Çin kültür yılı ve Uygur Türkleri!

  • GİRİŞ16.12.2011 09:09
  • GÜNCELLEME16.12.2011 09:09

Geçtiğimiz günlerde Topkapı Sarayında Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından Mecidiye Köşkünde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtımı gerçekleştirilen “2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı” etkinlikleri başladı.

Başlasın. Buna hiçbir itirazımız yok.

Çin çok eski tarihi bağlarımız olan bir ülke. Dünya’da belki de en eski komşumuz, en eski muhatabımız, en eski düşmanımız veya dostumuz (bu durum oldukça değişken) ve en eski çağdaşımız.

Çin şimdi çok uzağımızda görünse de hala yakınız aslında birbirimizle olan meselelerimiz bitmiş değil. Beş bin yıllık bir deneyimle her iki toplum birbirini çok iyi tanıyor ve biliyor.

Tarihimizin birçok sayfasını Çin tarihinden öğrenen, teknolojik ve kültürel birçok öğeyi de Çin’den transfer eden bir millet olduğumuzun da farkındayız. Hatta hile ve desiseyi, ticaretin dilini de hep bu milletten öğrenmişiz.

İpek yolunu geçelim, Çinli kültür elçileriyle oturup kımız içelim, musiki fasıllarına katılıp Çin şarkılarını birlikte meşk edelim. Bu eski komşumuzdan gelen bütün konuklarımızı eskiden olduğu gibi en iyi şekilde ağırlayalım, güzelliklere boğalım.

“Yeni İpek Yolu mesajlı” gösterilerini seyre dalalım!

Hatta olmadı Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Gong Xiao Sheng’e şeref madalyası takalım!

Buraya kadar bir sıkıntı yok. 

Ben bütün bunlara karşın Uygur Türklerinin psikolojisini içimden merak edip tefekkür ediyorken e -mail adresime birçok Uygur Türkünden iletiler geldi. Bunlardan birisi de Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk’e ait. Bu 2012 Çin kültür yılı ve hissettikleri noktasında Seyit Tümtürk şunları söylüyor:

“Bizler kültürel işbirliği çerçevesindeki Türkiye’nin her ülke ve milletle ikili ilişkilerini saygıyla karşılarız. Buna Çin’de dâhil olmak üzere. Ancak bu ilişkilerin karşılıklı  samimiyet, saygı ve güvene dayalı olması gerekir. Çin'in son yıllarda Türkiye'deki kültürel etkinliklerini arttırmış olması manidar.

Acaba bu 5 Temmuz 2009 da  Doğu Türkistan'ın Başkenti Ürumçi de gerçekleştirmiş olduğu Uygur katliamı sonrası gerilen Türk Çin ilişkilerini ve yıkılan imajını onarmaya yönelik bir operasyon mu? Çin Komünist yönetimi bütün devlet imkânlarını kullanmasına rağmen Türk kamuoyu önünde işgale  uğramış, zulmedilmiş, topyekûn asimile etmekte olduğu Doğu Türkistanlıları terörist gösterme çabalarında başarılı olamadı.

Kendi ifadeleri ile belirtmek gerekirse Türkiye'deki kamuoyu ve medya savaşını kaybettiler.5 Temmuz katliamının birinci yılında Türkiye’de Çin'i tanımak adıyla 2010 yılında  yaklaşık bir aylık bir dizi kültürel etkinlikte bulundular. Bu etkinliğin baş aktörleri Doğu Türkistanlı Uygur sanatçılar ile folklor ve müzik gurubunun muhteşem gösterileriydi. Salonu dolduran insanlar sergilenen nezih ve olağanüstü Uygur 12 makam eşliğindeki Uygur folklorunu izlerken adeta büyülendiler.

Gösteri tamamlandığında ise salonu dolduran kalabalık sanatçıları yaşlı gözlerle ayakta alkışlıyordu. İşte tamda bu noktada Çin amacına ulaşmış oluyordu. Çünkü Çinliler bu gösteri ile Türk kamuoyuna Uygurların Doğu Türkistan'da rahat, huzur içinde mutlu yaşadıkları mesajını vermişti bile. Ama  kamuoyunun ve Türkiye’nin bilmediği bir gerçek vardı. Uygur sanatçılarının tamamının pasaportlarına İstanbul Atatürk hava alanında giriş işlemleri yapıldıktan hemen sonra beraberindeki Çinli sivil polislerce el konulmuş. Ancak Türkiye’den ayrılacakları gün yine hava alanında teslim edilmiştir. Bu sanatçıların Türkiye’de seyahat özgürlükleri engellendiği gibi birinci derece yakın akrabalarıyla dahi görüşmelerine izin verilmemiştir. Gösteri süresince Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinden kimse izleyici olarak dahi salona alınmamıştır.

(Malum kişiler hariç)Çin Komünist yönetimi geleneksel karakteri olan yakınındakini ez uzaktakini oyala politikasını acımasızca uygulamaktadır.

 Çin Türk İslam medeniyetinin  ayrılmaz bir parçası olan, Anadolu Türklüğününde Ata yurdu olan  Doğu Türkistan’ı işgal ettiği 1949’dan günümüze kadar 62 yıldır asimile ederek kültürümüzü tarihi eserlerimizi dilimizi ve inançlarımızı topyekûn imha etmektedir. Bunu yaparken de hayâsızca Türkiye’de Çin kültürünü tanıtabilmektedir. Bugün de Doğu Türkistanlı kardeşlerine en fazla destek veren Türkiye’yi kardeşlerinden uzaklaştırmak istemektedir. Ama sinsi oyununda asla başarılı olamayacaktır. Bu sarı tehlikeye karşı Milletimizi uyarıyor. Saygılar sunuyorum.”

Seyit Tümtürk’ün bu yazısından Doğu Türkistanlıların bu etkinlikten rahatsızlık duyduklarını anlıyoruz.

Gerçekten de hayli zamandır şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun dörtlüğünde belirttiği gibi milyonlarca Müslüman Uygur Türkü bir büyük asimilasyonun kurbanı misali hazan mevsimini yaşamaktadırlar.

“Kutlu ocaklarda yanmıyor odum
Bacalardan yüce tütmüyor dûdum.
Dil tahtımın şehinşâhı Mahmûd’um!
Türkistan’da Türk’ün hazân vaktidir.”

Evet, Doğu Türkistan davasını unutmadan, oradaki Müslüman Türk soydaşlarımızın mağduriyetini göz ardı etmeden bu “ kültürel yakınlaşma” meselesine yaklaşmak daha doğru olur kanaatindeyim. Mesela Türk İslam medeniyetinin ilk camilerinden olan “Idgah camiini” soralım? Baskıcı ve asimile soslu siyasetin başlangıç ve sonucunu soralım? Neden Doğu Türkistan değil de “Sincan Özerk Bölgesi” dendiğini öğrenelim? Çin mahpushanelerinde ne kadar Uygur’un ne türden suçlarla yattığını öğrenelim bakalım!

“Ne zamandır güneşlerim küsufça
Er doğmuyor Saltık Buğra vasıfça
Has Hacipler yetişmiyor Yusuf’ça
İrfan tarlamızın hozan vaktidir."

O ata yurdu topraklarda kan ağlayan soydaşlarımız varken, hakları gasbedilen mazlum Müslüman Türkler çaresiz kalmışken benim Çin kültürünü öğrenmiş olmam neyi değiştirir?

Mesela yukarıdaki kanaatlerim değişir mi?

Bu mazlum soydaşlarımızın da en az Filistinliler kadar hatırlanmaya ve korunmaya hakları vardır ve olmalıdır!

 Sizce?

Muhabbetle Kalınız!

Meryem Aybike Sinan - Haber7
meryemaybike@gmail.com

Yorumlar5

  • Mehmet AYDIN 12 yıl önce Şikayet Et
    Ya Kurtler. Sayin meryem aybike hanim, bu yazinin aynisini kendi ulkenizde asimile edilmeye calisilan dilleri yasaklanan kendi dillerinde egitim hakki bile taninmayan kurtler icinde yazarsaniz samimiyetinize inanacagim.
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Fatih Gülsoy 12 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalamayın. Önce kurtarmak istediğiniz insanların yapısına bir bakın. Çin'de yaşayan biri olarak, Uygur'ların buradaki konumlarını çok yakından biliyorum. Şu kadarını söyleyeyim: Değmez. Çin'in dostluğu, kurtarılmış Uygur'dan daha verimlidir.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Tuvad Nıdya 12 yıl önce Şikayet Et
    türkistan ah türkistan...!. ne yazık ki kendi iç sorunlarını halledememiş bir Türkiye nin ,iki milyarlık dev Çin zulmü altında inleyen Türkistan a da hiç bir faydası yok.Müslümanlar uyanmadan,kalkınmadan,islam birliği kurulmadan pek bir faydası olamazda...Hükümet de bu konuda zavallı durumda üç maymunları oynuyor..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • demokrat 12 yıl önce Şikayet Et
    Murat İnce kardeşim. Van ile doğu türkistan arasında nasıl da böyle insani bir bağ kurdun anrlamadım açıkçası. Van da deprem oldu, tıpkı Gölcük depremi gibi, adı üstünde tabii afet. Üstelik doğudan batıya herkes elinden geleni yaptı. Gelen yardımları Van'da gerekli yerlere ulaştırmayan! vatanseverler utansın. Ama çin zulmüne uğrayan soydaşlarımızın uğradığı şey siyasi ve askeri afettir. İstersen yardım et. yüreğin yeterse. bilmem anlatabildim mi? Bırakın artık gereksiz faşizan şikayetleri.Biraz da memnun olun yeter artık!
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • MURAT İNCE 12 yıl önce Şikayet Et
    BİZ KENDİ İÇİMİZDEKİ VANLI KARDEŞLERİMİZİN YARASINI SARDIKTA UZAKTAKİLER KALDI. Vanda Kar Kış Ayazda İnsanlar nasıl yaşıyor hiç bir gece ayazda yatıp onların acılarını hissettikmi hergün yanan çadırlarda Depremden Kurtulanlar bu defa yanarak can kaybı yaşanıyor sabaha kadar yarı uyku yarı uykusuz acaba evimiz yanacakmı hisleriyle hiç sabahladıkmı. Biz hiç bir zaman içimizdeki Kardeşlerimizin sorununu çözmeden Çin Uygurdaki, Irak Türkmenleri, Karabağdaki Azerileri, Türkistanda, Tacikistanda, Kazakistanda, Kırgızistandakilerin sorununu ele alıyoruz önca aynaya bakalım biraz...
    Cevapla Toplam 12 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat