Gazze’de cılız ateşkes ümidi

  • GİRİŞ06.07.2024 09:42
  • GÜNCELLEME06.07.2024 09:42

Son günlerde Türkiye gündeminin ilk sıralarını Millî Takım’ımızın Euro 2024’te yer aldığı gruptan ikinci olarak çıktıktan sonra Avusturya’yı yenerek çeyrek finale kalması ve Suriyeli mültecileri hedef alan ırkçı saldırılar meşgul ediyor.

Ancak İsrail’in gerçekleştirdiği katliamlar ikinci planda kalsa da Gazze Şeridi’nde savaş devam ediyor.

Öte yandan savaşın sona ermesi için harcanan çabalarda ilerleme sayılabilecek ve ateşkese dair ümit olabilecek birtakım yeni gelişmeler var.

Medyaya yansıyan bilgilere göre, Hamas ateşkes önerisine cevabını iletti ve aşamalı olarak uygulanacak ateşkes planının ilk aşamasında işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi gerektiği görüşünden geri adım attı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın kamuoyuna açıkladığı ve daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından da kabul edilen üç aşamalı ateşkes planının ilk aşamasında İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi öngörülüyordu.

İlk aşamada ayrıca İsrailli yaşlı ve kadın esirlerin serbest bırakılacağı, Gazze Şeridi’ne insani yardım girişinin artırılacağı belirtiliyordu.

İsrail tarafı Hamas’ın gösterdiği esneklikten memnun görünüyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant önceki gün İsrailli esir aileleriyle buluşmasında yaptığı açıklamada, “Hamas’la ateşkes anlaşması imzalamaya her zamankinden daha yakın olduklarını” söyledi.

Bu arada da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkes müzakerelerine heyet gönderme kararı aldığı bildirildi.

Tüm bu gelişmeler ve açıklamalarla birlikte Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşması imzalanabileceğine dair bir ümit belirmesine rağmen savaşın sona ereceğini söylemek için henüz çok erken.

Tablonun netleşmesi için Mısır ve Katar aracılığıyla yürütülen ve birkaç hafta daha süreceği tahmin edilen dolaylı müzakerelerin sonucunu beklemek gerek.

Ayrıca Netanyahu “İsrail ordusu hedeflerine ulaşıncaya kadar savaş sona ermeyecek” demeye devam ederken Hamas -ilk aşamada olmasa bile- işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi şartından taviz vermiş değil.

Savaştan sonra Gazze Şeridi’ni kimin yöneteceği meselesi de hâlâ tartışılıyor.

Bu konunun “Filistinlilerin iç meselesi” olduğunu vurgulayan Hamas, “kendisini kimin yöneteceğine Filistin halkının karar vereceğini” söylüyor ve dışarıdan müdahaleye şiddetle karşı çıkıyor.

Uluslararası toplum tarafından Filistin halkının temsilcisi kabul edilen Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetim, savaştan sonra Gazze Şeridi’ni yönetmeye hazır olduğunu açıklarken Gazze Şeridi’nin Ramallah’taki mevcut yönetime bırakılmasını reddeden Hamas, yönetimin Filistinli grupların uzlaşısıyla belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Bu arada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Madrid’de düzenlenen yıllık toplantısında konuşan Faysal bin Ferhan, Abbas başkanlığındaki Filistin yönetiminin Gazze Şeridi’nde işleri idare edebileceğini ancak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilecek uluslararası bir barış gücüne ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Sonuç olarak kısaca ifade etmek gerekirse, İsrail ve müttefikleri Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimini ve direnişi sona erdirme hedefinden vazgeçmiş değiller.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat