İsrailli generali kim öldürdü?

  • GİRİŞ11.05.2024 09:00
  • GÜNCELLEME11.05.2024 09:00

Mısır’ın ateşkes önerisinin Hamas tarafından kabul edilmesine İsrail’in Refah’a saldırarak cevap vermesinin ardından Kahire’ye giden Hamas ve İsrail heyetlerinin dolaylı görüşmelerinden herhangi bir sonuç elde edilemedi.

Refah Kapısı’nı işgal ederek müzakere koşullarını değiştiren İsrail’in Hamas’ın onayladığı planı kabul etmeyeceği ve ek koşullar ileri süreceği belliydi.

Bu arada Mısır’ın İskenderiye kentinde İsrailli bir iş adamına suikast düzenlendi.

Yakın mesafeden ateş açılarak ve “Gazze’nin çocuklarından selam var” denilerek otomobilinin içinde öldürülen İsraillinin eski bir general olduğu ve Mısır’a Kanada pasaportuyla girdiği açıklandı.

Eylemi daha önce adı duyulmamış “Kurtuluşun Öncüleri Şehit Muhammed Salah Grubu” üstlendi.

Muhammed Salah, geçen yaz sınırı geçip İsrailli üç askeri öldürdükten sonra işgal güçleri tarafından şehit edilen Mısırlı askerin adı.

Mısır İçişleri Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, eylemcinin gözaltına alındığını ve sorgusunun devam ettiğini açıkladı ancak şu ana kadar başka herhangi bir bilgi vermedi.

Eylemin profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi ve Mısır’a Kanada pasaportuyla gelen İsrailli eski generalin gerçek kimliğinin biliniyor olması, güvenlik ve istihbarat birimlerinden birilerinin olayda parmağı olduğu şüphesi uyandırıyor.

Olay yerinin İskenderiye’deki güvenlik merkezine çok yakın olması da şüpheleri güçlendiriyor ve “Devlet bu işin içinde mi, değil mi?” sorusunu gündeme getiriyor.

Şimdilik bu konuda kesin bir şey söylemek imkânsız.

Ancak olayla ilgili ileri sürülen iddialar da yabana atılır türden değil.

Mısır hem ABD’nin insani yardımlar için Gazze sahiline geçici liman inşa etmesine hem de İsrail’in Refah Kapısı’nı işgal etmesine karşı.

Çünkü her ikisi de Gazze Şeridi’ne komşu olma konumunu sonuna kadar kullanan Mısır’ın stratejik önemini azaltıyor.

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Mısır, Refah Kapısı’ndan milyonlarca dolar kazandı.

Geçişlerden yüklü miktarlarda paralar alan Mısırlı şirketin sadece mart ayında kapıdan 88 milyon dolar gelir elde ettiği söyleniyor.

ABD’nin inşa ettiği limanın devreye girmesi ve İsrail’in yardım konvoylarını Refah Kapısı yerine Kerem Ebu Salim Kapısı’na yönlendirmesiyle Mısır için o kazanç kapısı kapanmış olacak.

Kahire daha önce birkaç kez İsrail ordusunu Salahaddin/Philedelphia Koridoru’na girmemesi yönünde uyarmıştı.

Camp David Anlaşması’nın ihlali anlamına gelmesine rağmen İsrail koridora girdi.

Refah Kapısı’ndaki Filistin bayrakları indirilip yerine İsrail bayrakları asıldı.

İsrail’e ait askerî araçlar gövde gösterisi yaparcasına büyük ebatlı İsrail bayraklarıyla sınırda dolaşmaya başladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi’nin İsrail’i bu adımından dolayı Washington’a şikâyet ettiği söyleniyor.

Mısır’ın hazırladığı ve Hamas’ın kabul ettiği ateşkes planını reddeden İsrail’in sınır hattını işgal etmesi karşısında Mısır ordusunun hiçbir şey yapamaması Kahire’yi zor durumda bıraktı.

Mısır kara sularına yanlışlıkla giren Filistinli gariban balıkçıyı kurşun yağdırarak katleden ve bombardımandan kaçmaya çalışan Gazzeli çocuğu öldüresiye darbeden Mısır askerlerinin İsrail karşısında kâğıttan kaplanlara dönüştükleri bir gerçek.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Yorumlar1

  • Güreli 3 ay önce Şikayet Et
    Mısır Cumhurbaşkani Sisi’nin İsrail’i Washington’a şikâyet etmiş. Abd yi bir üstü, patronu gibi görüp kedi gibi miyavlayan sisi filistinliyi görünce aslan kesiliyor. Sisi nin zulmüde biter birgün, inşaallah.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat