Akıncı’nın mesajı

  • GİRİŞ22.05.2024 08:28
  • GÜNCELLEME22.05.2024 08:28

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopterin kötü hava koşulları sebebiyle “sert iniş” yapmak zorunda kaldığı haberi tüm dünyada dikkatleri olayla ilgili gelecek haberlere çekti.

İran medyasından ve yetkililerinden gelen çelişkili haberler Reisi ve beraberindekilerin akıbetiyle ilgili merakı daha da büyüttü.

Saatler geçmesine rağmen dağlık alanda düşen helikopterin yeri tespit edilememişti.

Bu arada İran’ın Türkiye’den yardım istediği haberi geldi.

Millî Savunma Bakanlığı, İran makamlarından gelen talebe istinaden Reisi ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirildiğini açıkladı.

O andan itibaren gözler Akıncı’nın uçuşuna yöneldi ve yüz binlerce kişi uçuş takip sistemi Flight Radar aracılığıyla hareketlerini izledi.

Akıncı, bölgeye ulaştıktan kısa bir süre sonra helikopterin yerini tespit ederek İranlılara bildirdi ve böylece Reisi ve beraberindekilerin cesetlerine ulaşıldı.

Görevini tamamlayıp Türkiye’ye dönen Akıncı, Van Gölü üzerinde gökyüzünde ay yıldız çizerek başarısının altına imzasını attı.

Türkiye, İran’ın yardım talebinden itibaren süreci çok iyi yönetti ve Akıncı’dan gelen görüntüleri anlık olarak paylaşarak insansız hava araçları konusunda ulaştığı seviyeyi tüm dünyaya gösterdi.

Baykar’dan Akıncı satın alan ülkeler de isabetli bir seçim yaptıklarını görerek memnun olmuşlardır.

Reisi ve Abdullahiyan’ın ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili konuşulanları birkaç başlık altında toplamak mümkün.

Onlardan biri de İran’ın teknolojik açıdan yetersizliği ve Türkiye’den yardım istemek zorunda kalmasıyla ilgili.

İran düne kadar insansız hava araçları geliştirme konusunda oldukça iddialıydı.

Ancak elinde çok sayıda İHA olmasına rağmen hepsinin teknolojik açıdan yetersiz olduğu ve hiçbirinin düşen helikopterin yerini tespit etmede kullanılamadığı görüldü.

Pazartesi gününden bu yana her yerde Türk İHA/SİHA’larının İran’ınkilerden ne kadar üstün olduğundan ve Akıncı’nın teknik özelliklerinden bahsediliyor.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçenlerde sınırın diğer tarafına kaçan teröristlerin yerlerinin İranlılara bildirildiğini fakat İranlıların “Biz oraya baktık orada hiç kimse yok” diyerek geçiştirdiklerini söylemiş ve İran’ın yaklaşımının hoş olmadığını ifade etmişti.

Türk İHA/SİHA’larının tespit ettiği yerlerde PKK’lıları bulamadıklarını iddia eden İranlılar, bu kez Akıncı’nın tespit ettiği yerde helikopterin enkazını buldular.

İran’ın bölücü terör örgütüne verdiği desteğe rağmen Tahran’dan gelen yardım talebine anında olumlu cevap veren Türkiye; dostluğu değerli, güvenilir bir komşu olduğunu göstererek kendine yakışanı yaptı.

Buna rağmen İran’ın gerek PKK’yla mücadele konusunda gerekse Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu gibi Türkiye’nin büyük önem atfettiği projelere yönelik olumsuz tavrında değişiklik beklenmemeli.

Akıncı önceki gün silahsız bir şekilde gerçekleştirdiği uçuşla arama kurtarma faaliyetine katıldı.

Ancak bu başarılı uçuş aynı zamanda Türkiye’ye veya kardeş Azerbaycan’a yönelik herhangi bir tehdit anında gerekirse yüklü olarak uçabileceğinin de göstergesiydi.

Diriliş Postası

Yorumlar1

  • Kaan 3 ay önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat