Suriyeli muhaliflerin bir sonraki hedefi ne? Geçiçi Başbakan Haber7’ye anlattı
- GİRİŞ03.12.2024 08:44
- GÜNCELLEME04.12.2024 09:12
Suriye’de Esat karşıtı grupların başlattığı harekat, birkaç gün içinde yıldırım hızıyla ilerledi ve Halep başta olmak üzere birçok yerde kontrol, muhaliflerin eline geçti.
Sadece rejime bağlı bölgeler değil tabi.
Suriye Milli Ordusu, uzun süredir PKK/YPG tarafından tutulan Tel Rıfat ve civar bölgelerde etkili operasyonlar yaptı, yapmaya devam ediyor.
Bu son gelişmeler üzerine Dünya’nın gözü, bir kere daha Suriye muhalefetinin üzerine çevrildi.
Olup bitenleri daha iyi anlayabilmek için Haber 7 adına, muhalifleri temsil eden Suriye Geçici Hükümetinin Başbakanı Abdurrahman Mustafa’yı arayıp kendisiyle bir röportaj yaptım.
Yazının kalan bölümü, kendisi de Halep bölgesinden bir Türkmen olan Mustafa’ya yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplardan oluşuyor.
(Suriye’deki gelişmelerin hızlı seyretmesi nedeniyle röportajın dün öğleye doğru yapıldığını da bir bilgi olarak aktarmak isterim)
İşte, Suriye Geçici Hükümet Başbakanı Abdurrahman Mustafa’ya yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplar:
SORU 1
Rejim güçleri neden direnemedi ve muhalefet neden kısa sürede hızlı ilerleme kaydetti?
CEVAP 1
Temel neden, Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) önceki savaşlarda edindiği tecrübelerle donanmış, yüksek eğitimli bir güç olmasıdır. SMO, sivilleri koruma ve gasp edilen hakları geri alma amacı taşıyan bir savaş doktrinine sahiptir. Ayrıca, özellikle Türkiye gibi dost ülkelerden aldığı lojistik ve eğitim desteği bu başarıda önemli rol oynamıştır.
Buna karşılık, rejim güçleri düzenli bir askeri doktrine sahip olmayan, büyük ölçüde Hizbullah ve İran destekli mezhepçi milislere dayanmaktadır. Bu yapılar, SMO’nun düzenli ve organize operasyonları karşısında dayanıklılık gösterememektedir.
SORU 2
-Suriye muhalefetinin son günlerde gerçekleştirdiği operasyonun niteliği nedir? Hedefi nedir? Sahadaki son gelişmeler nelerdir?
CEVAP 2
Yıllardır Suriye rejimi, ona bağlı milisler ve terör örgütü YPG/SDG’nin köyler, kasabalar ve kamplara yönelik zorunlu tehcir politikaları ve çeşitli silahlarla gerçekleştirdiği katliamlar sonucunda, bu askeri harekat, rejim güçlerini ve YPG/SDG’yi daha fazla suç işlemekten caydırmak için bir zorunluluk haline gelmiştir. Harekatın temel amacı, mülteciler ve zorla yerinden edilen kişilerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesini kolaylaştıracak bir güvenli bölge oluşturmak ve insanlarımızın güven içinde evlerine dönüşünü sağlamaktır.
Daha geniş anlamda bu harekat, Suriye halkının özgürlüğü, onur ve kurtuluş beklentilerini gerçekleştirme yönünde atılan önemli bir adımı temsil etmektedir.
SORU 3
PKK’nın rejimin boşalttığı alanları doldurma çabası ne anlama geliyor? PKK ile rejim arasında bir iş birliği var mı?
CEVAP:
PKK/YPG/SDG ile rejim arasında sürekli bir koordinasyon bulunmaktadır. Bu durum Afrin, Tel Abyad ve Resulayn’ın özgürleştirilmesi sırasında açıkça görülmüştür. Rejim, genellikle çekildiği bölgeleri bu unsurlara bırakmaktadır. Ancak, Suriye Milli Ordusu bu hamlelere etkili bir şekilde karşılık vermiş ve bu girişimleri engelleyebilmiştir.
SORU 4
Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) hakkında ne düşünüyorsunuz? HTŞ’nin Suriye muhalefeti ve Milli Ordu ile ilişkisi nedir?
CEVAP 4
Suriye Milli Ordusu, devrime Suriye’nin farklı bölgelerinden katılan geniş bir kesimi temsil etmektedir. Tüm muhalif gruplar, baskıcı rejim ve milislerinden ülkenin kurtarılması, Suriye topraklarının birliğinin korunması ve bölünme girişimlerinin reddedilmesi gibi ortak bir hedefte birleşmektedir. Operasyonel koordinasyon, ortak savaşın doğasına ve üzerinde anlaşılan hedeflere göre şekillenmektedir.
SORU 5
Batı, özellikle ABD ve İsrail, bu operasyonlardan fayda sağlayabilir mi?
CEVAP 5
Suriye muhalefetinin temel amacı, baskıcı rejimden ve terör örgütlerinden ülkenin özgürleştirilmesi ve siyasi geçişin sağlanmasıdır. Bu operasyonlar herhangi bir dış ajandaya hizmet etmemektedir. Amaç, tamamen Suriye halkının özgürlük ve onur taleplerini gerçekleştirmektir.
SORU 6
Türkiye’nin bu süreçteki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, yıllardır hem insani hem de siyasi düzeyde Suriye halkını ve muhalefetini destekleyen merkezi bir rol oynamıştır. Bu askeri harekat bağlamında Türkiye, muhalefete önemli bir siyasi ve medya desteği sağlamış, rejim ve milislerine karşı harekete geçilmesinde gerekli koruma ve desteği sunmuştur.
SORU -7
Tel Rıfat’ın ele geçirilmesinden sonra yeni hedefler var mı? Menbic gelecekteki planlar arasında mı?
CEVAP-7
En büyük hedef, Suriye’nin tamamını YPG/SDG terör örgütü ve rejim güçlerinden temizlemektir. YPG/SDG’nin Menbic’teki varlığı, özgürleştirilmiş bölgeler için bir tehdit oluşturmakta ve yerinden edilmiş insanların dönüşünü engellemektedir. Gelecekteki operasyonlarla ilgili kararlar, sahadaki gelişmelere ve mevcut koşullara bağlıdır.
SORU-8
Muhalefet, kontrol ettiği bölgeleri koruyabilir mi?
CEVAP-8
Muhalefet, kontrol ettiği bölgelerin yabancısı değildir; bu topraklar onların asli bölgeleridir. Hedef, rejim tarafından tahrip edilen şehir ve köyleri yeniden inşa etmek ve halkın ihtiyaç duyduğu hizmetleri sağlamaktır. Ancak, kalıcı istikrar, sivilleri koruyacak uluslararası bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve mültecilerin güvenli dönüşünü gerektirir. Bu konuda uluslararası toplumdan destek beklenmektedir.
SORU-9
Nasıl bir Suriye amaçlıyorsunuz? Kalıcı barışa bakışınız nasıldır?
CEVAP-9
Hedefimiz, terörden ve baskıdan arındırılmış, demokratik ve birleşik bir Suriye inşa etmektir. Bu, eşitlik, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı bir Suriye olacaktır. Tüm Suriyeliler için adil bir devlet kurmayı ve komşu ülkelerle dostane ilişkiler geliştirmeyi arzu ediyoruz.
Yorumlar30