Bu şehirde ilginç şeyler oluyor!

  • GİRİŞ13.05.2011 07:09
  • GÜNCELLEME13.05.2011 07:09

Bu şehir Marmara bölgesinin kalbinin en hayati damarlarını içinde barındırıyor. İster atar damar deyiniz, ister toplar damar.  Bu şehrin nabzı hayli zamandır canlı ve hayat dolu atıyor. İnsani damarları yakalamış, insana giden yolları bir bir inşa eden bu şehir, yarınlara moral güzelliklerle tebessüm ediyor son yıllarda.

Sanayinin başkenti Kocaeli’nden söz ediyorum.

Türkiye’nin en zengin şehri unvanına sahip Kocaeli neden özellikle belediyecilikte en  başarılı belediye sayılıyor, neden bir anda bölgede yıldızı yükselen şehirlerin başını çekiyor acaba?

Bu sorulara cevap ararken geçmişi de sorgulamayı ihmal etmiyorum doğal olarak. Zira Gölcük depreminden önceki şehri bilenler hatırlayacaklardır, şehirde ciddi bir hava kirliliğinin yanı sıra bir de görüntü kirliliği vardı. Caddeler dar ve sıkışık, bakımsız, yeşil alanlar az, deniz insanlardan çok uzakta idi.

Deniz insanlardan ve şehirden çok uzakta idi!

Çünkü denizin dizlerine uzanmak hiç de kolay değildi  zira bütün kıyının şehirle bağlantısı kopuktu ve denizin kirli yüzünü ancak uzaktan seçebiliyordunuz. Bir arkadaşınızla bir bardak çay içebilmek için şehri fellik fellik dolaşmanız, nezih bir mekana ulaşmanız saatlerinizi alıyordu.

Sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve ekibi sahaya indi ve Kocaeli’nde hummalı bir çalışma başlatıldı.

Mesela; caddeler genişletildi.

Mesela; Yeşil alanlar açıldı ve halkın istifadesine sunuldu.

Mesela; bütün kıyı elden geçirildi, denize dökülen atıklar önlendi, deniz yer yer temizlendi ve körfez’i bir uçtan bir uca dolaşan deniz otobüsleri seyr ü sefere çıktılar. 

Mesela;alt geçitler, üst geçitler, fakir fukara için konutlar, iş alanları, yeni yerleşim alanları bir bir Kocaeli halkına merhaba demeye başladı.

Mesela;bütün Kocaeli sınırları Büyükşehir’e katıldı ve bütün yerleşim alanlarının  belediyenin önemli hizmetlerinden istifade edilmesi sağlandı. Yeni ilçeler katıldı kentin idari haritasına. Yepyeni kentler yükseldi.

Mesela; Seka Park gibi Türkiye’nin en büyük parkı armağan edildi kente.

Ve daha nice hizmetler birbirinin peşi sıra geldi.

Ancak bütün bunların fevkinde bence en önemli hizmet “Kocaeli Kitap Fuarı’nın” geleneksel hale getirilmesi ve bu yıl üçüncüsünün Cumartesi günü kent halkına ve civar kentlerden gelecek kitapseverlere  merhaba diyecek olması.

Kağıttan dünyaların keşfi” sloganıyla hayata geçirilen 3. Kocaeli Kitap Fuarını geçen yıl iki yüz elli bin civarında vatandaş gezdi ve o sayının birkaç katı kitap kitapseverlerin ellerine ulaştırıldı.

Bu kültür hizmeti bir çok anlamda önemli. Her şeyden önce hem yıllarca sanayi şehri adı altında ihmale uğrayan, kültür boyutu geri plana itilen kent insanıyla birlikte monotonluktan uzaklaştı ve topyekun Kocaeli tarihinde görülmeyen bir biçimde kültür sanat ve edebiyatla kucaklaştı.

Öte yandan bu kültürel uyanıştan Türkiye’deki yayınevi ve yayıncılık sektörü de payını alarak ciddi bir canlanmaya vesile olundu.

Bir de eğitim boyutu var. O da Kocaeli okumaya başladı. Kentin çocukları çok erken yaşlarda kitap fuarıyla tanışmaya, yazarlarla buluşmaya ve bir kitap dostluğu oluşmaya başlandı.

Yani “3.Kocaeli Kitap Fuarı” bir çok anlamda kent kültürüne ivme kazandırdı.

İşte bu sebeplerle Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nu, bu projeyi hayata geçiren Genel Sekreter Ersin Yazıcı’yı ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal’ı özellikle tebrik ediyorum bütün kitapseverler adına.  

“3. Kocaeli Kitap Fuarında” bu yıl da yüzlerce yazar, binlerce okurla buluşacak. Bir çok imza günü düzenlenecek ve konferanslar verilecek. Haber7.com, Ülke TV ve Radyo 7 de bu fuarda olacak ve okuyucu, dinleyici ve seyirci ile buluşma noktasında bir araya gelinecek.

Bendeniz de inşallah pazartesi günü Haber7.Com  standında olacağım. 21 Mayıs günü ise Nesil Yayınları standında imza gününde okuyucularımla buluşacağım. Bütün Kocaeli kitapseverleri bekliyoruz.

Şiirle buluşan şehir!

Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi geleneksel şiir dinletilerinden birini daha İzmit Belediyesi Sponsorluğunda “Dönülmez Akşamın Ufkundayız” adıyla geçen Perşembe akşamı Sabancı Kültür sitesinde yaptı.

Yaklaşık yedi yüz kişinin geldiği programın onur konuğu Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Yazar- Şair Yaşar İliksiz idi.

Gecenin açış konuşmasını yapan okul müdürü Mürsel Gündoğdu:

“Sanattan uzaklaşan bir ruhta yüce arzular coşamaz ve insanlar kâinata bezenen güzelliklerin zevkine eremezler. Ne yazık ki, İnsanlarını sanata, iyilik ve güzelliğe yönlendirecek alt yapıyı kuramayan toplumlar, rehabilitasyon merkezleri, çocuk ıslah evleri ve hapishaneler kurmaya mahkum olacaklardır. Sanata değer verilmeyen toplumlarda yetişen doktorlar artık hastanedeki bir oto tamircisi ve hastalanan insan ise her hangi bir parçası arızalanan bozuk bir araç muamelesine maruz kalacaktır. Nitekim öyle de oluyor.

Hikmetin, sanatın ve güzelliğin kaybolduğu toplumların durumu, elindeki çubuklu şekeri emerken yere düşüren bir çocuğun mahzun, mütereddit ve şaşkın hali gibidir. İşte bu günkü hali pür melalimiz.

Oysa ataları görkemli sanat eserleri yapmış, padişahları şair olan bir milletin torunlarıyız. Teknoloji, bütün el sanatlarımızı yok etti. Oysa yemek yediği kaşığı bile en güzel desenlerle süsleyen, yaptığı mimari eserleriyle bizleri hala büyülemeye devam eden sanat duyarlılığı olan bir geçmişimiz var.  Kazanalım derken ne çok şey kaybettiğimizi çok iyi düşünmeliyiz. İşte bu programın temel amacı, monotonlaşmış böyle bir hayata baş kaldırmaktır.” Dedi.

İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eğitimci-Şair Ramazan Karataş da şiirin ve sanatın yaşaması ve yaşatılması hususlarında İzmit Belediyesi olarak her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Bu arada söylemesem içimde kalacak bir duygumu seslendirmek isterim. Osmanlıda şairlik tarafı olan bürokratlar önemli mevkilere öncelikle atanırdı. İşte burada İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ı kutlamak istiyorum zira Ramazan Karataş kitapları olan iyi bir şairimiz, işini severek ve önemseyerek ve dahi aşkla yapıyor.

Öğrencilerin Sezai Karakoç, Can Yücel, Muhsin Yazıcıoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Mevlana, Ahmet Telli ve Yaşar İliksiz’in birbirinden güzel şiirlerini seslendirmesinin ardından  Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci-yazar-şair Yaşar İliksiz sahneye çıktı ve kısa bir konuşmanın ardından iki şiirini şiir severlerle paylaştı.

İzmitli şiir severlerin gecenin sonuna kadar sabırla şiiri kucaklayıp salondan ayrılmamaları şehrin sanatta geldiği noktayı tespit etme noktasında önemli ipuçları veriyordu zannımca.

Programın sonunda Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı ve Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cansız ayrı ayrı Yaşar İliksiz’e çiçek takdim ettiler. Şehrin neredeyse bütün eğitim camiasının buluştuğu gecede şiir severler salondan ayrılıp dudaklarında tatlı bir tebessümle yağmurlu bir İzmit gecesine akıp gittiler.

Şiir güzeldir ve özeldir.

Hiç şüphesiz bilene, öyle değil mi?

Muhabbetle Efendim.

Meryem Aybike Sinan-Haber7.com
meryemaybike@gmail.com

Yorumlar2

  • cem 13 yıl önce Şikayet Et
    hayat böyle. bu şehir herşeyiyle para ve çıkar ilişkilerine dayanır olmuş. kimse kimseyi görmüyor ve tanımıyor parası yoksa...belediyede öyle işte reklam için kullanıyor herkesi
    Cevapla
  • demokrat 13 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler. Kocaeli Büyükşehiri kutluyorum. Bravo.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat