Teknoloji ve suç ilişkisi
- GİRİŞ26.10.2024 09:11
- GÜNCELLEME28.10.2024 10:08
Her alanda sürekli gelişen Teknoloji, kullanıldığı her alanda gün geçtikçe ağırlığını arttırıyor. Onsuz ve onu kullanmaksızın hareket etmek karar vermek hatta yaşamak bile imkansız hale gelmeye başladı.
Bu yardımcı yada başka bir açıdan bakıldığında ,temel güç yada rehber adına ne dersek diyelim insanları daha konforlu ve emniyetli yaşatmanın tüm imkanlarını sağlamaya başladı.
Evet Teknolojinin kullanılmadığı yada müdahil olmadığı bir alan yok enerjiden haberleşmeye, sağlıktan her türlü ulaşım aracına, Adalet, Emniyet bu listeye her şeyi eklemek mümkün, her alanda vaz geçilemez bir olgu.
Önceden aklımızda tutarken, beden gücümüzü kullanırken, düşünürken okurken, bakarken ,kaydederken, hülasa her konuda bireysel çabamız yeterken, günümüzde onsuz hareket edemiyoruz.
Adına Telefon dediğimiz bu cihaz olmadan evden de dışarı çıkamaz oldu insanlar. Arabada, yolda ,adres ararken, yemek yaparken evet aklınıza gelebilecek her yerde insanlar o olmadan yaşayamaz hale geldi.
Çevremize bakalım ‘O ‘ cihaz olmadan kim dışarı çıkıyor ? Siz hiç gördünüz mü öyle birini ? Peki sadece bu cihaz mı olmazsa olmaz ? Aklımıza gelebilecek her cihaz teknolojinin bir parçası oldu. Teknolojiyi kullanmadan hayatını idame ettiren kaç kişiyi tanıyorsunuz ?
Bu durum son 25 yılda her geçen gün artarak hayatımızın her alanında yer alıyor. Onsuz yaşamak mümkün olmasa da onun varlığı bazen yıpratıcı da olabiliyor. Ancak şahsi kanaat olarak onu hayatımızın öznesi yapmak , ona bağlanmak ,onsuz yapamamak, vücudumuzun bir uzvu haline getirmek ne kadar doğru ? Bunu da sosyolog ve toplum bilimcilerin ele alması gerekli diye düşünmeden edemiyoruz.
Aslında yakın gelecekte bu durum korkarız çok daha tehlikeli bir hal alacak. Teknolojiden biraz uzaklaşmak bunu başarmak sanırız aşırı yaşanan stresi de azaltabilir.
Başlığımıza dönersen eğer. Evet teknoloji istesekte istemesekte bizi gözlemliyor, takip ediyor, kaydediyor kategorize ediyor. Yani kısaca toplumsal ve bireysel analiz yapıyor. Bunu hem talep eden kurumlar adına yada büyük bilgileri üreten onları yöneten kompleks yapılar tarafından sürekli kullanılıyor.
Evet ürkütücü de olsa bu tüm dünyada böyle , bilgiyi üreten yenileyen güncelleyen grup yada topluluklar bilgiyi teknolojiye uyarlayarak daha çok bilgi üretip ,az üreten yada üretemeyenler üzerinde her geçen gün nüfuslarını arttırmaya devam ediyor.
Teknoloji kaydeder demiştik. Buna ayak izi, parmak izi ,yüz tanıma , retina okuma, pozisyon, mevkii, kerteriz yani insanla ilgili kısaca her şey. Peki bu iyi mi? Bir bakıma iyi, yada çok kötü, Kötü taraf mahremiyet yok oluyor. İyi tarafı ise suç olan yada olabilecek her şey için de çok iyi .
CCTV sistemi kurulu olan şehirlerden Londra 9 milyon nüfus toplam kamera sayısı 627 bin adet 1000 kişiye 68 adet ,İstanbul 109 bin, Çin Şangay 2.985.000 , Atlanta 7.800 adet kamerayla sürekli kaydediyor.
Telefonlar, Mail yazışmaları ,E-devlet, Fotoğraflar, Sosyal medya, Konum servisleri , Yazılı ve sesli Haberleşme siteleri, Alışveriş siteleri, yazılı ve sözlü olan ve dijital formata çevrilen her türlü materyaller, banka işlemleri gibi sayamayacağımız yüzlerce benzer bir çok işlem bizim parmak izimizi ve profilimizi belirliyor.
Henüz açıklanmayan ancak çalışmaları devam eden elde edilen bu veriler ve oluşturulan algoritmalar ile kişilerin suç profillerinin de önceden belirlenmesi mümkün hale gelmiştir. Oluşturulan ve belirlenen bu imkanlarla suçlar ve suçlular hatta potansiyel olabilecek suça meyilli bireylerde suç öncesinde takibi kolayca yapılabilecek hale geldi. Devletlerin ilgili birimleri bu imkânı kullanarak masum ve mazlum vatandaşlara zarar gelmeden gerekli tedbirleri alması mümkün olacak.
Diğer yönden suça karışan ,suçluların tespiti yakalanması, delillerin şüpheye yer vermeyecek şekilde elde edilmesine ve faili meçhullerin en aza indirilmesi de bu şekilde mümkün hale gelmiştir.
Özetle, modern dünyada teknolojinin bu imkanlarını kullanan bireylerin denetlenme ve takip edilme endişeleri bir kenarda tutulursa ,güvende oldukları düşünülebilir.
Endişe edilmesi gereken, sisteme dahil olmayan olmak istemeyen ve bilinçli şekilde sistem dışında kalan teknolojiyi kullanmayan bireylerin yaratacağı tehlikelerden bahsetmek olmalıdır. Bunların izlenmesinin ise hayli zor olacağı düşünülebilir. Günümüzde dünyanın neresinde olursa olsun sistem içinde yer alan tüm bireylerin ayak izleri bir yerde kayıt ediliyor. Potansiyel suça meyilli olanlar ise takip ediliyor.
Artık bir olaya karışan yada fail yada şüpheli gün içinde kolluk tarafından istendiğinde hemen yakalanabiliyor. bu işleyişin bilinmesi suçluları suç işlemekten uzak tutmaktadır. Daha ilginç ve güncel olan ise bir belediyenin yerlere çöp atılmasını önlemek için uyguladığı tespit ve ceza yönteminin nasıl başarılı olduğu her yerde konuşulduğuna şahit olmaktayız.
Teknoloji böylesine olağanüstü olumlu işlevi olmasına karşın art niyetlilerin yine teknolojiyi kullanarak çeşitli kanun dışı işlerde kullanması mümkün hale gelmiştir.
Elbette ,otorite yine teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak bunun da tedbirini kolayca alacaktır. Yakın gelecekte teknoloji, potansiyel olabilecek ve suç’a yatkın olan bireyleri önceden belirlemesi, takip etmesi engellemesi daha kolay ve hızlı hale gelecektir.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol