Belirli süreli işçinin yıllık izin hakları
- GİRİŞ05.05.2024 16:56
- GÜNCELLEME12.05.2024 16:56
Belirli süreli işçilerin yıllık izin hakkı konusu, iş mevzuatımızın önemli bir başlığıdır. Anayasamızın 50. Maddesi, dinlenmenin çalışanların haklarından biri olduğunu belirttikten sonra, yıllık izin hakkını ve diğer tatil haklarını özellikle vurgular. Bu nedenle, dinlenme hakkı anayasal bir hak olup, vazgeçilemez ve başkasına devredilemez bir nitelik taşır. İşçilerin yıllık izne hak kazanabilmeleri ise, iş yerinde belirli bir deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olmalarına bağlıdır.
Çoğunlukla işçiler, belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile istihdam edilirler. Ancak bazı durumlarda, belirli bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 11'inci maddesinde belirli süreli iş sözleşmeleri düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, iş ilişkisi bir süreye bağlı olmasa da, belirli bir işin tamamlanması veya belirli bir olayın gerçekleşmesi gibi objektif koşullara dayanan iş sözleşmeleri belirli süreli olarak kabul edilir.
Aynı şekilde, İş Kanunu'nun 5'inci maddesinde yer alan eşitlik ilkesi gereği, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerle belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler arasında ayrım yapılamaz.
İş Kanunu'nun 53'üncü maddesi ise, işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin hakkı tanır.
Yıllık ücretli izin süreleri ise hizmet süresine bağlı olarak şu şekildedir:
-1 yıldan 5 yıla kadar olanlar için 14 gün,
-5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlar için 20 gün,
-15 yıl ve daha fazla olanlar için 26 gündür. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün artırılır.
Ancak 18 yaşından küçük veya 50 yaşından büyük işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Örneğin, 29 Nisan 2024 tarihinde işe başlayan bir işçi, 28 Nisan 2025 tarihinde bir yıllık kıdem süresini dolduracağından, 29 Nisan 2025 tarihinde yıllık iznini kullanmaya başlayabilir.
İşverenin, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilere, belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerle aynı hakları sağlaması gerekir. Bu nedenle, işçiler arasında yıllık izin açısından ayrım yapılması hukuka aykırıdır.
Eğer iş yerinde yukarıdaki kurallara aykırı uygulamalar yapıldığı tespit edilirse, her işçi için 2.666 TL idari para cezası uygulanabilir.
Dinlenme hakkına saygı gösterilmemesi, işyerindeki barışı bozabilir, iş kazalarını artırabilir ve işverenleri çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir.
Sonuç olarak, işverenlerin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilere, en az bir yıl çalışmışlarsa yıllık ücretli izin vermeleri gerekmektedir.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol