Van'da da ''Çalışılırsa olur!''

  • GİRİŞ14.11.2011 08:16
  • GÜNCELLEME14.11.2011 08:16

Münir Karaloğlu, Van valiliğinden önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak Kocaeli’de uzun yıllar görev yaptı.  Bu süre içinde yıllarca ihmal edilmiş, yetmemiş üstüne bir de büyük bir deprem yemiş olan Kocaeli’de olağanüstü projeleriyle kısa zamanda şehrin çehresini değiştirmiş başarıl, karizmatik, güvenilir bir yönetici olarak da bilinir ve tanınır.

Hem mülki idare amirliği gibi bir pozisyonda bulanan hem de çok başarılı bir belediyecilik geçmişi olan Vali Karaloğlu, kısa zamanda şartlar elverirse Van’ın da çehresini değiştirip büyük projelere imza atacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Kocaali’de bulunduğu süre zarfında “kent konut” gibi bir birimi kurarak konut sıkıntısı çekilen kentin dört bir yanına dev siteler yaparak bir anda fakir fukaranın konut sahibi olmasına zemin hazırlamış, şehirde ateş pahası olan kiralar da buna paralel olarak düşüş eğilimine girmiş şehir halkı rahat bir nefes almıştı.

Vali Karaloğlu, Sadece konut değil, gerek alt geçit, üst geçit olsun, park bahçeler olsun, doğal gaz olsun, içme suyu şebekesi olsun belediyecilikle ilgili her alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesine altın çağını yaşatmıştır.  

Münir Karaloğlu, halka karşı şefkatli ve merhametli, çalışanlara karşı sert ve otoriter kişiliğiyle tanındı şehirde. Bu yönleriyle Büyükşehirde ciddi atılımlar yapıldı, kısa zamanda şehir yeni baştan yeşerdi, toplandı, cilalandı, boyandı.

“Çalışınca Oluyor” sloganıyla yola çıkıldı ve Türkiye’nin en başarılı Belediyesi olarak alkışlandı. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile ciddi bir uyum içinde uzunca bir zaman Kocaeli’ye altın çağını yaşattı ve bu çalışmaları Hükümet tarafından Valilik ile taltif edildi.

Şimdi Van valisi olarak görev yapıyor Münir Karaloğlu.

Basından duyduk gördük. Kısa zamanda Van halkının sevip saydığı bir bürokrat olarak herkesin gönlünde taht kurdu. Halkın arasına karıştı, onlarla dertleşti, halleşti, söyleşti.

Van da Vanlı da Karaloğlu’nu çok seviyor.

Çok iyi başlamıştı ve çok iyi gidiyordu Van’da ki çalışmaları.

Her şey yolunda gidiyordu ve Van daha bir güzelleşecekti ki deprem koptu. Yer yerinden oynadı ve olanlar oldu. Tıpkı Kocaeli’de olduğu gibi. 

Evet şimdi Münir Karaloğlu vali.

Belediyecilik tarafı olsa da belediyecilerin yetkisi yok. Dolayısıyla ekonomik anlamda güçlü değil. Zaten hep merak etmişimdir. Bir Belediye Başkanının kullandığı para ile bir Valinin, Kaymakamın kullandığı para neden eşit değil, bırakınız denk olmayı teraziye bile konulmaz. Valinin İl Özel idaresinden kullanabileceği para o kadar teferruat gerektiriyor ki işler uzuyor, gecikiyor veya arap saçına dönüyor!

İşte bu nedenlerden dolayı Valilerimiz ve Kaymakamlarımız Belediye başkanlarının yanında ekonomik anlamda güçlü olamadıkları gibi elleri bağlı kalıyor ve istedikleri çalışmaları yapamıyorlar.

Özellikle Van gibi acil çalışmaların yapılacağı kentlerin valilerine ve kaymakamlarına her anlamda özel yetkiler verilmeli ve hareket alanları genişletilip maddi ve manevi elleri güçlendirilmelidir. Hatta bölgenin siyasi niteliğinden dolayı Belediye de bir süreliğine valiliğin emrinde hizmet veren bir konumda hareket etmelidir. Zira hem çarpık kentleşme, hem yoksulluk, hem yıkılan konutlar ve evsiz insanlar sorunu büyüyecek ve tehlikeli boyutlara ulaşacaktır. Çok dar bir zamanda ne yapılacaksa yapılmalı ve en azından bu evsiz barksız insanların çaresizliği sonlandırılmalıdır.

İstanbul’dan Van’daki akrabalarına çadır gönderen insanları görüp tanıdıktan sonra oradaki çaresizliğin, yokluğun, yoksulluğun hangi boyutlarda olduğunu bir kez daha kavradım. Kızılay’ın dağıttığı çadırlar yarın öbür gün dağlarda karşımıza çıkarsa hiç şaşmamak lazım diye düşünüyorum.

Bu çadır hikâyesi burada bitmez gibi gözüküyor!

Naylon çadırlarda zatürreden ölen çocuklar, dokuz on kişinin bir çadırın içinde ısınmaya çalıştıkları ve sabahı ettikleri bir ortamda huzurdan, suhuletten ve sükûnetten ve dahi merhametten bahsedemeyiz.

 Van çabuk toplanmalı.

Tez elden ayağa kalkmalı ve yürümeli büyük hedeflerine.

Bu da Van’ı yönetecek yöneticilerin elinin güçlü olmasını gerekli kılar.

İşte bu yüzden Van’da kuş uçsa, bir yere çivi çakılsa önce Vali Karaloğlu bilmelidir. Toplanan yardımlar çar-çur edilmeden tek elde toplanıp Van halkının hizmetine sunulmalıdır. Bu adres de kesinlikle Van Valisi Münir Karaloğlu’dur. 

Maddi ve manevi yardımlarla beraber özel yetkilerle donatılmış bu valinin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bu Kocaeli tecrübesiyle sabittir. Bilgi, dirayet, adalet, güven, hakkaniyet, iyi niyet, tecrübe, öngörü, vizyon ve misyon bir bütünlük içinde Van Valisinin şahsında birleşmiş ve ülkemiz böyle sıra dışı bir görev ve dava adamı kazanmıştır.

Kıymeti bilinirse Sayın Karaloğlu Van için bir şanstır.

Kocaeli’den sonra Van’da da “çalışılırsa olur!”

Öyle değil mi?

Muhabbetle kalınız.

Meryem Aybike Sinan - Haber7
meryemaybike@gmail.com

Yorumlar2

  • Bab-ı esrar 12 yıl önce Şikayet Et
    Bölge halkının çok yoksul olduğunu unutmayalım. Bir de yoğun nüfus gerçeği var. bunun yanında hırsız bir terör örgütü var ki o da başka bir husus. Gönderdiğimiz yardımların bile onların eline geçme ihtimali bile insanı kahrediyor. söylediğiniz bir hususa kesinlikle katılıyorum. Bütün yardımlar valilekte toplanmalı. belediyeye güvenmiyorum.
    Cevapla
  • nakkaş Hacı 12 yıl önce Şikayet Et
    Van Kocaeli'ye benzemez!. Aybike hanım, gözden kaçırdığınız bir husus var. Kocaeli ülkenin en zengin kenti. düştüğü yerden kendisi kalktı ve yürüdü. ama Van öyle değil. İşsizliğin ve yoksulluğun had safhada olduğu Van'a sihirli bir değnek lazım diye düşünüyorum ki o da sayın vali de yoktur! saygılar.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat