Bu projeyi duydunuz mu?

  • GİRİŞ23.12.2011 09:44
  • GÜNCELLEME23.12.2011 09:44

Türkiye’de bir ilk

Sanayi’nin başkentinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden eğitime tam destek! Eşi benzeri olmayan dev bir proje bugün bir kez daha hayata geçiriliyor. Bin değil, iki bin değil, beş bin değil, tam olarak 26.800 dizüstü bilgisayarı Kocaeli genelindeki bütün ilköğretim 6. Sınıf öğrencilerine hediye ediliyor. 

Bu proje bu yılla beraber üçüncü yılına giriyor. Yani her sene Kocaeli genelinde ne kadar altıncı sınıf öğrencisi varsa o sayı kadar dizüstü bilgisayar hediye ediliyor.

“Türkiye’de ilk ve tek yapılan bilişim atağı!”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı böyle tanımlıyor projeyi ve ekliyor:

“Biz bu projeyi elbette yapmalı idik zira sanayinin başkenti olan Kocaeli eğitim ve bilişimin de baş şehri olmalıdır. Sanayinin üretildiği bu kentte üst düzeyde beyinlerin çıkması ve teknoloji ile haşır haşır neşir bir gençlik için bir takım çalışmalar yapmalıydık ve bu proje ile bunun ilk adımını atmış olduk.

Yetmedi bu kez Gebze’de “Bilişim vadisi” kurma projesinin de sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından hayata geçirilmesiyle bu bölgede bilişim ile ciddi manada ilgili cevherlerin çıkacağına inanıyoruz. Bill Gates gibi zekâlar neden çıkmasın, yeter ki çocuklarımızın önünü açalım!”

Eğitim için, ciddi bir ödeneği böylesine bir proje için ayıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi her bilgisayar için tam olarak 484 lira ödemiş. Bu gerçekten de hiç de azımsanmayacak bir rakam ve dudak uçuklatıyor. 

Bu Bilgisayarlarda oyun oynama yeteneği zayıflatılmış ve öğrenci bu bilsayarları sadece istenilen amaçlar doğrultusunda kullanabilecek. Altıncı sınıf öğrencilerinin yanı sıra öğretmenlerine de birer dizüstü bilgisayar hediye edilecek!

Bugün büyük bir törenle bu hediyeler sahiplerine teslim edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bu tören için bugün Kocaelili öğrencilerle buluşacaklar.

Peki, bu dev proje, bu kadar emek hedefi vurur mu?

Gerçekten de meseleye daha dikkatle baktığımızda bu projenin bizlere söylediği çok önemli şeyler var. Emek vermeden, altyapıyı kurmadan, büyük düşünmeden, cesaretli adımlar atmadan eğitimde hedeflenen noktalara varamayız.

Varamıyoruz da nitekim!

Bir sınıfa üç beş sıra masa ve bir kara tahta koyarak meseleyi haletmiş olmuyoruz. Sadece bedava dağıtılan kitaplarla da olmuyor bu iş. Ne bunlar ne de adım başı türeyen dershaneler bu işi çözebilir. Zira hedef büyük ve bizler daha küçük düşünüyoruz.

Bilişim çağı öğrencisi artık kalemle yazmak bile istemiyor!

Her şeyi klavye üzerinde yapmak istiyor, bir elinin altında internet olsun istiyor, daha farklı bir eğitim anlayışıyla eğitilmek istiyor.

Bütün bunlar çok doğal lakin buna ne öğretmenler, ne de şartlar hazır!

Bilgisayarı olmayan daha doğrusu bilgisayar kullanmayı bilmeyen öğretmenlerin olduğu bir sistemde bununla nasıl başarıya ulaşacaksınız! Burada bir de öğretmenin ciddi anlamda büyümüş maddi ve manevi sorunlarına girmek bile istemiyorum zira bu meslek yanlış uygulama ve sorgulamalarla ciddi yaralar almış ve yaraları kanayan bir meslek haline getirilmiş durumda ne yazık ki!

Bir belediyenin bu denli büyük düşünmesi ve eğitim için bu denli ciddi kaynaklar ayırması ayakta alkışlanası bir durum ve bu projeyi hayata geçiren başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve ekibini kutlamak lazım. Nitekim belediyeciliğin sadece çöp toplayıp yol su işlerine bakan bir kurum olmadığını, kültür ve eğitim gibi yanları olduğunun da hakkını veren bu ekibin daha birçok önemli kültür ve eğitim meselesiyle yakından ilgili olduğunun da altını çizmek lazım.

Türkiye’nin en büyük üçüncü kitap fuarı da yine bu ekip tarafından Kocaeli’ye kazandırıldı.

Kocaeli her yönüyle fark atıyor diğer şehirlere ve bununla ilgili olarak diyor ki Genel Sekreter Ersin Yazıcı:

“Biz Türkiye’nin en zengin şehri, biz Türkiye’nin sanayi başkenti olarak eğitimde de bütün şehirlerin önünde olmalıyız ve ne gerekiyorsa bununla ilgili olarak yapmak durumundayız. Çünkü Kocaeli ziyadesiyle bunu hak ediyor”

Bugün bilgisayar hediye edilecek olan binlerce ilköğretim öğrencisi tören sonrası koltuklarının altında diz üstü bilgisayarla evlerine dönecekler ve ben onların psikolojilerini çok merak ediyorum. Ve bir de Türkiye’nin diğer bölgelerindeki çocukları.

Sanayinin başkentinde bütün bunlar gerçekleşirken dileriz ki bu “bilişim atağı” diğer kurum ve kuruluşlar tarafından örnek alınsın ve bu projelerin sayısı artsın!

Ne diyelim, Allah daimi etsin.

Muhabbetle kalınız!

Meryem Aybike Sinan - Haber7
meryemaybike@gmail.com

Yorumlar2

  • Tuncay Akarsu 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu paralar nereden?. Aslında iyi güzel hoş da bu parayla şehrin imajı için bir şeyler yapılsa daha iyi olmaz mı? sürekli olarak bu belediye tirübünlere oynuyor gibi geldi bana. Aslında bu bilgisayarlar üniversite öğrencisine verilmeli, bari kıymet bilirler. Yine aferin onlara.
    Cevapla
  • demokrat 12 yıl önce Şikayet Et
    bravo. Türkiyenin en başarılı belediyesi. Bravo.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat