Kimler Emzirme Ödeneği Alabilir?

  • GİRİŞ02.06.2024 09:45
  • GÜNCELLEME14.06.2024 09:46

Emzirme ödeneği, doğum yapan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması durumunda sigortalı erkeğe verilen bir destektir. Ayrıca, kendi adına çalışan ya da gelir veya aylık alan kadınlara ve bu geliri veya aylığı alan erkeklerin sigortalı olmayan eşlerine de emzirme ödeneği sağlanır.

KİMLER EMZİRME ÖDENEĞİ ALABİLİR?

5(a) ve 5(g) kapsamında sigortalı olan kadınlar ile ev hizmetlerinde 10 gün veya daha fazla çalışan kadınlar emzirme ödeneğinden yararlanabilirler. Aynı şekilde, 5(a) ve 5(g) kapsamında sigortalı olan erkeklerin, sigortalı olmayan eşlerinin doğum yapması durumunda da emzirme ödeneği verilir.

5510 sayılı Kanun'a göre, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe her çocuk için doğum tarihinde geçerli olan tutarda emzirme ödeneği sağlanır.

EMZİRME ÖDENEĞİ ŞARTLARI

Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için şu şartlar gereklidir:

Hizmet akdine tabi çalışan sigortalılar (4/a): Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olmalıdır.
Kendi adına çalışan sigortalılar (4/b): Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış ve tüm prim borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.
Doğumun canlı gerçekleşmiş olması: Emzirme ödeneği alabilmek için doğumun canlı gerçekleşmiş olması şarttır.
Emzirme ödeneğinin talep edilmesi için, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Sigortalı erkeğin, sigortalı olmayan eşinin emzirme ödeneği alabilmesi için Medeni Kanuna göre evli olmaları ve bebeğin doğum tarihinde evliliklerinin mevcut olması gerekmektedir. Ancak, sigortalı kadının doğum yapması halinde evlilik şartı aranmaz.

EMZİRME ÖDENEĞİ TUTARI

Emzirme ödeneği, SGK Yönetim Kurulu'nun 2009 yılında aldığı karar gereği her yıl bir önceki yılın TÜFE oranına göre artırılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2023 yılı için belirlenen TÜFE oranının %64,77 olduğu dikkate alındığında, 2023 yılında 520 TL olan emzirme ödeneği, 2024 yılında 857 TL olarak belirlenmiştir.

Emzirme ödeneği, doğum yapan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması durumunda sigortalı erkeğe sağlanan bir destektir. Bu ödenekten yararlanabilmek için belirli prim gün sayılarının ve diğer şartların sağlanması gerekmektedir. Emzirme ödeneği tutarları ise her yıl TÜFE oranına göre güncellenmektedir.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat