Erdoğan, Büyükanıt'a bunu mu söylemişti?
- GİRİŞ01.09.2011 09:21
- GÜNCELLEME01.09.2011 09:21
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde ilk kez ev sahipliği yapmasını ‘Ara dönemlerden’ kalan protokol uygulamasındaki ‘normalleşme’ olarak tanımladı.
Başka anlam yüklenmemeliydi, silahli kuvvetler milletin gözbebeğiydi.
Eşinin başı örtülü diye cumhurbaşkanı yapılmasına askerin başarısız bir direniş sergilediği Gül adına mütevazı bir ifade idi bu; adeta Gül ‘Ainesi iştir kişinin’ sözünü hatırlatıyordu.
Başbakan Tayyip Erdoğan ise bayramın ilk günü askeriyedeki son gelişmeler üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlarken çok önemli bir açıklamada bulundu. Genelkurmay’ın e-muhtıra adı takılan 27 Nisan 2007 bildirisini internet sitesinde göz önünden kaldırması konusunda “Biz bu arzumuzu daha önce de önceki yönetimlere ifade etmiştik” diye önemli bir açıklamada bulundu. Erdoğan şöyle devam etti: “Onlar bu adımı nedense atmamıştı, ama şu andaki TSK yönetimi, Genelkurmay Başkanlığı bu adımı atmıştır.”
Erdoğan bu iki önemli cümleyi, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin şu andaki yönetiminin özellikle bir değişim, dönüşümü, demokratik anlamda bakışını değerlendirmesi bakımından çok önemliydi” çerçevesine oturtuyor; gazetecilere cevabının giriş cümlesi buydu.
Erdoğan’ın bu sözlerinin üç muhatabı olabilir: Birincisi, 27 Nisan bildirisini yayımlayan ve sorumluluğunu da üstlenen o dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt. İkincisi, Büyükanıt’ın halefi İlker Başbuğ. Üçüncüsü de görevde bir yılını doldurmadan istifa edip yerine Orgeneral Necdet Özel’in atanmasına imkân veren Işık Koşaner.
O zaman, o günlere dönüp, bugünleri yeni bilgilerin ışığında anlamaya çalışalım:
Genelkurmay’ın belki de kılıç şakırdatarak iktidarı hizaya getirmeyi umduğu yeni bir 28 Şubat 1997 olmasını umduğu 27 Nisan 2007 bildirisinin, hükümetin 28 Nisan’da, kısaca ‘Siz kendi işinize bakın’ diye özetlenebilecek cevabı üzerine şimdiye dek pek çok şey yazıldı. Askerin bu girişimiyle Türkiye ve dünya tahlilini yenilemediği, ‘zamanın ruhunu’ kaçırmış olduğu, bugün geriye bakınca daha iyi anlaşılıyor.
(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)
Murat Yetkin - Radikal
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol