İşe başlama eğitiminin esasları
- GİRİŞ20.04.2024 13:05
- GÜNCELLEME27.04.2024 13:05
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda (6331 sayılı Kanun), çalışanların eğitimi büyük bir öneme sahiptir, çünkü iş kazalarının çoğu eğitim eksikliği ve uygun ekipman kullanılmaması nedeniyle meydana gelmektedir.
Kanunun 17. maddesi, işverenin çalışanlara işe başlamadan önce, iş değişikliği veya yeni teknoloji uygulanması durumunda eğitim verme yükümlülüğünü düzenlemektedir. Bu eğitimler, yeni risklere uygun olarak güncellenmeli ve düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, belirli usul ve esaslara göre İşe Başlama Eğitimi, Temel Eğitim, Uzaktan Eğitim, Bilgi Yenileme Eğitimi, İlave Eğitim ve diğer eğitimler olarak belirlenmiştir.
İşe başlama eğitimi, çalışanın fiilen işe başlamadan önce, yapacağı işe, kullanacağı ekipmana ve işyerine özgü sağlık ve güvenlik tedbirlerini içeren uygulamalı eğitimi ifade eder. Bu eğitimi alan çalışanlar, fiilen işe başlamadan önce bu eğitimi almaları gerekmektedir.
İşe başlama eğitimleri, işveren veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlar tarafından verilebilir. Bu eğitimler, çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı ve en az iki saat süreyle uygulamalı olarak verilmelidir. Bu süre, temel eğitim sürelerinden sayılmaz ve düzenlenen eğitimler belgelendirilerek çalışanın dosyasında saklanır.
İşverenin iş sağlığı ve güvenliği eğitimleriyle ilgili yükümlülükleri arasında programların hazırlanması ve uygulanması, eğitimler için gerekli yer, araç ve gereçlerin temin edilmesi, çalışanların eğitimlere katılmasının sağlanması ve katılımların kayıt altına alınması, katılanlar için eğitim belgesi düzenlenmesi gibi hususlar bulunmaktadır.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol