İsrail Gazze'de yaptıklarının aynısını Lübnan'da yapmak istiyor

  • GİRİŞ26.09.2024 07:39
  • GÜNCELLEME26.09.2024 07:39

Yazının başında İsrail basınından, Jeruselam Post Gazetesi’nin önceki gün yayınlanan başmakalesinden bir alıntı ile başlayalım:

“Hizbullah’ın, masumların arkasına saklanarak ‘kaçınılmaz olan’ yaşandığında sempati kazanmak gibi bir stratejisi var. Ama İsrail bu taktiğe izin vermemeli ve bu taktik bizi caydırmamalı. Sağlam durmalı ve yapacağımız eylemin haklı ve gerekli olduğunu bilmeliyiz.”

“Kaçınılmaz olan” dedikleri, tıpkı Gazze’de ve Batı Şeria’da olduğu gibi sivillerin, kadınların çocukların acımasızca öldürülmesi.

Yazının bu bölümünü, İngilizceden Türkçeye bire bir çevirince böyle bir metin ortaya çıkıyor.

Biraz daha Türkçeye çevirince, Gazze’de, Batı Şeria’da soykırım uygulama anlamında ‘Rüştünü ispat etmiş’ bir orduya, “Rahat olun, Lübnan’da da sivilleri katletmekten imtina etmeyin” diyen bir çağrı metni bu aslına bakarsanız.

“YARALI BİR SERÇEYİ MAALESEF KURTARAMADIK”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın bana göre en çarpıcı bölümü, Gazzeli küçük bir kızın hazin hikayesini anlattığı bölümdü.

Karşısında oturan kalabalık ama çoğunlukla soğuk bakışlara sahip dinleyicilere hitaben şöyle seslendi Erdoğan:

“HİND RECEP, sadece 6 yaşındaydı. Yakınlarıyla güvenli bir yer ararken araçları İsrail güçleri tarafından vuruldu. Dayısı, yengesi, kuzenleri herkes ölmüş, sadece o hayatta kalmıştı. Tam 12 gün boyunca çaresizce kurtarılmayı bekledi. “BENİ ALMAYA GELECEK MİSİNİZ, KORKUYORUM” diyerek bir yardım elinin 12 gün boyunca kendisine uzanmasını bekledi.”

Sonra, devam etti Erdoğan, “Yaralı bir serçeyi maalesef kurtaramadık” diye biten şu sözleri sarf etti:

Dünyamızın geldiği seviyeye, elimizin altındaki teknolojiye rağmen; çatısı altında binlerce personel çalıştıran devasa bütçeli kuruluşlarımıza rağmen, 8 milyarlık insanlık ailesi olarak, henüz 6 yaşındaki bir kız çocuğunu, gözlerimizin önünde çırpınan yaralı bir serçeyi maalesef kurtaramadık.”

“Bir kişinin ölümü, trajedi ama bir milyon kişinin ölümü istatistiktir” şeklinde bir söz var ya hani.

Rakamlar, haber metinlerinde verilen bilgiler, başka bir bakımdan da her bir trajedinin üzerini örtüyor.

Oysa, Gazzeli bu küçük kızın hikayesi, on binlerce ayrı birer dramın, büyük acıların bir tanesini temsil ediyor.

İSRAİL SAVAŞI LÜBNAN’A YAYDI, ŞİMDİ DE KARA HAREKATINA HAZIRLANIYOR

Bir süre önce bir sohbet sırasında üst düzey bir Türk yetkili, İsrail’in Gazze’deki katliamlarından bahsederken, “Batının 300 yıldır biriktirdiği teknolojiyi İsrail’i desteklemek için” kullandığından söz etmişti.

İsrail’in çağrı cihazlarını hedef alan ve binlerce Hizbullah mensubunun ölmesine ya da yaralanmasına yol açan saldırıları bana bu cümleyi hatırlattı.

Elinde 150 bin kadar füze yahut roket bulunduğu söylenen, 50 bine yakın savaşçısı olduğu dile getirilen Hizbullah’ın şimdiye kadar İsrail’in saldırılarına karşı caydırıcı bir etki üretemediği bir gerçek.

Belki de İsrail, çok eskilere dayanan bir ‘Düşmanının gücünü abartma’ stratejisiyle hareket etti, ediyor.

Çağrı cihazlarına ve komuta kademesine yapılan saldırılar şüphesiz, Hizbullah’ın misilleme kapasitesini de sınırladı.

Dün, fırlatılan roketler nedeniyle iki kişinin yaralandığı bilgisi dışında, Hizbullah’ın İsrail’in canını acıtacağını düşündüren herhangi bir misillemesi söz konusu olmadı.

Bu durum İsrail’i hem daha fazla cesaretlendiriyor, hem de daha fazla pervasız hale getiriyor.

İsrail ordusunun kuzeydeki birliklerinin komutanı Tümgeneral Ori Gordion diyor ki:

“İsrail ordusu, Lübnan’a yönelik muhtemel bir kara harekatına hazır olmalı. Yeni bir aşamaya geçtik. Operasyonumuz, Hizbullah’ın kabiliyetlerine, komutanlarına ve üyelerine ciddi bir darbeyle başladı.”

7 Ekim’den sonra Hamas’ın İsrail’e karşı kuzeyden de bir başka cephe açması için Hizbullah’a dönük beklenti içinde olduğu biliniyor.

O dönem bu, İsrail’in de korkusuydu.

Zira, iki cephede birden savaşmak kendileri için şüphesiz çok daha zor olacaktı.

Yorumlar11

  • Okur 1 gün önce Şikayet Et
    Itrail kazanacak şiya hizbullahı tasfiye ediyor olan sunni müslümanlara oluyor. Itrail teknoloji kullanıyor silah kullanıyor akıl kullanıyor. Geriye dönüp bakıyorum bizim hangi paşanın üstünde kamuflaj ayağında bot elinde telsiz tüfek gördük. elinde ajanda 1 nolu harici üniforma ayakta rugan iskarpin. Spor yok eğitim yok liderlik yok.araziye ayak basan yok. çadırda kalan yok hedefi yok.
    Cevapla
  • İşi 1 gün önce Şikayet Et
    Ulan İsrail çocukları , bunun bedeni ağar olacak inshaAllah
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Gültepeli BJK 1 gün önce Şikayet Et
    Ulaan israaitt Hizbullah bizdede var diyelim hadii pacan yiyorsa Türkiye'ye de saldırsana bizlerde Türkiye'de Gazze'ye Filistin'e destek oluyoruz katil abd,ve israittt REİS ülkemizden bu Katil işgalci israittt,lilerin vatandaşlarını kovalımm ülkemizde istemiyoruz bunları israitt lilerii kovalımm gerekirse Halk oylaması Referandum yapılsın REİSS yeterki kovulsun bu israittt lilerr REİS
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Benan 1 gün önce Şikayet Et
    Zaten saldıracak merak etme
  • Bekle Gör 1 gün önce Şikayet Et
    Dünya Yahudi'nin gazabını gördü, şimdi de adaletli olan Allah'ın gazabını göreceği zaman yaklaştı!
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • kenan 1 gün önce Şikayet Et
    benim anlamadım yanımızda Siyonistlerin ve taşeronlarının yakmış olduğu savaş ateşi şimdilik din kardeşlerimizi ve sonrasında bizi yakacağını gördüğüm halde neden içimizdeki Siyonistlerin taşeronluğunu ve tetikçiliğini yapanların üstlerini kapatmak için neyi bekliyoruz illaki bu ateşin bizi yakması mı lazım bu ateş zaten içimizi yakıyor dışımızı yakmış çok mu
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat