Sandıktan direnişe destek çıktı
- GİRİŞ14.09.2024 09:32
- GÜNCELLEME14.09.2024 09:32
Ürdün’de parlamentonun alt kanadı olan ve 138 sandalyeden oluşan Temsilciler Meclisi üyelerini belirlemek için salı günü yapılan seçimlerde İslami Çalışma Cephesi Partisi (İÇCP) 31 sandalye kazandı.
Müslüman Kardeşler cemaatinin siyasi kolu kabul edilen parti, dördü kadın kotasından olmak üzere sekiz kadın adayını parlamentoya sokmayı başardı.
Partinin, Kuzey Bedevileri ve Güney Bedevileri gibi aşiret geleneğinin baskın olduğu bölgelerde dahi çok sayıda oy alması, Çerkezler ve Çeçenler için ayrılan iki sandalye ile başkent Amman’da Hristiyanlara ayrılan tek sandalyeyi kazanması dikkati çekti.
Bir önceki Temsilciler Meclisi’nde 10 sandalyeye sahip olan parti, ülke genelinde yarım milyon civarında oy alarak parlamentodaki sandalye sayısını üçe katladı.
Merkezî temsil iddiasıyla yeni kurulan partilerin de yarıştığı ve kampanyaları boyunca büyük paralar harcamalarına rağmen varlık gösteremedikleri seçimlerde İÇCP’nin sandıktan birinci sırada çıkması İsrail’de ve İhvan düşmanı bölge ülkelerinde endişeye yol açtı.
Arap Baharı devrimlerini darbelerle bastırarak Müslüman Kardeşler cemaatini ezdiklerini ve cemaatin siyasi olarak artık bir daha belini doğrultamayacağını zannedenlerin yaşadıkları şok ve hayal kırıklığı gayet normal.
İÇCP’nin başarısı cemaatin diğer Arap ülkelerindeki partilerine de moral verdi.
Partinin zaferinde hiç şüphesiz Gazze Şeridi’nde yaşanan soykırımın büyük payı var.
Nüfusunun yarısı Filistinlilerden oluşan Ürdün’de, halk ülkedeki ekonomik sorunlardan ve İsrail’le imzalanan anlaşmalardan oldukça rahatsızdı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği katliamlar ve Amman’ın yeterince tepki vermemesi rahatsızlığı daha da büyüttü.
Halkın öfkesi sandığa yansıdı ve oylar Filistin direnişine en yakın duran partiye gitti.
Ürdünlü seçmen sandık aracılığıyla bir kez daha Filistin halkının, haklı davasının ve işgale karşı mücadelesinin yanında olduğu mesajını verdi.
Amman’ın bu mesajı ne kadar dikkate alacağını bekleyip göreceğiz.
Ürdün’ün iç ve dış politikası kral tarafından belirleniyor.
Genel kanaat seçim sonuçlarının çok fazla değişikliğe yol açmayacağı yönünde.
Sandıktan birinci parti olarak çıksa ve oylarını ciddi oranda artırsa da Temsilciler Meclisi’nde toplam sandalye sayısının sadece yüzde 23’ü İÇCP’de.
Bununla birlikte seçim sonuçlarının parlamento komitelerinde, hükûmetin politikalarını kontrol ve yasama faaliyetlerinde İÇCP’ye önemli bir alan açtığı kesin.
Seçim zaferinden sonra parti ilk sınavını Temsilciler Meclisi Başkanı seçiminde verecek.
En güçlü aday yaklaşık 30 bin oyla ülke çapında en çok oyu alan kıdemli milletvekili Salih el-Armuti.
İlgili kurumlarında yapılacak istişareler ve değerlendirmeler sonunda İÇCP, kendi adayını seçtirmeye çalışmak yerine parti dışından bir başka adayı da destekleyebilir.
Kritik bir dönemde elde ettiği başarının ardından İÇCP için asıl mücadelenin yeni başladığı söylenebilir.
Ürdün’ün siyasi sistemi birçok yönden Fas’ınkine benzer.
Müslüman Kardeşler cemaatinin Fas’taki siyasi kolu Adalet ve Kalkınma Partisi seçim kazanmakla kalmamış, uzun süre hükûmete de ortak olmuştu.
“İktidar olmasına rağmen muktedir olamayan” partinin sandalye sayısı Eylül 2021’de yapılan seçimlerde 125’ten 13’e düştü.
İsmail Yaşa / Diriliş Postası
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol