Hayvanseverler insan sevmez mi?

  • GİRİŞ19.07.2024 08:06
  • GÜNCELLEME19.07.2024 08:06

Tartışmalar öyle bir boyuta geldi ki; ya hayvansever olacaksın ya da insansever.

Eğer insanseversen; insan için gerekirse tüm köpekleri katledebilmelisin.

Eğer hayvanseversen; sokak hayvanlarının oluşturduğu tüm tehdit ve tehlikeleri görmezden geleceksin.

Yok, böyle bir dünya.

Dinimiz, kültürümüz, vicdanımız gereği hem insansever, hem hayvansever olmak zorundayız. Bir yandan insanı (çocuklarımızı) olası tehdit ve tehlikelerden korurken, öte yandan Allah’ın insanlara emaneti olan hayvanları yaşatmak için de el ele vermeliyiz. 

SOKAKTA YAŞAYAN HAYVAN  SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Keşke bu sorunun buraya iki cümle ile yazılıp halledilebilecek bir çözümü olsaydı.

Çözümü bulacak olan; Allah’ın “güzel ahlak üzerine yarattım” dediği, aklın yanı sıra fikir etme özelliği de verdiği insandır. Yani bizleriz çözüm üretecek olanlar. Ama bu çözüm yollarını siyasete malzeme yapmaya başladığımız an samimiyetten uzaklaşır, yine en büyük kötülüğü sokak hayvanlarına yaparız. 

CHP’liler; “Bu bir Ak Parti yasası, Ak Parti sokak hayvanlarını katledecek” iddiasıyla, hayvanseverleri iktidara karşı provoke ediyor. İşin aslına baktığınızda on yıllar boyunca CHP’li başkanlar tarafından yönetilen şehirlerde, yasanın emrettiği şekilde barınak yapmak bir yana veterinerlik hizmeti bile verilmiyor. Bu sadece CHP’li belediyeler için bir eleştiri değil, AK Parti ya da diğer partilerin başkanlarınca yönetilen il ve ilçelerde de durum aynı. On yıllar boyunca hiçbir belediye (Çaba gösteren bazı örnek belediyeler var. Onlara da teşekkür etmek gerekir. Ama çok az) yasanın emrettiği “kısırlaştırma” kararına uymadığı için, sokaklardaki hayvan popülasyonu çığ gibi büyüdü ve bugünkü içinden çıkılamaz hale geldi.

“TEHLİKE ARZ EDEN HAYVANLAR”  İFADESİ TEPKİ ÇEKİYOR

TBMM’DE neredeyse son şekli verilen sokak hayvanları ile ilgili yasada, muğlak bir şekilde yer alan, “…Tehlike arz eden hayvanlara ötenazi uygulanması” ifadesi tepkilere yol açıyor. Yasadaki bu boşluğun istismar edilerek, özellikle köpeklerin sistematik bir şekilde öldürüleceği iddiaları çok fazla. Eğer bir köpek sokakta tehlike oluşturuyorsa, barınağa alınarak bu tehlike ortadan kaldırılır. Burada, ötenazi uygulanacak hayvanlar için belirtilen, “tehlike”nin ne olduğunun tanımlanması gerekiyor. Aksi halde yasanın verdiği barınak yapma, kısırlaştırma görevlerini yetine getirmeyen belediyeler, kendilerince bir “tehlike” tanımlaması yaparak, doğrudan ötenazi uygulamaya mı başlayacak? İnsanların cevap aradığı sorulardan biri de bu.

CUMHURBAŞKANI YASAYI YUMUŞATTI

Tartışmalar ilk başladığında, bazı gruplar, güya Avrupa’dan örnekler vererek sokakta yaşayan bütün hayvanların uyutulması (öldürülmesi) kampanyaları başlattılar. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunlara karşı tavrını koydu ve buna gerek kalmadan, sokak hayvanlarını yaşatarak bu çözümü sağlamak istediklerini açıkladı. Tek amaçları Ak Parti’yi ve Erdoğan’ı yıpratmak olan kimi “hayvansever görünümlü” odaklar olduğu belli. Ancak, böyle bir derdi olmayan, vicdan ve merhamet dolu pek çok hayvansever ve dernekler de var. Bunlarla görüşülerek, kamuoyunu tatmin edici çözümler üretilebilir. Ak Parti’ye oy vermiş milyonlarca hayvansever olduğuna adım gibi eminim. Bütün hayvanseverleri CHP’li ya da muhalefetten gibi görmek çok yanlış.

SOKAK HAYVANLARI HERKESİN SORUNU

Bugün gelinen noktada sokak hayvanları, hayvan sevsin ya da sevmesin, hayvanlardan korksun ya da korkmasın, herkesin ortak sorunudur. Geçmişte de yazmıştım. Bu hayvanların en iyi şartlarda barınaklara alınıp bakılması için bir fon oluşturulabilir. Elektrik ve su faturalarına ek bu iş için 5’er lira toplansa ve bu para kontrollü bir şekilde bu amaç için aktarılıp harcansa sorun çözülür. Zaten belediyeler ve merkezi hükümet de bu iş için bir bütçe ayıracak. 

Anadolu insanı, naifliğini ve merhametini anlatırken; “Ben bugüne kadar bir karıncayı bile incitmedim” der. Gelin biz de Allah’ın dilsiz kullarını incitmeden, öldürmeden bu işe bir çözüm bulalım. Kimse bu konuyu siyaset malzemesi yapmasın. Yasa çıkabilir ama istenirse değişiklik yine yapılabilir. Bu konuda çözüm önerisi olan aklı başında çok insan var. Önerileri dinleyelim, bir ortak akıl oluşturalım. Toplumu germeden bölmeden bu iş çözülebilir.

Yeni Akit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat