Öznur Çalık: Kadın vekillerin eşleri mağdur!

  • GİRİŞ13.09.2013 08:34
  • GÜNCELLEME13.09.2013 08:34

Öznur Çalık: Kadın vekillerin eşleri mağdur!

Önceki gün Malatya'daydık.

Ulusal medyadaki Malatyalı Yazarlar doğduğumuz şehrin sergüzeştine şahit olmak, yenilikleri görmek, “Büyükşehir” olma yolundaki şehrin kendini ifade etme çalışmalarına tanık olmak amacıyla bu kadim şehre günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdik.

Malatya'nın benim için kültür bakanı mevkiinde olan Ziya Kesriklioğlu Hocamın söylediğine göre bir iki hafta önce de Malatyalı Ekonomi Yazarları Hürriyet'ten Vahap Munyar, Sabah'tan Şelale Kadak, Zaman Gazetesinden Günseli Ocaktan vb. oluşan ekip Malatya'ya gelmiş. Siyaset ve sosyo-kültürel alanlarda ciddi anlamda yetişmiş insan gücüne ocaklık yapmış Malatya, kapılarını sonuna kadar aralayıp evlatlarını ağırlıyor ve fikirlerini soruyor!

İşte kabuğumdan çıktım ve büyüdüm diyor Malatya.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır gün boyunca bizlere mükemmel bir ev sahipliği yapıyor. Sanırım Malatya'nın bugüne kadar gördüğü en halktan olanı, en mütevazı ve en sabırlı ve içten Belediye başkanı Ahmet Çakır.

Öyle ki eleştirilerimize kızıp alınmıyor, beğenilerimize de sevinmiyor! Yani öylesine derviş meşrepli ve kendini davasına adamış bir özge insan. Devlet bürokrasisinde ve yerel yönetimlerde eşine az rastladığımız hırs ve enaniyetin yakınından geçmediği sıra dışı bir sima Başkan Ahmet Çakır.

Başkan Çakır, Malatya'da göz boyamamış, makyajdan çok altyapı ve kalıcı çalışmalara ağırlık vermiş. Altyapı çalışmaları, çevre düzenlemeleri, fiziki yatırımlar, parklar ve yeşil alanlar, çevre ve temizlik hizmetleri, ulaşım, sosyal belediyecilik, kültür, sanat ve eğitim çalışmaları, halk buluşmaları, projeler ve spor gibi birçok alanda binlerce çalışmaya imza atılmış.

Çalışmalarını bizlere anlatırken en çok çevre estetiği ve ulaşım noktasında özellikle hassasiyet gösterdiğini anlıyorum. Zira şehir bir baştan bir başa yenilenmiş ve estetik bir görüntüye kavuşturulmuş.

Türkiye'de bir ilk!

Malatya'ya Trambüs geliyor. Elektrikle çalışan, fosil yakıtlara göre yüzde 75 daha az maliyetli, saatte on bin yolcu kapasiteli bir ulaşım aracı olan Trambüs Malatya'nın girişindeki MAŞTİ(otogar)ile Malatya çıkışındaki İnönü Üniversitesi arasında hizmet verecek. Bu projeyle şehir ulaşım alanında ciddi anlamda rahatlayacak.

Malatya önemli bir kentsel dönüşüm evresi geçiriyor. Şehir ovadan çıkıp dağlara doğru tırmanıyor ve bu tırmanış planlı ve düzenli. Güney ve kuzey çevre yolu üzerinde ciddi çalışmalar ve projeler var. Bilinçli ve iyi niyetli halkın ezici çoğunluğu Başkan Çakır'ı destekliyor.

Kitap, tarım ve Ekonomi fuarları!

İki yıldan beri Mayıs ayında yapılan Malatya Kitap Fuarı sahasında en başarılı organizasyonu olan Fuar olarak dikkatleri üzerine çekmiş ve bir anda yazarların en çok rağbet ettikleri fuar olma özelliğine kavuşmuş bir çalışma. Tarım ve Ekonomi fuarları da uluslar arası boyutta ilgi görüyor. 

Mabesem Ustadan ödül getiriyor!

Mabesem (Malatya Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezleri) yüzlerce gence ve yetişkine geleneksel ve modern sanatları aktarma noktasında önemli ve sıradışı hizmetler veriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gençlik projesi kapsamında Başkan Ahmet Çakır ödülle taltif ediliyor.

Mabesem'i gezerken bağlama atölyesinde Turgay Güler bağlama çalıyor. Sonra hep birlikte “Çiçekten Harman olmaz” adlı Malatya türküsünü söylüyoruz.

Malatya Büyükşehir olma yolunda dev mesafeler kat etmiş. Elbette yetmez, yeterli değildir. Başkan Çakır projelerim bitmedi, devam ediyoruz diyor. Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde inancımız odur ki bu başarıların, projelerin devam etmesi, iyi ve hak edenin Malatya Büyükşehir Belediyesine başkan seçilmesidir.

Ve Öznur Çalık'la sohbet!

Gündüz sohbetini bir akşam yemeğinde de taçlandırıyoruz. Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın özel misafirlerini ağırladığı has bahçedeyiz. Malatya'da kış mevsimi hariç her mevsime özel bir meyvesi mutlaka vardır. Bahçede yeşil elmalardan dalları neredeyse kırılan ağaçlar ilgimi çekiyor.

Turgay Güler yine bütün neşesiyle ve esprileriyle ortamı şenlendiriyor. Sevilay Yükselir dobralığı ve içtenliğiyle, Ahmet Kekeç ağabey ve bilge tavırlarıyla, İsmail Kapan ciddiyeti ve arifliğiyle renk katıyorlar geceye.   

Az sonra Malatya Valisi Vasip Şahin Beyefendi geliyor. Tıpkı Başkan Çakır gibi nezaket ve mütevazı kişiliğiyle Malatyalıların Sevgilisi olan Vali Bey müjdeli bir haber veriyor. Önceki Valimiz Mehmet Ulvi Saran'ın Beydağlarını ağaçlandırma projesinin devam ettiğini ve Vali Saran döneminde dikilen ağaç sayısı kadar bu yıl da dikim yapıldığını anlatıyor.

Bu arada Darende'den dönen Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın gelişiyle ortam alevleniyor. Sanırım Öznur Hanım kadar Türkiye'de dağ taş demeden seçim bölgesini gezen, vatandaşın sorunlarını yakından görüp dinleyen, çözümler üreten bir başka kadın vekil yoktur. Bu enerjisinin ve çabasının devam etmesini diliyoruz.

Öznur Çalık Malatya'nın ilk kadın vekili. Güldal Akşit, Nükhet Hotar gibi kadın siyasilerin de Malatyalı olduklarını hatırlatalım ancak onlar Malatya dışından milletvekili seçildiler.

Söz kadından sorumlu bakanımız Fatma Şahin'den açılıyor. Fatma Hanımın eşi Malatyalı ve dolayısıyla Bakan Fatma Şahin bir tarafıyla Malatyalı! Tam burada kadın vekil eşlerinden söz açılıyor ve Öznur Çalık önemli bir tespit yapıyor:

“Kadın vekillerin eşleri mağdur, erkek vekillerin eşleri mağrur olur!

Çok güzel bir günü geride bırakıyoruz. Erhaç Havalimanında uçağa binerken ruhunu kuşandığım şehir Malatya'dan ayrılırken yine yüreğim burkuluyor, içime derin bir hüzün sızıveriyor.

Ve… Çocukluğum, gençliğim gerilerde kalıyor.

Muhabbetle Kalınız.

Meryem Aybike Sinan/ Haber7

meryemaybike@gmail.com

Yorumlar4

  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    ramazan kayan ve salih mirzabeyoğlu gibi kişilerin mağduriyetlerine yönelik. bir köşe yazısını sizden beklerim...bu insanların suçu neydi??? gerçekten suçlular mı idi?? çok çok kitap okumak ve kitabına göre konuşmak suç mu idi??
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    malatyalıların 28 şubat mağduriyeti malatyanın araştırmacı yazarı ramazan kayan ve fahri memur gibi mütefekkir insanlarının . mağduriyetleri idamla yargılanmaları,hapsedilmeleri doğru bir şey mi??? malatya bu değerli insanları ile bir bütündür.. her şeyimle onlar gibi düşünüyor olduğumdan değil,zulme maruz kaldıkları için bir malatyalı olarak rahatsızlığımdır...malatyanın iki tane ramazan hocası vardır biri ramazan kayan diğeri de camide güzel vaazlar veren ramazan hocaydı..soy ismini bilmem fakat gençlik döneminde bir kaç defa hutbesine iştirak etmiştim..sanırım ramazan keskindi...ramazan kayanı mutedil duruşu ile tanırız....islam alimi olupda sınavdan geçirilmeyecek kimse yoktur fakat bizler de onların imtihanlarına ortağız diye düşünüyorum.zira fikir ehli sadece kendi gibi düşünenleri değil kendi gibi düşünmeyen insanlarında haksızlığa uğramalarından rahatsız olmalıdır...meryem hanım,ramazan kayan dosyasını bu köşede açmanızı istirham ediyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    meryem hanım,sohbet ehli kişiler bir dağ başında dahi olsalar ortalık yine şenlenir 2. neden mi??? söyleyim,malatyaya daha önceki yönetimlerde örneğin melekbaba gibi yerleşim birimlerine imar izni verilmedi..mümkünse imar izni verilmedi ve malatya,nüfus olarak gerek köylerinden gerekse çevre illerinden göç alırken,üniversite ile öğrenci nüfusu artarken,malesef şehir bir avuç içine daraltılmış,hem yaya geçişleri hem araba trafiği düzensiz ve komik durumda.....şehir merkezden perifere doğru açılmak zorunda,imar planlaması merkez dışında doğru yapılmalı ve malatya yeniden inşaa edilmeli...malatyalıyım,malatyayı seviyordum ve malatya da görev yapmak istedim fakat iki yıl önce şehrin durumunu görünce kendi kendi kendime "dur aslanım durduğun yerde" dedim...malatya övgüler ile değil projeleri ile gündeme gelmeli..ahmet çakar ve ekibine başarılar dilerim..şimdiye kadar biriken sorunları büyükşehir belediye başkanlığına yaraşır büyük düşünerek çözebilecek mi göreceğiz...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    meryem hanım,sohbet ehli kişiler bir dağ başında dahi olsalar ortalık yine şenlenir. dağların keveni,otu havası bile bir başka gelir insana...malatyayı imar etmeye veya mamur kılmayla seçilmiş görevlendirilmiş kişilere gelince,hekimhan - kuluncak ve kuluncak - darende karayolunda kendi arabaları ile yolculuk etmelerini istiyorum..ve bu yolları 21. yüzyıl modern türkiye ile karşılaştırmalarını istiyorum..zira dağların ve yolların ferhatı diyebileceğimiz tayyin erdoğan ile yollar mükemmelleşti...peki malatyanın ilçeler arası karayoluna ne oldu? günahı neydi?? malatyalı neden fi tarihinin yollarına mahkum ediliyor...malatyayı bırakın şırnaka yollar yapıldı,havaalanları yapıldı..yani bu hükümet döneminde yeterki proje olsun,devlet milletin hizmetinde..şunu söylemek istiyorum,lütfen malatya için modern şeyler düşünün ve icraatlarına yansıtın..yine şunu söyleyim malatya,kasabaya göre daha moderndir..fakat şehirler ile yarışamayacak durumdadır..neden mi???
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat