İş Yeri Devrinin Hukuki Boyutu ve Etkileri
- GİRİŞ01.06.2024 09:43
- GÜNCELLEME14.06.2024 09:43
Günümüzde çalışanlar, işlerini iş yerinde, belirlenen başka bir yerde veya uzaktan/evden yapabilmektedir. Bu esneklikle birlikte, iş yerlerinin zaman zaman farklı işverene devri durumu da gündeme gelebilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 6. maddesi, iş yeri veya bir bölümünün devri konusunu düzenlemektedir. Kanuna göre, iş yeri devri; iş yerinin tamamının ya da bir bölümünün hukuki olarak başka birine devredilmesi anlamına gelir. Bu devir işlemi, satış, bağış, trampa, kiralama veya şirketleşme gibi hukuki işlemlerle gerçekleştirilebilir.
Önemli bir husus olarak, devralan tarafın önceden bir iş yerinin sahibi olması veya işveren sıfatını taşıması gerekmez. Kanun maddesinde, "başka biri" ifadesi kullanılarak işveren kavramı dışında bir genişlik tanımlanmıştır.
Devir tarihinde iş yerinde mevcut olan iş sözleşmeleri, tüm hak ve borçlarıyla birlikte devralan tarafa geçer. Bu durum, iş yerinin tamamı veya bir bölümü için geçerlidir. İş yeri devri, iş ilişkilerini çok yönlü etkiler ve bu etkilerin başında, işveren değişikliği nedeniyle iş ilişkilerinin sona erip ermeyeceği sorusu gelir. Ancak, işçi ve işveren arasında yapılmış olan yazılı iş sözleşmesinden doğan tüm yükümlülükler devralan işverene geçeceği için iş sözleşmesi tarafları bağlamaya devam eder.
Örneğin, iş sözleşmesinde belirtilen ikramiye ödeme, ücret artışı gibi yükümlülükler ve cezai şart ödemelerine dair hükümler devir sonrası devralan işvereni bağlamaya devam edecektir. Ayrıca, iş yerinin devriyle birlikte, devir öncesi doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren müteselsilen sorumludur. Ancak, bu sorumluluk devreden işveren için devir tarihinden itibaren iki yıl sonra sona erer.
İş yerinin devriyle birlikte, devir tarihinde mevcut olan tüm iş sözleşmeleri devralan işverene geçer ve bu işlem için tarafların ek bir karar almalarına gerek yoktur. Devreden ve devralan işverenin iş sözleşmelerinin devrolmayacağı yönündeki anlaşmaları geçerli sayılmaz. İş sözleşmesinin devralan işverene geçmemesi için iş ilişkisinin devir öncesinde sonlandırılması gerekir. Ancak, devreden veya devralan işveren, iş yerinin devri nedeniyle iş sözleşmesini feshedemez ve devir, işçi açısından fesih için haklı bir sebep oluşturmaz.
Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik nedenlerle ya da iş organizasyonu değişikliği gereği fesih hakları saklıdır. Ayrıca, işçi ve işverenin haklı sebeplerle derhal fesih yetkileri de korunmaktadır.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol