Bakan Işık: Kitaplar SOMA'ya!

  • GİRİŞ18.05.2014 09:37
  • GÜNCELLEME18.05.2014 09:37

Kitap Fuarının bu yıl ki onur konuğu “Yedi Güzel Adam” ekolünün “Gül Yetiştiren Adam” unvanına sahip olan Usta Yazarı Rasim Özdenören idi… Değişik mecralarda karşılaşıp sohbet ettiğimiz, sohbetine ve muhabbetine aşina olduğumuz Rasim Özdenören'i görünce yerimden fırlıyorum. Bir memleket havası esiyor yüzüme sanki! Rasim ağabey bana “Aybike, dün akşam kulağını çınlattık” diyor ve bir süre Malatya Kitap Fuarını ve Malatya'yı yâd ediyoruz…

Rasim Özdenören, Onur konuğu olarak Fuarın açılış konuşmasında Yunus Emre'nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir” şiirine atıfta bulunarak insanın kendini bilme mecrasının kitap okuma vadisinden geçtiğini hatırlattı ve basılı kitabın sultanlığının hala devam ettiğini, edeceğini söyleyerek dijital yayıncılığın kitabın saltanatını yıkamadığını ve asla bir kitabın kokusunu veremeyeceğini belirtti.

Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık da açılış programında, konuşmasına Soma felaketine değinerek başladı. “Hükümet olarak bundan böyle yaraların sarılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız, yapamayacağımız tek şey giden canları geri getirmektir. Bundan sonra bu tip kazaların olmaması için Tübitak ile “İşçi sağlığı ve İş güvenliği” konusunda çalışmalar başlatıyoruz. Üretimde teknolojinin daha fazla kullanılması gerekiyor.

Bu yıl fuarda toplanacak kitap bağışının Soma'ya gönderileceğini belirten Bakan Işık, “Rasim Ağabey'in söylediği gibi “ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” noktasında Allah'ı, insanı, kâinatı, cümle mahlûkatı bilmenin ve anlamanın anahtarı kitaptır, dolayısıyla hayatımızın merkezine “kitabı” koyacağız” dedi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kocaeli'de hem başkan hem de herkesin “Ağabeyi” konumunda olan çok özel ve apayrı bir yere sahiptir. Kocaeli'de denge adamıdır desek yanlış olmaz herhalde. Başkan Karaosmanoğlu da yaptığı konuşmada ” Her insan başlı başına bir kitaptır. Ülkenin gereken noktada olmamasının nedeni okuyup yazmamaktan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“Yedi güzel adam” dizi algısını müspet yöne çevirdi!

Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ve diğer il protokolünün büyük ilgi gösterdiği Rasim Özdenören, açılış konuşmalarının ardından “İz Yayıncılık” standında kitaplarını imzaladı.

Kocaeli halkının büyük ilgi gösterdiği Rasim Özdenören en çok “Yedi Güzel Adam” dizisiyle ilgili sorulara muhatap oldu. Ancak Rasim Ağabey imza programını bir süre ara vererek lütfedip benim sorularıma vakit ayırdı ve kendisiyle güzel bir sohbet etme imkânı bulduk.

Dizinin her şeyden çok Türkiye'de dizi sektöründe yeni bir çığır açtığını belirterek, “Yedi Güzel Adam, dizi algısını müspet yöne çevirmiş ve olumlu dizilerin önünü açmıştır” dedi. Sezai Karakoç'un diziden çıkarılma sorularını da yanıtlayan Rasim Özdenören, “Sezai Karakoç bizim lise arkadaşımız değildi. Ancak okulumuza gelen Hamle Dergisinden kendisini okuyor ve ismini biliyorduk. İkizim Alâeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu ve ben aynı sınıfta idik. Erdem Beyazıd bizden büyüktü. O yıllarda Maraş'ta aynı iklimin tefekkür vadisinde altı arkadaştık” diye konuştu.

Rasim Ağabeyi okuyucularıyla baş başa bırakıp Kocaeli büyükşehir Belediye'sinin başarılı ve genç bürokratlarıyla kısa bir görüşme yapıyoruz. Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal ile fuarın teknik yönleriyle ilgili sohbet ediyoruz.

Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Kocaeli Kitap Fuarının geçen yıl 450 bin okuyucuya ev sahipliği yaptığını, kısa zamanda Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en Büyük Kitap Fuarı konumuna yükseldiğini, Kocaeli genelinde fuara büyük ilgi olduğunu, bunun her sene arttığını, amaçlarının mevcut formatı bozmadan aynı kalitede fuarları geliştirerek düzenlemek olduğunu ifade etti. Yazıcı, ayrıca “Rasim Özdenören”  gibi bir ismin onur konuğu olarak seçilmesinin temelinde ülkemizde “edebiyat ve fikir alanında ciddi katkıları ve hizmetleri olan bir isim olmasının önemli etken olduğunu sözlerine ekledi.

Evet, Kocaeli dün itibarıyla bir hafta sürecek büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Civar illerde de yoğun ilginin olduğu fuarın mimarı Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı (bana göre ilin Kültür Bakanı) Ali Yeşildal'a ve çalışma arkadaşlarına “Marifet iltifada tabidir, müşterisiz meta zayidir”  kabilinden yayıncılar, yazarlar ve okuyucular adına teşekkürü borç biliyorum.

 Meryem Aybike Sinan- Haber7

meryemaybike@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat