Manda ve himaye mantığı: Savunma Sanayii’nin karşılaşabileceği en büyük tehlike

  • GİRİŞ22.10.2024 08:29
  • GÜNCELLEME22.10.2024 10:09

Bu ay başında Mersin’den gelen bir ses ve görüntü, çoğumuzun önünden “Hadi canım, bir sen eksiktin” kızgınlığıyla geçti gitti.

Türkiye gibi bazen 24 saatte bir, bazen 24 saatte birkaç kere gündemin değiştiği bir ülkede, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer kaç saat gündemde kalmayı hak edebilirdi ki!

Halbuki, Vahap Seçer’in sözleri, ülkemizdeki çok temel ve tehlikeli bir zihniyetin dışavurumu olması bakımından daha fazla gündemde kalmayı hak ediyordu.

Neydi o ‘ses ve görüntü’ olarak karşımıza çıkan şey?

Mersin’in DEM Parti destekli CHP’li belediye başkanı şöyle diyordu:

“Vizyona bakın, ikinci yüzyıl vizyonuna; Tank, top, SİHA, İHA, vur, öldür, kahramanlık türküleri. Cumhuriyet bunun için kurulmadı.”

Eh, ülkenin güvenliğinden sorumlu ordu da olmasaydı o zaman.

Güneyimizde her gün zayıflıklarından yararlanılarak yüzlerce kişinin sistemli ve istemli bir şekilde katledildiği bir ortamda bu lafları sarf etmek, saflık olarak kabul edilemez.

Esasen bu işin arkasında başka bir mantalite var.

Şimdi de Pazar günü Kanal 7’de yaptığımız Başkent Kulisi programında ağırladığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın anlattığı, 10 sene öncesinden bir anekdot paylaşalım:

“BANA ATIŞ İZNİ YOK”

Bakan Kacır’ın aktardığı anekdot günümüzde en fazla ülkeye ihraç edilen ve en etkili SİHA teknolojisine sahip olduğu tescillenmiş olan Bayraktar TB2'den ilk yerli mühimmatın atışına dair.

Mühimmatın üzerinde "Bana atış izni yok" yazmaktadır.

Bu yazınının arka planında ise, dinleyeni acı acı gülümseten bir hikaye vardır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’ın aktarımı üzerinden iletelim:

“TB-2'nin ilk atışı 2014 yılı Aralık ayının 17'sidir. Üzerindeki Roketsan tarafından geliştirilen akıllı mühimmat MAM-L'nin üzerinde "Bana atış izni yok " yazar. Nedeni şu; TB2 geliştirilmiş envantere girmiş. Roketsan ve Baykar arasındaki iş birliği sayesinde MAM-L'ler de geliştirilmiş ve MAM-L'ler test edilmek isteniyor. Ne hikmettir ki bu atışlara ciddi bir süre izin verilmiyor. Nihayetinde mesele sayın Cumhurbaşkanımıza gidiyor.”

Erdoğan, 2014 yılının 10 Ağustos’unda yapılan seçimle Cumhurbaşkanlığı görevinde ilk aylarını geçirmektedir.

Mesele,  Erdoğan’ın bizzat talimat vermesiyle çözüm yoluna girer.

TB-2 havalanır ve atış işlemi başarıyla gerçekleşir.

Yerli mühimmatın üzerindeki “Bana atış izni yok” yazısı bir zihniyetin afişe edilmesi anlamında gayet zekice düşünülmüş bir fikirdi muhakkak.

Ama arka planında o türden engellemelerin getirdiği haksızlıklara karşı bir tepki, bir öfke de vardı muhakkak.

MANDA VE HİMAYE ZİHNİYETİ SAVUNMADA YERLİLİK HAMLESİNE ‘DOKUNMAK’ İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Bu zihniyeti, “Manda ve Himaye” zihniyeti olarak nitelendirmek pekala mümkün.

“Savunma Sanayii  ve diğer stratejik alanlarda bizim kendi kendimize bir şeyler geliştirmemize gerek yok. İrademizi teslim ettiğimiz emperyal güçler bize gerekli olan himayeyi her durumda sağlarlar şeklinde” gönüllü köleliği kabullenmiş bir anlayış var bu zihniyetin arka planında.

Köle olma karşılığında o himayenin sağlanacağının bir garantisi de yok halbuki.

Tecrübeyle sabit.

Hatırlarsanız Selçuk Bayraktar bir televizyon yayınında savunma sanayii alanında kaydedilen ilerlemelerin nasıl durdurulabileceğine dair konuşurken, evinin yolunu bulabilecek kadar asgari zekaya sahip bir kimsenin anlayabileceği şekilde müthiş bir hareket yapmıştı.

Eline bir takoz alan Bayraktar, o takozu Akıncı’nın önüne koyduktan sonra “Engellenmek istenirse İşte böyle bir takoz koyarsınız tekerin önüne olur biter” kabilinden bir yorum yapmıştı.

Pazar günkü yayında Bakan Kacır’a aynı türden engellemelerin günümüzde de devam edip etmediğini sordum.

2014’ün şartlarından söz eden cümleler kurarak cevap verdi.

Eskisi kadar kolay ‘takoz’ olamamalarının sebebinin Baykar’ın da, bu alanda faaliyet yürüten diğer firmaların da başarıların ispat etmiş olmalarıyla alakalı olduğunu zannetmiyorum

En son Vahap Seçen’de vücut bulan o manda ve himayeci ruh, fırsat kollamaktadır.

Mevcut şartlarda var olan savunma sanayiinin arkasındaki güçlü siyasi iradenin kaybolması halinde, hiç tereddüt etmeden bu alana ‘dokunacaklardır.’

İç cephe meselesinin kapsamı içinde böyle bir bağlamın olduğunu da unutmamak gerek.

Mehmet Acet / Haber7

Yorumlar59

  • Bir vatandaş 13 dakika önce Şikayet Et
    Eee bu millet üç yıl sonra seçimle postu devlet millet düşmanlarına teslim edince ne yapacaksınız? Kanla sulanan topraklar dalavereyle elimizden uçup gidecek. Millet azmış benden demesi.
    Cevapla
  • Uyan Milletim 46 dakika önce Şikayet Et
    Yüksek hassasiyetli bir şekilde toplumda uyanış ve diriliş harekâtı başlatılmalı daha fazla yozlaşmadan bu millet gerekli olanı yapmak icap eder. En büyük düşman internet ve internet zerzevatları. İnternetin kullanıldığı bütün uygulamaların bir an önce yerlilestirilmesi ve gerekli denetim mekanizmalarının olusturulması hukuki cerçevede kullanım kuralları düzenlenmesi gerekiyor.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Tim 1 saat önce Şikayet Et
    İhanet edeni kim vurduya getirmek lazım işte o zaman belki tirsarlar...malum adalet çalışmıyor ve bu hainler hala bürokraside etkinler nasıl zamanında adamlar ASELSAN daki yigitlerimizi kalleşçe davrandılar bizde onların ciğerlerini sokmeliyiz ...ya herro ya merro ...
    Cevapla Toplam 15 beğeni
  • Çakır. 1 saat önce Şikayet Et
    Chp ve saz arkadaşları gelecek tüm yatırımlar ve kazanımlar yıkılacak.sonra mavi gözlü sari saçlı kahraman beklenecek yerse chp seçmeni...
    Cevapla
  • Yüksel ERZİNCAN 1 saat önce Şikayet Et
    Ülkemiz için en büyük tehlike CHP zihniyetidir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat