İyi niyetle büyü yaptırmak günah mı?

  • GİRİŞ16.04.2012 08:54
  • GÜNCELLEME16.04.2012 08:54

Fatiha’dan sonra neden amin deriz, bunu sessiz mi söylemeliyiz?

Burada mezhepler devreye giriyor. Bazı mezheplerde yüksek perdeden söylemek, Hanefi mezhebinde kendi duyacak kadar söylemek sünnettir. Orada güzel bir dua yapıyoruz ve o duaya biz de amin diyoruz. Hanefi mezhebi ülkemizde daha yaygındır ve kısık sesle söylemek gerekir.

Birini çok seviyorum ve onun da beni sevdiğinden eminim ama aramızda engeller var, iyi niyetle büyü yaptırsam günah olur mu?

Dua kapısı her zaman açıktır. Mülkün sahibi olan Allah’tan meşru yol ile istesek… Niye o yol dururken gayr-ı meşru yolu seçip büyü yapalım? Hiç gerek yok. Meşru isteğimizi duamızla yüce Rabbimizden isteyelim. Büyünün iyi niyetlisi ya da kötü niyetlisi diye bir şey söz konusu değildir.

Annem yatsı namazını geciktiriyor ve gece 12’de kılıyor. Bunun sakıncaları nelerdir, yatsı namazı en geç ne zaman kılınır?

Yatsı namazının vakti imsak ile çıkar. Takvimlerimizde imsak vakti olarak yazar. İmsak saatine kadar yatsı namazını kılabilir.

Komşularımız ile aramız çok kötü, çok kindarlar. Biz küs değiliz ama konuşmuyoruz da, bunun bize bir vebali var mıdır?

Kardeşimiz doğru bir noktayı sormuş. Komşuları onlara daima kaba, kırıcı davranıyor olabilir. Efendimiz bize; “her ne kadar öyle de olsa bir yolunu bulalım, selam verelim, hediye verelim, ziyaret edelim” diye tavsiye ediyor. Dünya nizağa değmez, bir yolunu bulup güzel iletişim kurmak lazım.

Cuma saatinde yemek, içmek, uyumak haram mıdır?

Cuma namazı kılması kendisine farz olanlar için öyledir. Mesela hanımlara farz değil, hastaya farz değil Cuma namazı kılmak. Onlar için değildir bu yasak. Ama Cuma namazı kılması farz olanlar, o saatte yemekle, içmekle, alışverişle meşgul olmamalı. Yüce Rabbimiz “Süratle Allah’ı zikretmeye koşunuz” buyurmuştur.

4 yaşında görme engelli bir kızım var şükrediyorum, ama onun karşılaştığı zorluklarda bazen ağlıyorum günah mıdır?

Her kulun bir imtihanı olur; kimi hastalıkla, kimi varlıkla, kimi yoklukla, kimi de işte böyle bakın engelli yavrusu ile imtihan olabilir. Değil mi ki bu Allah’ın takdiridir, ona rıza göstermek gerekiyor. Arada sırada ağlaması herhalde bu takdire razı olmama değildir. “Allah’ım bunu benim başıma nerden çıkardın, sabrım bitti tahammülüm bitti” gibi. Canab-ı Allah insanı gücünün üstünde bir şey ile mükellef tutmaz. Biz ondan sabır isteyelim, o bize dayanma gücü verecektir.

Namusunu kurtarmak için intihar eden kadının durumu nedir, intihardan dolayı günahkâr mı olur?

Bu doğru değil. Yani bir hata işleyip bu hatadan dolayı intihar etmek, canına kıymak asla doğru değildir. Tövbekâr oluruz, pişman oluruz ve bir daha da o hatanın semtine uğramayız. İslam’dan önce vardı böyle bir şey ama, İslam bunu kaldırmıştır. “Ya Rabbi gücümüzün yetmeyeceği şeyleri bize yükleme” diye de dua öğretmiş Rabbimiz bize.

Umreye gitmek istiyorum, bazı bankalar ve umre şirketleri taksitli gönderiyorlar. Bu şekilde gitmemiz sakıncalı mıdır?

Bu taksitlerde sanırım faiz gerçekleşiyor. Umre, hac yolu da helal para ile olması, Hacc-ı Mebrur, mebrur umre olması için şartlardandır. Yani hac olmaz mı, umre olmaz mı? Olur ama sevabı eksik olur.

Kurşun döktürmenin dinde yeri var mıdır?

Bunlar hep hurafe şeylerdir. Bu da iyi niyetli büyü yaptırmak gibi birşeydir. Bugün Elhamdülillah tıp teknolojisi çok gelişti. Bunlar dururken kurşun döktürmeyle falan, “din söylüyor mu bunu” söylemiyor, “tıp söylüyor mu” söylemiyor, “ilim söylüyor mu” söylemiyor. Öyle ise bırakalım böyle şeyleri.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

Sorularınız için: necmettin.nursacan@haber7.com

Not: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılmaya çalışılacaktır.

Yorumlar56

  • Esra 7 ay önce Şikayet Et
    benim babam çok ahlaksız bir adam durup dururken annemle kardeşlerimle benimle kavgalar ediyor. Bizlere hakaret ediyor. Biz her zaman onun gönlünü yapmaya çalışıyoruz babamız diye ama parasını ve huzuru bizden esirgiyor? Ak büyüler bile çok günahsa eğer onun iyi huya sahip olmasını sağlayacak bir dua başka bir şey var mıdır?
    Cevapla
  • Esma 8 ay önce Şikayet Et
    Selamün aleyküm hocam ben evımı 4aydır agrıdan İstanbul'a evımı getirdim ama ben ve çocuklarım alısamadık cok ıstıyorum memleketime donus yapmayı çokta ozluyorum çocuklarım bile ama esim ınat etmıs nefret ediyor memleketten dönmek için yapmalıyım hocam saygılarımla
    Cevapla
  • Kübra 9 ay önce Şikayet Et
    Ben eşimden siddet hakaret küfür yiyiyorum ben ondan ayrılırsam beni öldürme ihtimalinden de korkuyorum 2 çocuğum var onun benden soğuma büyüsü yapsam günahı olur mu boşanmak istediğimi söylüyorum ama ölürüm öldürürüm bırakmam diyor büyü yaptırsam uzaklaşmak için günahı var mı
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Zeran 7 ay önce Şikayet Et
    Ah be kardesım ne kadar zor dimi bı kadın için çaresiz kalmak tek istegımız sevilmek anlasılmak
  • Esma 10 ay önce Şikayet Et
    Kararsuzum. Bende istiyorum yapmayı günahı beni düşündürüyor napcam bolmiyorum
    Cevapla
  • Mayde 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben dokuz yıldır evliyim eşime büyü yapılmış bağlama büyüsü yapsam eşime gunagmi
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat