00'ten sonra çalışıldığında yarım günlük ücret, tam gün çalışıldığında tam günlük ücret ödenir.
Arife günlerindeki çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilmez. Ancak, haftalık çalışma süresi aşıldıysa, fazla mesai ücreti ödenmelidir.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol