Maraş vakıf toprağıdır

  • GİRİŞ08.10.2020 11:18
  • GÜNCELLEME08.10.2020 12:05

Kıbrıs’ta Türklerin hak ve menfaatlerinin korunması noktasında 1974 barış harekatından sonra en önemli adım atılıyor. 

 

 

1974 yılından beri BMGK kararıyla kapalı tutulan, Annan planında Rumlara devredilmesi bile gündeme getirilen Maraş nihayet Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin inisiyatifi ile açılıyor. Bu karar Ayasofya’nın ibadete açılmasında olduğu gibi Rum sevicisi emperyalist güçlere meydan okumak anlamına geliyor. 

Yıllardır gözlerden kaçırılan husus Kıbrıs İngilizlere kiralandığında, arazilerinin yüzde 33’ü Sultan’ın, yüzde 33’ü Müslüman ahalinin, yüzde 33’ü ise Rum ahalinin malı idi. Tıpkı Güzelyurt’un olduğu gibi Maraş’ın topraklarının tamamı Müslüman vakıflarına ait arazilerdi. Yıllar yılı Sultan’ın ve Müslüman vakıfların arazileri İngiliz sömürge yönetimi ve Rum cuntacılar tarafından resmen yağmalandı. 

 

 

Kıbrıs eski Vakıflar Genel Müdürü Taner Derviş’in yaptığı araştırmalara göre, Maraş’ın tamamı 4632 dönüm. Bir dönüm 1338 metrakere. Yani toplam 6 milyon 197 bin 616 metrekare. Osmanlı dönemine ait 3 vakıf Abdullah Paşa, Lala Mustafa Paşa  ve Bilal Ağa vakıfları Maraş arazilerinin tamamının sahibi. Maraş’ta Vakıflara ait 3515 tapu kaydı, 1974 Barış harekatına kadar Sömürge idaresi ve Rumların hileli yollarla el koyması ile 224 adede düşürülüyor. Meşhur Arestis’in dedesi 1913 yılında Abdullah Paşa vakfına ait arizeyi hileli yollarla nasıl ele geçirdiği ortada. Buna rağmen AİHM’de dava kazanıyor. İşin aslı vakıf arazileri 1960 sonrasında cunta tarafından hileli yollarla gasp edildi. 

1974 tapu kayıtlarına göre Maraş’ta 6.224 özel ve tüzel şahıs tarafından 4 bin 636 dönüm arazi işgal edilmiş durumda. Vakıf mallarını işgal edenlerin başını tabiki Rumlar çekiyor. 5 bin 877 Rum, 3 bin 362 dönüm arazide işgalci konumunda. 787 dönüm arazi genel kullanım alanı olarak işgal edilmiş. Merkezi hükümet 74 parselde 166 dönüm arazinin işgalcisi. 165 Kıbrıslı Rum Şirket 125 dönüm arazinin işgalcisi. İngiliz Savunma Bakanlığı 8 parselde 91 dönüm arazinin işgalcisi, Rum okul komisyonu 11 parselde 40 dönüm arazinin işgalcisi, Kıbrıs Rum Kilisesi, 37 parselde 33 dönüm arazinin işgalcisi, Maraş Belediyesi 7 parsalde 22 dönüm arazinin işgalcisi, Kamu Kuruluşları 7 parselde 4 dönüm arazinin işgalcisi, Yabancı uyruklu şahıslar 33 parselde 2 dönüm parselin işgalcisi. Kıbrıslı Türklerin bunda payı ne dersiniz. 1974 yılında 5 Türk, tapu kayıtlarında bir dönümü bile bulmayan arazinin işgalcisi görünüyor. 

Bugün açılması planlanan sahil şeridinde ise hiçbir özel mülk bulunmamaktadır. Uluslararası hukukta vakıf mallarının el değiştiremeyeceği hükmü açıkken, BM’nin 1974  kararının Rumların gasp ettiği toprakları terketmemeleri için taraf tutularak alındığı açık. 

Şaibeli kararın sahibi ve işgal edilmiş Azerbaycan’ın toprakları için Ermenilere, Filistin toprakları için İsrail’e herhangi bir yaptırım uygulamayı aklından bile geçiremeyen BM Güvenlik Konseyi, 9 Ekim Cuma günü yine Rumların isteği üzerine toplanıyor. Rumlar gasplarını büyük güçlerin himayesinde sürdürmek istiyor. BM’nin vereceği kararın ne olacağını üye yapısına baktığımızda tahmin ediyoruz. Müslüman ve Türk düşmanlığı için kendi ilkelerini bile çiğneyen BM’nin kararları bizi ancak İsrail’i bağladığı kadar bağlar.  

Maraş’ın açılmasının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir hükümet krizine dönüştürülmesi beklenen bir gelişme. Hükümeti bozan HP Genel Başkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, konuyu seçime yönelik faaliyet olarak değerlendiriyor. Özersay, Yüksek Seçim Kurulu’nun tören yapılması yasağının çiğnendiğini iddia ederek bu tarihi güne gölge düşürmek istiyor. 

Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mevcut Cumhurbaşkanı AB yanlısı Mustafa Akıncı son kozlarını oynuyor. Tahmin edildiği gibi Maraş’ın açılması Kıbrıs halkı üzerinde, Azerbaycanlıların Karabağ’ı kurtarmaları kadar önemli tesir yaratacaktır. Seçimin galibi şimdiden belli. Seçim sonrasında, Kıbrıs hükümetinin çalışarak Sultan’a ve Vakıflara ait bütün Kıbrıs’ın yüzde 66 olan arazilerini Rum işgalden kurtarmanın hukuki mücadelesi başlatılmalı. Hak yerini bulmalıdır. Maraş, Akdeniz mücadelemizin önemli bir kilometre taşı olacaktır. Vesselam…. 

İsmail Zelvi / Milat Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat