Ve Malatya'da kitap zamanı!

  • GİRİŞ28.04.2014 08:20
  • GÜNCELLEME28.04.2014 08:20

Malatya birçok yönüyle enteresan bir şehir… Bazı şehirler vardır her anlamda iddiasızdır, kendi halindedir ve neredeyse bir yıl boyunca adını, sanını duymadıklarınız bile olur. Statik bir duruşları vardır böylesi şehirlerin.

Malatya bu anlamda hiçbir zaman statik bir duruş sergilememiş aksine şehirler arasında bir çok anlamda öne çıkmış, kendinden söz ettirmeyi başarmış, duruşu olan bir şehirdir. Bunda elbette yetiştirdiği münevverlerin etkisi büyüktür.

Akl-ı selim bir şehirdir Malatya.

Ve güvenilir bir şehirdir aynı zamanda. Hak bildiği yolda sağa sola bakmadan yürüyüşüne devam eden,  sesini daha gür çıkaran kalb-i selim bir ilimizdir. Şehirlerin dokusunu işleyen kendilerine mahsus bir ruhu vardır. Malatya'nın ruhi dokusunu geçmiş yıllarına baktığımızda daha iyi anlarız.

Bir kere bir Erenler ve Alpler diyarıdır Malatya. Battal Gazi gibi bir efsanevi kişilikten Niyazi-i Mısri gibi sıra dışı bir Mutasavvıfa, bir Fethi Gemuhluoğlu, Sait Çekmegil gibi ruh ve gönül erbabından Turgut Özal gibi destansı bir Siyasetçiye kadar gökteki yıldızlar gibi sayısız isimleri yetiştiren velut bir kenttir Malatya. Sanatta Ahmet Kaya gibi bir protest kişilik ile Kenan Işık gibi itidalli bir kişilik bile bu şehrin her anlamda zengin kültürünün birer yansımasıdır aslında.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde de gördük. Türkiye üzerine oynanan derin hesapları yine o engin bilgeliğiyle çözen şehir olan Malatya, Türkiye'de AK Partiye en fazla oy veren üçüncü kent olarak siyaset tarihindeki yerini aldı. Malatya'nın ve Malatyalının böyle enteresan bir duruşu ve kimliği vardır.

İşte üç yıldır şehirde bir Kitap Fuarı düzenleniyor.

Bir anda yazarların ve yayıncıların “ Fuarcılık” dendiğinde ilk atıfta bulundukları fuar kimliğini kazanmış duruma gelmesi ilginçtir ve takdire şayandır. Şehir yediden yetmişe, bütünüyle bu fuarda aktif hale geliyor ve kendine yakışan en güzel performansı sergiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Valisi Vasip Şahin'in önderliğinde toplanan fuar komitesinde alınan kararlar doğrultusunda düzenlenecek Kitap Fuarı bütün güzelliğiyle yazarlarını ve okuyucularını bekliyor.

Bu yıl yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce yazar ve yayınevi 29 Nisan, 4 Mayıs arasında Malatyalı kitapseverlerle buluşacak. Gelen yazarların her birine öğretmenlerden seçilen “mihmandarlar” vasıtasıyla her türlü kolaylık gösterilecek ve rahat etmeleri sağlanacak.

Geçtiğimiz yıllarda üç yüz bin kitapsevere ev sahipliği yapan fuarda bu yıl üç yüz binin üzerine çıkılması hedefleniyor. Malatya bir Fuarcılık kenti olmuş durumda. Kültür A.Ş Genel Müdürü Murat Nalçacı, bu anlamda gerçekten de oldukça başarılı fuarlara ev sahipliği yapan Malatya'yı bu anlamda Türkiye sıralamasının ön saflarına çekme konusunda titizlikle çalıştıklarını söylüyor.

Kitap Fuarına gelecek yazarlar ve misafirler arasında çok önemli isimler var. Abdurrahman Dilipak, Yavuz Bahadıroğlu, Yusuf Ziya Cömert, Ümit Aktaş, Sadık Yalsızuçanlar, Recep Garip gibi isimlerini sayamayacağım birbirinden değerli yazarlar altı gün boyunca Malatya'da olacaklar.

Şehir bir kitap şenliği yaşayacak altı gün boyunca.

Türkiye'nin en başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Çakır, ve Malatya Valisi Vasip Şahin'in birlikte organize ettikleri “Malatya 3. Anadolu Kitap Fuarı” bu yıl da adından söz ettireceğe benziyor.

Bizler de yeni romanımız “Mühr-ü Süleyman” ile hemşerilerimize merhaba demeyi umuyoruz. Söylemezsem eksik kalır denir ya… Bendeniz de söylemezsem içimde kalır, ahde vefa  kabilinden bir anekdot belki de… Bazan yapmaktan öte düşünmek ve hayata geçirmek çok daha önemlidir zira bu Kitap Fuarının fikir babası Malatya Eski Valisi, Kamu Güvenliği Müsteşarı, yüreğiyle konuşan adam Doç. Dr. M. Ulvi Saran Beyefendiyi de Malatyalıların nezdinde yâd etmek ve şükranlarımızı ifade etmek benim için borçtur diye düşünüyorum.

Bu yıl “Kanal7 Medya Grubu” bütün kurumlarıyla Kanal7, Radyo7, Ülke TV, Haber7.Com” olarak “Malatya 3. Anadolu Kitap Fuarına “ Medya Sponsorluğu yapacak. Bir Malatyalı olarak şahsım ve hemşerilerim adına “Kanal7 Medya Gurubu Yöneticilerine”  bu ilgileri için kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.

Ve diyorum ki:

Haydi Malatya, Kitap Fuarına!

Meryem Aybike Sinan- Haber7
meryemaybike@gmail.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat